Sałatka śledziowa warstwowa to jeden z ulubionych przepisów na święta, ale warto przygotowywać ją znacznie częściej niż raz w roku! To danie nie tylko przepysznie smakuje, ale jest również prawdziwą dekoracją stołu! Kolorowe piętra kolejnych składników pięknie prezentują się w misce, dlatego ważne, by podawać to danie w przezroczystym naczyniu. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak!
istock
Przygotowanie składników: Marchewkę i ziemniaki gotujemy i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy i oddzielamy białka od żółtek.Białka kroimy w drobną kostkę, a żółtka siekamy lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pokrojone już śledzie, marchewkę i ziemniaki dzielimy na dwie porcje.
Pokrojone składniki układamy w przezroczystej salaterce w kolejności: śledzie, marchewka, ziemniaki, cienka warstwa majonezu, śledzie, cebula, ziemniaki, sól i pieprz, marchewka, sól, cienka warstwa majonezu, białka jajek, sół i pieprz, cienka warstwa majonezu, starte żółtka. Gotową sałatkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Porady
- Warto wybrać różnokolorowe dodatki, aby warstwy pięknie ze sobą kontrastowały. Sałatka śledziowa warstwowa z marchewką, burakiem i jajkiem to połączenie, cieszące nie tylko podniebienie, ale i oko.
- Wieczór przed gotowaniem, śledzie do sałatki należy wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Ryba odda wtedy nadmiar soli i nabierze jęrności.
- Sałatka śledziowa warstwowa świąteczna powinna być przygotowana 1 dzień przed Wigilią. Dzięki temu dobrze przejdzie smakami i będzie pyszna.
- Aby sałatka śledziowa była bardziej wyrazista, majonez można wymieszać z tartym chrzanem.
Dobra sałatka ze śledziem do to przede wszystkim dobre śledzie. Do tego przepisu można wykorzystać śledzie solone, matiasy, uliki, piklingi i śledzie wędzone.
Tradycyjna sałatka śledziowa szuba, czyli tak zwane śledzie pod pierzynką, to specjał kuchni rosyjskiej, który zyskał już popularność w wielu innych krajach. Oryginalna rosyjska sałatka śledziowa, oprócz ryby, składała się z ziemniaków, buraków, cebuli i marchwi. Wszystkie składniki krojono w kostkę, a całość spajał majonez z dodatkiem soli i pieprzu. To proste i tanie danie szybko znalazło zwolenników w różnych krajach, a co za tym idzie, powstawały różne modyfikacje pierwotnej wersji. W sieci znajdziemy przepisy na szubę z łososiem, tuńczykiem, a nawet wędzoną makrelą.
To danie można przygotować na różne sposoby, zmieniając dodatki czy modyfikując sos różnymi przyprawami i ziołami. Jakie smaki będą pasowały do śledzi? Najbardziej klasyczny przepis to sałatka śledziowa warstwowa z ziemniakami i marchewką, ale warto też połączyć śledzia z burakiem, porem czy groszkiem. Tradycyjnymi dodatkami do sałatki śledziowej są też gotowane jajka, kapary, marynowane grzybki i kiszone lub korniszone ogórki. Do śledzi pasują też owoce, dlatego sałatkę warto przełamać słodkim dodatkiem w postaci jabłka, ananasa czy brzoskwiń. Innym pysznym dodatkiem będą bakalie, takie jak suszona śliwka, morela, żurawina, rodzynki i wszelkiego rodzaju orzechy.
Choć w naszej kuchni śledzie zwykle pojawiają się w occie, w oleju, z cebulką lub jako składnik sałatki, można z nich wyczarować wiele ciekawszych dań. Wypróbujcie też śledzie salsa, śledzie po japońsku, w musztardzie, po kaszubsku czy po cygańsku. Inne oryginalne potrawy to tatar ze śledzia, tort śledziowy i zupa ze śledzia!
Komentarze