Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem są jedną z głównych przystawek na kolacji wigilijnej. Ale można podać je także na obiad – do ziemniaków w mundurkach lub pieczonych w piekarniku. Warto zrobić je samodzielnie z dobrych filetów młodych śledzi. W ten sposób będziecie pewni jakości potrawy. Sami też zadbacie o odpowiednie proporcje dodatków do ryby. Matiasy w śmietanie z jabłkiem są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu i zawsze smakują wyśmienicie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 204 głosów)

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Moczenie śledzi: filety płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy godzinę, po czym wymieniamy wodę i odstawiamy na kolejne 30 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia śledzi).

  • 2.

    Krojenie: śledzie przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar wody. Następnie kroimy je na kawałki o wielkości ok. 5 cm.

  • 3.

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w pióra. Przekładamy na sitko i przelewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • 4.

    Jabłka: obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy je w kostkę.

  • 5.

    Mieszanie składników: do osobnej miski przekładamy cebulę i jabłka. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy, aby składniki rozłożyły się równomiernie.

  • 6.

    Podawanie: śledzie w śmietanie z jabłkiem możemy podać na dwa sposoby. Układamy pokrojone filety na talerzu, a na nich układamy sałatkę z cebuli i jabłka albo mieszamy śledzie ze śmietaną i resztą składników i podajemy w salaterce.

  • 7.

    Dekoracja: wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Do śledzi w śmietanie najlepiej sprawdzają się młode filety, czyli matiasy w słonej zalewie. Ewentualnie można użyć śledzi w oleju – należy odsączyć je z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą.
  • Zamiast wody do moczenia możecie użyć mleka. Sprawi, że będą jeszcze bardziej łagodne w smaku.
  • Jabłka od razu po pokrojeniu warto skropić odrobiną soku z cytryny, aby zachowały ładny, jasny kolor.
  • Zamiast zwykłej cebuli, możecie dodać cebulą cukrową, której nie trzeba przelewać wrzątkiem.
  • Natkę pietruszki można zastąpić drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
  • Jeśli chcecie, aby wasze śledzie były bardziej słodko–kwaśne, możecie dodać do nich małą łyżeczkę cukru (4 g) i odrobinę octu (2 ml).
  • Śledzie w śmietanie z jabłkami dobrze jest zrobić już na 3 dni przed podaniem. Czas pozytywnie wpłynie na połączenie się smaków.

Notka redakcyjna

Śledzie w śmietanie z jabłkiem – możliwe dodatki

Klasyczna wersja wychodzi stonowana i delikatna w smaku. To taki pewniak, który wpasuje się w gusta większości. Można jednak nieco zmodyfikować przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą, dodając:

  • ogórki konserwowe – pokrojony w drobną kostkę świetnie komponuje się z cebulą i jabłkiem. Dodaje potrawie kwasowości,
  • tarty chrzan – 1 łyżka dodana do sosu, sprawi, że potrawa będzie ostrzejsza i bardziej wyraźna w smaku,
  • majonez – można go zmieszać ze śmietaną. Na proporcję podane powyżej wystarczą 2 łyżki majonezu.

Śledzie ze śmietaną i jabłkiem – z czym podawać?

Śledzie w formie przystawki najlepiej smakują podane z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Z kolei do śledzi ze śmietaną i jabłkiem w daniu obiadowym obowiązkowe są ziemniaki pieczone lub gotowane w mundurkach. Na gorących ziemniakach roztapiamy odrobinę prawdziwego masła i posypujemy je solą. Obok układamy kawałki śledzi. Jabłka i cebulę w śmietanie kładziemy na wierzchu.

Inną ciekawą propozycją na obiad ze śledziem w roli głównej jest zupa śledziowa. Przygotowuje się ją na słodkim wywarze z dodatkiem ziół – wystarczy liść laurowy i ziele angielskie. Po przestudzeniu dodaje się śledzie i śmietanę. Zupa w niektórych regionach Polski, np. na Kujawach, podawana jest jako danie wigilijne. Serwowana jest z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Śledzie w śmietanie i nie tylko

W Polsce przed II wojną światową śledzie uchodziły za powszechną rybę, której nie podawano na specjalne okazje. Zupełnie inaczej niż w krajach skandynawskich, w których uznawane były za rybę szlachetną, a nawet dobro luksusowe. Zdarzało się, że beczka śledzi zastępowała pieniądze. Co więcej, przygotowywano je nie tylko na zimno w formie przystawki, ale także na ciepło – smażone lub pieczone.

W czasach PRL nie tylko śledzie, ale inne gatunki ryb, wyparł powszechny wówczas karp. Dopiero po 1989 roku do sklepów i na polskie stoły powróciła różnorodność. A co za tym idzie, zaczęto przygotowywać śledzia na coraz więcej sposobów. Poniżej kilka przykładów:

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy