Śledzie w śmietanie z jabłkiem są jedną z głównych przystawek na kolacji wigilijnej. Ale można podać je także na obiad – do ziemniaków w mundurkach lub pieczonych w piekarniku. Warto zrobić je samodzielnie z dobrych filetów młodych śledzi. W ten sposób będziecie pewni jakości potrawy. Sami też zadbacie o odpowiednie proporcje dodatków do ryby. Matiasy w śmietanie z jabłkiem są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu i zawsze smakują wyśmienicie.
Stockfood
(średnia 4.37 z 204 głosów)
Moczenie śledzi: filety płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy godzinę, po czym wymieniamy wodę i odstawiamy na kolejne 30 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia śledzi).
Krojenie: śledzie przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar wody. Następnie kroimy je na kawałki o wielkości ok. 5 cm.
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w pióra. Przekładamy na sitko i przelewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka: obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy je w kostkę.
Mieszanie składników: do osobnej miski przekładamy cebulę i jabłka. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy, aby składniki rozłożyły się równomiernie.
Podawanie: śledzie w śmietanie z jabłkiem możemy podać na dwa sposoby. Układamy pokrojone filety na talerzu, a na nich układamy sałatkę z cebuli i jabłka albo mieszamy śledzie ze śmietaną i resztą składników i podajemy w salaterce.
Dekoracja: wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Do śledzi w śmietanie najlepiej sprawdzają się młode filety, czyli matiasy w słonej zalewie. Ewentualnie można użyć śledzi w oleju – należy odsączyć je z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą.
- Zamiast wody do moczenia możecie użyć mleka. Sprawi, że będą jeszcze bardziej łagodne w smaku.
- Jabłka od razu po pokrojeniu warto skropić odrobiną soku z cytryny, aby zachowały ładny, jasny kolor.
- Zamiast zwykłej cebuli, możecie dodać cebulą cukrową, której nie trzeba przelewać wrzątkiem.
- Natkę pietruszki można zastąpić drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
- Jeśli chcecie, aby wasze śledzie były bardziej słodko–kwaśne, możecie dodać do nich małą łyżeczkę cukru (4 g) i odrobinę octu (2 ml).
- Śledzie w śmietanie z jabłkami dobrze jest zrobić już na 3 dni przed podaniem. Czas pozytywnie wpłynie na połączenie się smaków.
Klasyczna wersja wychodzi stonowana i delikatna w smaku. To taki pewniak, który wpasuje się w gusta większości. Można jednak nieco zmodyfikować przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą, dodając:
Śledzie w formie przystawki najlepiej smakują podane z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Z kolei do śledzi ze śmietaną i jabłkiem w daniu obiadowym obowiązkowe są ziemniaki pieczone lub gotowane w mundurkach. Na gorących ziemniakach roztapiamy odrobinę prawdziwego masła i posypujemy je solą. Obok układamy kawałki śledzi. Jabłka i cebulę w śmietanie kładziemy na wierzchu.
Inną ciekawą propozycją na obiad ze śledziem w roli głównej jest zupa śledziowa. Przygotowuje się ją na słodkim wywarze z dodatkiem ziół – wystarczy liść laurowy i ziele angielskie. Po przestudzeniu dodaje się śledzie i śmietanę. Zupa w niektórych regionach Polski, np. na Kujawach, podawana jest jako danie wigilijne. Serwowana jest z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
W Polsce przed II wojną światową śledzie uchodziły za powszechną rybę, której nie podawano na specjalne okazje. Zupełnie inaczej niż w krajach skandynawskich, w których uznawane były za rybę szlachetną, a nawet dobro luksusowe. Zdarzało się, że beczka śledzi zastępowała pieniądze. Co więcej, przygotowywano je nie tylko na zimno w formie przystawki, ale także na ciepło – smażone lub pieczone.
W czasach PRL nie tylko śledzie, ale inne gatunki ryb, wyparł powszechny wówczas karp. Dopiero po 1989 roku do sklepów i na polskie stoły powróciła różnorodność. A co za tym idzie, zaczęto przygotowywać śledzia na coraz więcej sposobów. Poniżej kilka przykładów:
Komentarze