Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami będzie udanym deserem na każdą okazję. Delikatny twaróg i słodkie brzoskwinie to bardzo smaczne połączenie. Sernik z brzoskwiniami jest wyjątkowo miękki dzięki proszkowi budyniowemu - to on sprawa, że masa serowa jest taka delikatna. Potrzebny wam łatwy przepis na sernik z brzoskwiniami? Oto on - wyśmienity sernik!

dodany przez: mojegotowanie

Ciasta serniki Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 220 głosów)


Kroki przygotowania:

  • przesiewanie-maki 1.

    Przygotowujemy ciasto na sernik z brzoskwiniami. 4 żółtka ucieramy z 125 g cukru pudru oraz łyżką stołową cukru waniliowego na lekką masę. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą i ścieramy z niej skórkę. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy i wysypujemy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Na wierzchu rozsypujemy starte na dużych oczkach zimne masło (25 g) i siekamy. Na powstałe grudki wlewamy żółtka utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy skórkę pomarańczową i siekamy jeszcze przez chwilę, po czym zagniatamy miękkie ciasto. Idealne na sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście.

  • sernik-z-brzoskwiniami-spod 2.

    1/3 ciasta na sernik z brzoskwiniami odcinamy, owijamy ściśle folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożone natłuszczonym pergaminem. Formę na sernik wstawiamy na 20 min do lodówki, po czym podpiekamy ciasto przez 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

  • bialka-ubijanie 3.

    Masa na sernik z brzoskwiniami z wiaderka: twaróg przecieramy przez metalowe sitko. 250 g masła miksujemy na pianę, dodajemy przetarty przez sitko ser, 8 żółtek, 2/3 szklanki cukru pudru, proszek budyniowy i esencję pomarańczową. Miksujemy na pulchną masę przez około 2 minuty. 2 białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i 1/3 szklanki cukru pudru. Delikatnie łączymy pianę z białek z masą serową. To sprawi, że przepis na puszysty sernik z brzoskwiniami wyjdzie perfekcyjnie!

  • brzoskwinie-w-syropie 4.

    Pozostałe 3 białka ubijamy z 3 łyżkami drobnego cukru. Schłodzone ciasto odwijamy z folii i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na podpieczonym wcześniej spodzie rozkładamy masę serową. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na masie serowej. Ciasto przykrywamy pianą, na jej wierzchu rozsypujemy trochę kruszonki. Pozostałe ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy, radełkiem wycinamy cienkie paski i układamy je we wzór kratkowy. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180°C.

Porady

Wszystkie składniki, z których przygotowujesz sernik z brzoskwiniami, powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki wyciągnięte prosto z lodówki mogą sprawić, że sernik opadnie bądź popęka z wierzchu. Postępuj zgodnie z krokami i instrukcjami, a gwarantujemy, że sernik z brzoskwiniami to będzie twój sernik wyśmienity!

Notka redakcyjna

Jaki twaróg na sernik z brzoskwiniami?

Twaróg to serce każdego sernika. Od niego i od jego jakości zależy cały efekt końcowy wypieku. Twaróg na sernik powinien być tłusty bądź półtłusty. Przygotowując sernik z brzoskwinią, zdecydowanie najlepiej będzie samodzielnie go zmielić. Ser powinien być zmielony przynajmniej dwa, a idealnie trzy razy w maszynce do mielenia. Można także przetrzeć twaróg przez sitko. Odpowiednie zmielenie sera jest ważne, ponieważ dzięki temu pozbywamy się grudek, a sam twaróg jest bardziej puszysty. Możemy zrobić także sernik z brzoskwiniami z sera z wiaderka. Wówczas trzeba szczególnie uważnie przyjrzeć się składowi produktu.

Co zrobić, żeby sernik z brzoskwinią nie opadł?

Sytuacja następująca: zrobiliście perfekcyjne ciasto na spód sernika, własnoręcznie zmieliliście twaróg (trzykrotnie!), ubiliście doskonałą pianę z białek, wstawiacie do piekarnika formę z sernikiem, ten pięknie rośnie podczas pieczenia, a po wyciągnięciu okazuje się, że... popękał i opadł. Co zrobić, żeby sernik z brzoskwinią nie opadał? Jest kilka sposobów na to, jak zapobiec takiej sytuacji.

  • Kup twaróg tłusty bądź półtłusty - tłuszcz to istotny składnik udanego sernika. Jeśli macie pod ręką jedynie twaróg chudy, możecie go wymieszać np ze śmietaną kremówką.
  • Możesz piec puszysty sernik z brzoskwiniami w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem należy włożyć do większej formy bądź naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą tak, by sięgała ona do połowy wysokości formy z ciastem. Woda z naczynia będzie parować, a powstała w ten sposób wilgotność pomoże sernikowi utrzymać się na pożądanej wysokości i nie pękać z wierzchu.
  • Nie wyciągaj sernika z pieca od razu po upieczeniu. Sernik z brzoskwiniami (zwłaszcza taki, który ładnie wyrósł), nie lubi nagłych zmian temperatur. Aby uniknąć opadnięcia ciasta, ostudź go w lekko uchylonym piekarniku przez 40 minut do godziny po upieczeniu. Po tym czasie możesz go wyciągnąć i studzić dalej.

Sernik z brzoskwiniami - najważniejsze pytania

Sernik z brzoskwiniami nie jest wypiekiem trudnym w przygotowaniu, jednak przygotowując go (tak, jak i inne serniki), warto mieć kilka istotnych kwestii na uwadze:

Ile piec sernik z brzoskwiniami?
Sernik z brzoskwiniami należy piec około 80 minut. Zwykle to, czy ciasto jest już gotowe do wyjęcia z piekarnika, sprawdzamy, wbijając w ciasto patyczek i patrząc, czy ciasto jest jeszcze wilgotne. W przypadku sernika jednak ta metoda może nie do końca się sprawdzić. Sernik jest gotowy i puszysty wtedy, kiedy jego powierzchnia lekko "opiera się" patyczkowi, kiedy próbujemy go wbić. Gotowy sernik będzie ścięty i sprężysty z wierzchu.
W jakiej temperaturze piec sernik z brzoskwiniami?
Temperatura pieczenia sernika nie powinna przekroczyć 180°C.
Ile kalorii ma sernik z brzoskwiniami?
Sernik z brzoskwinią nie należy do dań dietetycznych czy lekkich. W 100 gramach takiego sernika znajdziemy około 190 kcal.

Sernik z brzoskwiniami - spód

Powyższy przepis na sernik z brzoskwiniami - idealny zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie - to klasyczny przepis na sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Co jednak, jeśli nie mamy tyle czasu na przygotowanie? I chcemy zrobić sernik z brzoskwiniami w nieco prostszej wersji? Rozwiązaniem będzie sernik z brzoskwiniami na herbatnikach - masa serowa i owoce zostają bez zmian, ale kruche ciasto zamieniamy na 500 g herbatników i 100 g masła. Ciasteczka kruszymy, masło roztapiamy i łączymy na masę. Ciasteczkową masą wypełniamy formę (tortownicę 20 cm lub formę 25x25) i dalej postępujemy jak w powyższym przepisie na sernik z brzoskwiniami, ciesząc się jednak szybszym spodem - sernik z brzoskwiniami na herbatnikach będzie równie smaczny. A dla eksperymentatorów - polecamy zamienić herbatniki na... słone krakersy! Bardzo ciekawa odmiana!

Jeśli posmakował Ci ten przepis sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, ale masz mniej czasu lub brakuje składnika? Spróbuj szybkiego sernika bez sera.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy