Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny to doskonałe ciasto na co dzień, jak i od święta. U mnie tradycyjny sernik zawsze jest przygotowywany z rodzynkami na kruchym cieście. Sernik tradycyjny piekę z sera samodzielnie przemielonego. Przepis na sernik tradycyjny najczęściej zawiera otartą skórkę cytrynową lub skórkę pomarańczową. Sernik klasyczny może zostać zaromatyzowany olejkiem spożywczym o zapachu cytryny. Prosty przepis na sernik tradycyjny można wzbogacić dodatkiem kakao do kruchego spodu. Warto pamiętać, że przepis na tradycyjny sernik wykorzystuje też mąkę ziemniaczaną lub budyń, który nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji. Oto przepis na dobry sernik tradycyjny.

dodany przez: Kulinarna Ania

Ciasta serniki Desery

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 1.

    Sernik tradycyjny – przepis:
    Podane składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim blachę. Następnie w dużym naczyniu ubijamy całe jajka z cukrem. Potem dodajemy wcześniej przekręcony ser przez maszynkę. Cały czas ubijamy. Dodajemy zapach cytrynowy, proszek do pieczenia, śmietanę, budyń i rodzynki. Masę serową wylewamy na położone wcześniej ciasto. Sernik tradycyjny pieczemy około 60 minut w temperaturze ok. 180 °C.

Porady

Sernik tradycyjny będzie jeszcze lepszy, jeśli rodzynki obsypiemy mąką, aby nie opadły na spód. W przepisie na sernik tradycyjny użyto aromatu cytrynowego. Ponadto sernik tradycyjny można upiec w tortownicy albo w prostokątnej, dużej blasze. Tradycyjny sernik wykonany w prostokątnej formie do pieczenia, będzie można łatwo pokroić. Ponadto polski sernik wypiekany w dużej blasze szybciej się upiecze niż ten w wysokiej tortownicy. Ponadto sernik domowy tradycyjny z tego ciasta i z masy serowej można zaserwować w formie mini-serniczków, które będą łatwe do podzielenia wśród gości.

Do dokładnego wymieszania sera twarogowego, z jajkami, śmietaną dobrze jest sięgnąć po mikser ręczny. Mogą to być modele będące elementem większego robota kuchennego albo zwykłe miksery ręczne, które będą stabilnie leżeć w dłoni. Zdecydowanym plusem wykorzystywania mikserów ręcznych jest fakt, że zarówno ciasto kruche, jak i masa serowa będą wymagały od nas minimum wysiłku. Od nas będzie zależał jedynie wybór składników na sernik. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić dobry sernik tradycyjny?

Aby zrobić dobry sernik tradycyjny najlepiej sięgnąć po świeże składniki. Najlepsze będą wiejskie jajka od kur z wolnego wybiegu. Warto też znaleźć małe gospodarstwa rolne, które sprzedają własne sery, śmietanę i mleko. W ten sposób wesprzemy lokalnych gospodarzy oraz dostaniemy pełnowartościowe produkty na tradycyjny sernik. Gdy mamy już wiejskie jajka, to dobrym sposobem na tradycyjny sernik pieczony jest oddzielne ubicie piany z białek wraz z cukrem. W drugiej misce ubijamy żółtka na popularny kogel-mogel. Od czasu do czasu zamiast rodzynek można wykorzystać suszoną żurawinę albo suszone morele. Ponadto sernik klasyczny wielokrotnie przygotowywano z dodatkiem brzoskwiń. Klasyczny sernik tradycyjny to także okazja do użycia aromatu rumowego lub dobrego gatunku alkoholu. Właśnie w rumie można namoczyć suszone owoce, które nadadzą sernikowi dodatkowego smaku.

Sernik tradycyjny – polski smak

W Polsce sernik zwykły pieczony przygotowywany jest na bazie mielonego twarogu. Z pewnością jest to wyjątkowy składnik na tle reszty Europy. W wielu krajach twaróg kojarzy się z wytrawnymi przepisami. W Polsce przepis na zwykły sernik tworzy deser ciężki, zwarty i niezwykle kremowy. Wiele razy sernik tradycyjny przyprawiany jest ziarenkami wanilii, cukrem waniliowym albo intensywnie pachnącym ekstraktem z wanilii. W pozostałym krajach europejskich przepisy na serniki tradycyjne wypiekane są na bazie np.: jogurtu greckiego, ricotty, mascarpone albo śmietankowych serków typu kanapkowego.

Jednak polski sernik może być ulepszony smakowo poprzez dodatek nalewki wiśniowej albo bakalii. Przepis na tradycyjny sernik pieczony to także okazja na łączenie różnego rodzaju twarogu np.: sera owczego, sera koziego lub sera z mleka krowiego. Ciasto na sernik tradycyjny to najczęściej kruchy spód. Jednak zdarzają się przepisy, które wykorzystują ciasto biszkoptowe. W takim wypadku również otrzymamy pyszny sernik tradycyjny.

Sernik polski tradycyjny można oprószyć po wierzchu cukrem pudrem albo polać gęstym lukrem. Jednak dobry sernik tradycyjny dla wielu osób obowiązkowo kojarzy się z gęstą polewą czekoladową. Wyśmienicie sprawdzają się wersje deserowe oraz mleczne. Dla zrównoważenia słodkiego smaku sernika, warto wypróbować także smak gorzkiej czekolady o minimalnej 70 % zawartości kakao. Wtedy to rozpuszczającej się czekolady należy dodać masło. Można też urozmaicić smak dodatkiem posiekanych orzechów lub dolać trzy łyżki mocnej kawy. Dzięki temu sernik tradycyjny nabierze kolejnego wymiaru smaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy