Sernik z brzoskwiniami to połączenie delikatnego twarogu i słodkich, soczystych owoców. Masa serowa jest bardzo lekka i puszysta, dzięki dodatkowi budyniu w proszku. To świetny deser, odpowiedni na każdą okazję. Najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy mamy dostęp do świeżych brzoskwiń. Poza nim możemy wykorzystać te z puszki, ta wersja będzie równie dobra. Podajemy łatwy przepis na sernik z brzoskwiniami z wiaderka.
fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
Ciasto na sernik: 4 żółtka ucieramy z 125 g cukru pudru oraz łyżką stołową cukru waniliowego na lekką masę. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą i ścieramy z niej skórkę. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy i wysypujemy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Na wierzchu rozsypujemy starte na dużych oczkach zimne masło (25 g) i siekamy. Na powstałe grudki wlewamy żółtka utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy skórkę pomarańczową i siekamy jeszcze przez chwilę. Po czym zagniatamy miękkie ciasto – będzie idealne na sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie.
Podpiekanie spodu: 1/3 ciasta na sernik z brzoskwiniami odcinamy, owijamy ściśle folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałą część rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożone natłuszczonym pergaminem. Formę na sernik wstawiamy na 20 min do lodówki, po czym podpiekamy ciasto przez 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Masa serowa: twaróg z wiaderka przecieramy przez metalowe sitko. 250 g masła miksujemy na pianę, dodajemy ser, 8 żółtek, 2/3 szklanki cukru pudru, proszek budyniowy i esencję pomarańczową. Miksujemy na pulchną masę przez około 2 minuty. 2 białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i 1/3 szklanki cukru pudru. Delikatnie łączymy pianę z białek z masą serową. To sprawi, że przepis na puszysty sernik z brzoskwiniami wyjdzie perfekcyjnie!
Sernik z brzoskwiniami – warstwy: pozostałe 3 białka ubijamy z 3 łyżkami drobnego cukru. Schłodzone ciasto odwijamy z folii i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na podpieczonym wcześniej spodzie rozkładamy masę serową. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i układamy na masie serowej. Ciasto przykrywamy pianą z białek, na jej wierzchu rozsypujemy trochę kruszonki. Pozostałe ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy, radełkiem wycinamy cienkie paski i układamy je we wzór kratkowy. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180°C.
Porady
- Wszystkie składniki, z których robimy sernik z brzoskwiniami, powinny mieć temperaturę pokojową. Inaczej może opaść lub popękać z wierzchu.
- Sernik z brzoskwiniami w sezonie letnim najlepiej jest przygotowywać ze świeżych, aromatycznych owoców. Ale równie dobrze sprawdzą się te z puszki – mają mniej soku, więc jest mniejsze ryzyko, że ciasto nie wyjdzie.
- Sernik z brzoskwiniami z wiaderka to szybsza wersja ciasta. Koniecznie trzeba wybierać produkty z wysoką zawartością sera. Jeśli mamy więcej czasu, to polecamy samodzielnie zmielić twaróg – trzykrotnie – wtedy nie musimy już go przecierać przez sito.
- Prosty sernik z brzoskwiniami zrobimy na spodzie z pokruszonych herbatników lub innych ciastek. W ten sposób unikniemy podpiekania ciasta. Dodatkowo możemy pominąć też pianę z białek, czyli bezę. W ten sposób powstanie nam ciasto na spodzie bez pieczenia, połączone z masą serową.
- Ile kalorii ma sernik z brzoskwiniami? Nie należy do dietetycznych i lekkich deserów. 100 gramów ma około 190 kcal.
W czasie upalnych dni polecamy przygotowanie sernika na zimno z brzoskwiniami.
Twaróg to serce każdego sernika. Od niego i od jego jakości zależy cały efekt końcowy wypieku. Najlepszy będzie tłusty bądź półtłusty i do tego samodzielnie zmielony (w maszynce do mielenia) – przynajmniej dwa razy, a idealnie trzy razy. Można także przetrzeć go przez sitko. Odpowiednie zmielenie sera jest ważne, ponieważ dzięki temu pozbywamy się grudek i jest on bardziej puszysty. Możemy zrobić także sernik z brzoskwiniami z sera z wiaderka. Wtedy trzeba szczególnie uważnie przyjrzeć się składowi produktu.
Jest kilka sposobów na to, by zapobiec takiej sytuacji:
Sernik z brzoskwiniami należy piec około 80 minut. Zwykle to, czy ciasto jest już gotowe do wyjęcia z piekarnika, sprawdzamy, wbijając patyczek w masę. Jeśli wychodzi suchy, to znaczy, że wypiek jest już gotowy. Jednak w przypadku sernika ta metoda może nie do końca się sprawdzić. Na pewno, jego powierzchnia powinna stawiać lekki opór patyczkowi podczas wbijania w ciasto. Powinien być ścięty i sprężysty z wierzchu.
Powyższy przepis na sernik z brzoskwiniami – idealny zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie – to klasyczny przepis na ciasto z kruchym spodem. Co jednak, jeśli nie mamy tyle czasu na przygotowanie? I chcemy zrobić deser w nieco prostszej wersji? Rozwiązaniem będzie sernik z brzoskwiniami na herbatnikach – masa serowa i owoce zostają bez zmian, ale kruche ciasto zamieniamy na 500 g herbatników i 100 g masła. Ciasteczka kruszymy, masło roztapiamy i łączymy ze sobą. Ciasteczkową masą wypełniamy formę (tortownicę 20 cm lub formę 25x25) i dalej postępujemy, jak w powyższym przepisie na sernik z brzoskwiniami. A dla eksperymentatorów – polecamy zamienić herbatniki na... słone krakersy! Bardzo ciekawa odmiana!
Jeśli posmakował Ci ten przepis sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, ale masz mniej czasu lub brakuje składnika? Spróbuj szybkiego sernika bez sera.
Komentarze