Sernik wiedeński

Jest prosty, ale wyjątkowo smaczny i elegancki. Oto przepis na sernik wiedeński.

Dodany przez:

Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.91 z 11 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 35 dag kremowego serka
  • 35 dag twarogu trzykrotnie mielonego
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 20 dag mąki
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • ekstrakt waniliowy
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. 25 dag kremowego serka ucieramy z twarogiem i połową cukru, mieszając, dodajemy jajka, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej, mąkę kukurydzianą i ekstrakt waniliowy. Resztę serka łączymy z pozostałą mąką. Mieszając, dodajemy cukier i 3–4 łyżki wody.
  2. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wylepiamy nim dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10–15 min w temp. 180ºC.
  3. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, wyrównujemy wierzch, zmniejszamy temp. do 160ºC i pieczemy 50–60 min.
  4. Wyjmujemy i pozostawiamy w formie do wystygnięcia. Oprószamy cukrem pudrem.
  5. Możemy sernik oblać polewą z gorzkiej czekolady: 10 dag czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej z 5 dag masła.
przepis na sernik sernik wiedeński najlepszy sernik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy