Składniki

Matias i śledź to dwie różne ryby - taka opinia należy do często powtarzanych. Trzeba wyraźnie zaznaczyć, że nie ma ona nic wspólnego z prawdą, bo jedyna różnica między matiasem i śledziem, to wiek. 


Matias to nic innego, jak młody śledź, który jest jeszcze przed pierwszym tarłem. Mięso takich osobników zawiera znacznie więcej tłuszczu niż mięso starszych ryb. Różnica może sięgać nawet 20 proc. Inny jest też jego kolor (filet jest wyraźnie bardziej różowy) i smak (matias jest mniej słony). 

Warto uważnie czytać etykiety, bo w sprzedaży można trafić też na śledzie a'la matias. Tak naprawdę, łatwiej kupić takie niż prawdziwego matiasa. Wynika to z faktu, że takie osobniki występują w Morzu Północnym wyłącznie między majem a czerwcem. Później, ryby odbywają tarło i nie mogą już być nazywane matiasami. Ich podaż jest zatem mocno ograniczona, co sprawia, że są prawdziwym rarytasem. Oczywiście, ekskluzywny charakter musi odbijać się na cenie. Za 1 kg matiasa trzeba zapłacić nawet kilkadziesiąt zł, jest więc wyraźnie droższy od śledzia.

Jak przyrządzić matiasy?

Matias smakuje doskonale, a jego walory docenią przede wszystkim te osoby, dla których tradycyjny śledź jest trochę zbyt słony.

Matiasy można przyrządzać dokładnie tak samo, jak zwykłe śledzie. Matiasy z cebulką w oleju smakują wyśmienicie, podobnie jak matiasy w oleju z czosnkiem, matiasy po kaszubsku, matiasy w sosie śmietanowym i matiasy w sosie musztardowym. Jeżeli lubisz pikantne smaki, na pewno posmakują ci matiasy w zalewie chilli. Ciekawy, nieco śródziemnomorski smak można uzyskać przygotowując matiasy w sosie tzatziki. Prawdziwym rarytasem są też matiasy w śmietanie z jabłkiem, matiasy z cebulą i rodzynkami i matiasy z orzechami włoskimi. 

Jak przechować matiasy?

Matiasy nie są tak słone jak zwykłe śledzie. To jedna z cech, które przekładają się na ich niepowtarzalny smak, ale sprawia też, że matiasa nie można przechowywać tak długo, jak śledzia. Świeży filet najlepiej jeść na świeżo. Oczywiście, jeżeli kupisz zamrożoną rybę i uda ci się donieść ją w tym stanie do domu, nie ma żadnych przeciwwskazań przed dalszym jej mrożeniem. Ryby solone, czyli przechowywane w solance, wytrzymują dłużej, ale to z kolei wpływa na smak mięsa. Można moczyć filet dłużej, ale efekt nie będzie ten sam. Można też przygotować zalewę olejową - tak zakonserwowany matias wytrzyma ok. 2 tyg. 

Co można zrobić z matiasów?

Matias stanowi wspaniałą przekąskę, bez względu na to, czy zostanie podany w śmietanie, oleju czy w sosie musztardowym, z jabłkiem czy z cebulą. W każdym przypadku, filet z matiasa smakuje wyśmienicie.
Jeżeli chcesz, żeby przygotowana przystawka zrobiła wrażenie na twoich gościach, podaj na stół tatar z matiasa ze śmietaną i koperkiem. Takie danie smakuje wyśmienicie i stanowi bardzo interesującą alternatywę dla tradycyjnego tatara wołowego.

Inny pomysł na przystawkę, to matias podany na bagietce z awokado. Tak, to tylko kanapka, ale określenie "zwykła" w ogóle tu nie pasuje. Matias nada tej przekąsce ekskluzywny charakter, a awokado świetnie skomponuje się ze smakiem ryby. Kolejny pomysł na wykorzystanie matiasa w kuchni, to salsa z ogórkami konserwowymi, cebulą i pietruszką. Taka sałatka jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, ale smakuje bardzo dobrze. 
Matias nie musi być tylko przystawką, świetnie nadaje się też na danie główne. Opiekany w panierce i podany w zalewie, z pewnością skradnie serca wszystkich przy stole. Matiasy można też upiec w miodzie albo przygotować z nich pyszna frittatę z ziemniakami. Warto pamiętać, że matias, podobnie jak zwykły śledź, jest niezwykle uniwersalną rybą. Śmiało można więc popuścić wodze kulinarnej fantazji.

 

Polecane przepisy