Angelika Grabowiecka g.angelikaa

Sernik crème brûlée

Ocena:

0 (0)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Sernik crème brûlée to bardzo efektowny deser, na ciasteczkowym spodzie z kremową warstwą serową, zwieńczony karmelizowanych cukrem na wierzchu. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo, jednak na przygotowanie trzeba zarezerwować sobie więcej czasu, choćby dlatego, że gotowe ciasto należy schłodzić przez noc w lodówce. Sernik crème brûlée jest odpowiedni na wszelkiego rodzaju święta i uroczyste spotkania, koło takiego wypieku trudno jest przejść obojętnie.

Składniki:

  • ciastka czekoladowe  200 g

  • masło  45 g

  • ser z wiaderka  500 g

  • mascarpone  500 g

  • cukier  205 g

  • jajka  5

  • biała czekolada  200 g

  • śmietana 36%  500 ml

  • żółtko  5 szt.

Sernik crème brûlée - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ser twarogowy z wiaderka (dobrej jakości, z dużą zawartością sera i bez zbędnych składników), mascarpone i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 2:

    Śmietanka: 80 ml przelewamy do rondelka, gotujemy aż prawie zacznie wrzeć. Wyłączamy palnik, dokładamy białą czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Masę odstawiamy do wystygnięcia.

    Sernik crème brûlée - masa czekoladowa
  • Krok 3:

    Spód: ciastka czekoladowe mielimy na drobno lub rozkruszamy ręcznie. Dolewamy przestudzone masło, mieszamy. Spód tortownicy o wymiarach 23-24 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wylepiamy masą ciasteczkową. Wstawiamy do lodówki na czas robienia masy serowej. 

    Sernik crème brûlée - ciasteczkowy spód
  • Krok 4:

    Masa serowa: twaróg i serek mascarpone przekładamy do miski łączymy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką do połączenia składników. Dosypujemy 125 g cukru i mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Wbijamy jajka i dokładnie łączymy z serami. Masę czekoladową hartujemy, czyli do masy serowej dokładamy kilka łyżek i mieszamy. Potem możemy połączyć z całością.

    Sernik crème brûlée - masa serowa z jajkami
  • Krok 5:

    Piekarnik: na blaszkę wlewamy wodę i wkładamy ją na dolny poziom. Na środkowej półce umieszczamy ruszt, na którym będzie piekł się sernik crème brûlée. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół.

  • Krok 6:

    Pieczenie: na spód ciasteczkowy przelewamy masę serową. Blaszkę wsadzamy do piekarnika na 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni Celsjusza na godzinę. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika (zamykamy go i nie wyłączamy) i odstawiamy do przestudzenia.

    Sernik crème brûlée - masa serowa
  • Krok 7:

    Górna warstwa: pozostałą śmietankę przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrem. Do miseczki wbijamy 5 żółtek i mieszamy. Następnie powoli wlewamy śmietankę. Gotową masę ostrożnie przelewamy na sernik, najlepiej łyżka po łyżce. Jeśli dodamy ją zbyt szybko w warstwie serowej mogą zrobić się dziury.

    Sernik crème brûlée - masa
  • Krok 8:

    Ponowne pieczenie: sernik crème brûlée powoli i ostrożnie przenosimy do piekarnika na 60 minut (temperatura bez zmiany). Po godzinie uchylamy piekarnik na 30 minut. Dopiero potem możemy wyjąć ciasto. Jak całkowicie ostygnie wsadzamy go jeszcze do lodówki na całą noc (czas stygnięcia i chłodzenia nie jest uwzględniony w klasyfikacji ciasta).

  • Krok 9:

    Podanie: sernik crème brûlée posypujemy cukrem i karmelizujemy go palnikiem.

    Sernik crème brûlée
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne