Sernik tradycyjny jest najbardziej klasyczną wersją tego wypieku. Przygotowywany jest bez spodu i słodkich dodatków – za to z dobrej jakości twarogiem i kremową śmietanką. Przepis nie zawiera mąki pszennej, jest więc odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki dużej ilości żółtek, tradycyjny sernik wychodzi puszysty i lekki.
Getty Image
(średnia 4.4 z 176 głosów)
Na początku: mielimy trzykrotnie twaróg.
Masa na sernik tradycyjny: masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na jasny krem. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier puder. Następnie zmniejszamy obroty miksera i łyżka po łyżce dodajemy zmielony twaróg, cukier waniliowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: na przygotowaną tortownicę przekładamy masę na sernik i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 60 min, po czym stopniowo studzimy – najpierw w otwartym piekarniku, a dopiero potem na kratce.
Podawanie: przestudzony sernik ostrożnie przekładamy na duży talerz lub paterę.
Porady
- Do masy na sernik tradycyjny możemy użyć mielonego twarogu z wiaderka, jednak należy zwrócić uwagę na skład produktu. Guma guar, substancje spulchniające czy słodzące są niezdrowe i całkowicie zbędne.
- Najlepiej samodzielnie zmielić twaróg w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze.
- Na sernik najlepszy będzie twaróg tłusty lub śmietankowy. Jego wybór ma decydujący wpływ na smak ciasta.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Tradycyjny sernik możemy upiec również w kwadratowej blaszce o wymiarach 24×24 cm.
- Z białek możemy zrobić bezę i położyć ją na wierzch ciasta, jak w przepisie na sernik z bezą lub sernik rosa.
- Wierzch sernika możemy posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.
Jednym z popularniejszych wariantów tradycyjnego wypieku jest sernik z rodzynkami. Przed dodaniem ich do masy, należy je opłukać, sparzyć wrzątkiem i oprószyć mąką. Jeśli tego nie zrobimy, rodzynki podczas pieczenia spadną na dno sernika.
Na wyróżnienie zasługuje sernik krakowski – z rodzynkami i charakterystyczną kratką z kruchego ciasta na wierzchu. W tym wariancie sernik dodatkowo wieńczy lukier cytrynowy. Częstym dodatkiem jest także kandyzowana skórka z pomarańczy lub cytryny.
Sernik z budyniem to drugi popularny wariant. Do masy twarogowej dodajemy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 40 g). Budyń zastępuje mąkę ziemniaczaną.
Jeśli chcemy osiągnąć podobny efekty, wystarczy do podstawowego przepisu dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego. Do sernika z budyniem świetnie pasuje tarta skórka z cytryny.
W naszym przepisie na sernik tradycyjny nie ma spodu. Jeśli jednak mamy ochotę na taki wariant wypieku, możemy go w łatwy sposób przygotować. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, schłodzić i zapiec, zanim położymy serową masę.
Sernik na kruchym cieście możemy przygotować na maśle lub oleju, a także z różnymi dodatkami:
Komentarze