Sernik wiedeński to elegancki i klasyczny wypiek, ale jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu i niewymagający skomplikowanych składników.Sernik wiedeński jest lekki jak chmurka, a po upieczeniu zachowuje swój kształt. Marzy wam się pyszny sernik wiedeński, puszysty, który nie opada i smakuje każdemu? Dobrze się składa – z naszym przepisem przyrządzicie sernik wiedeński, który zawsze się udaje!
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia, ewentualnie możemy skorzystać z już zmielonego twarogu, dopilnujmy jednak, by był to produkt dobrej jakości. 250 g kremowego serka śmietankowego ucieramy z twarogiem i połową cukru. Ostrożnie mieszając, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej oraz łyżkę mąki kukurydzianej i ekstrakt waniliowy.
Pozostałą część kremowego serka łączymy z resztą mąki. Mieszając, dodajemy cukier i 3-4 łyżki wody, aż do uzyskania zwięzłej konsystencji. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około pół godziny. Ciasto na sernik wiedeński cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10-15 minut w temp 180ºC.
Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Łyżką wyrównujemy wierzch sernika, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160ºC i pieczemy kolejne 50-60 minut. Wyjmujemy sernik wiedeński z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem.
Porady
Twaróg na sernik wiedeński najlepiej zmielić samodzielnie. Mamy wtedy pewność, że składnik jest jakościowy, smaczny, a sernik wyjdzie przepyszny. Do trzykrotnego zmielenia twarogu na sernik wiedeński przyda się odpowiedni sprzęt w kuchni.
Sernik wiedeński to jeden z łatwiejszych w przygotowaniu serników. Przygotowanie rozpoczynamy od zmielenia twarogu – najlepiej jest oczywiście zrobić to samodzielnie, jednak jeśli nie mamy wiele czasu, to możemy skorzystać z gotowego produktu. Ucieramy twaróg z kremowym serkiem i cukrem na gładką masę. Dodajemy jaja, śmietanę, mąkę pszenną i kukurydzianą oraz ekstrakt waniliowy. Następnie przechodzimy do przygotowania cienkiego ciasta, którym wyłożymy dno tortownicy na sernik wiedeński. Ciasto zagniatamy z kremowego serka i mąki oraz cukru i odrobiny wody, po czym odkładamy na pół godziny do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi, wykładamy nim tortownicę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez maksymalnie kwadrans. Następnie wylewamy na ciasto masę serową i nieco zmniejszamy temperaturę pieczenia. Ile piec sernik wiedeński? Czas pieczenia nie powinien być krótszy niż 60 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia! Gdy minie godzina, wyjmujemy sernik wiedeński z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Sernik wiedeński możemy też oblać polewą z gorzkiej czekolady: 100 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej z 50 g masła, mieszamy do połączenia składników i polewamy wierzch sernika.
Idealny sernik wiedeński jest wysoki i puszysty. Co zrobić, aby tak było? Jest kilka sposobów, na puszysty sernik wiedeński, który nie opada. Po pierwsze – zadbaj o ser dobrej jakości. Jakość produktu i odpowiednie zmielenie twarogu są naprawdę ważne. Po drugie, dobrym sposobem może być pieczenie sernika w kąpieli wodnej. Jak piec ciasto w kąpieli wodnej? Szczelną formę z sernikiem umieść w naczyniu wypełnionym wodą – najlepiej do poziomu ciasta. Para wodna zapewni sernikowi odpowiednią wilgotność, dzięki czemu sernik wiedeński nie opadnie. Jednak jeśli sernik wiedeński przygotujesz z odpowiednio tłustego twarogu, kąpiel wodna nie będzie konieczna. Dobrze jest też nie wyciągać sernika z piekarnika od razu po upieczeniu – nagły skok temperatury może mu nie posłużyć. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw w nim sernik wiedeński na 30 minut do ostygnięcia.
Wypróbuj także inne sprawdzone przepisy na serniki!
Komentarze