Sernik z brzoskwiniami wg mojej mamy

Pyszny udany sernik który uwielbia cała rodzina:) Idealny na co dzień i na specjalne okazje.

Dodany przez:

Sernik z brzoskwiniami wg mojej mamy

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.29 z 14 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • * KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki tortowej
  • * 3/4 szklanki cukru pudru
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * 5 żółtek
  • * 20 dag miękkiego masła
  • * MASA SEROWA: 15 dag miękkiego masła
  • * 3/4 szklanki cukru pudru
  • * 1 całe jajo
  • * 1 budyń śmietankowy w proszku (64 g)
  • * 900 g twarożku naturalnego z wiaderka President (półtłusty, potrójnie mielony)
  • * DODATKOWO: 1 puszka brzoskwiń bez zalewy, osuszonych
  • * 5 białek
  • * 1/2 szklanki cukru
  • * masło + drobna tarta bułka do formy

Przygotowanie

  1. Przygotować blachę do pieczenia 25x40 cm, 6-7 cm wys. Składniki na ciasto wymieszać w misce, a potem wyrobić na blacie, uformować kulę, podzielić ją na 3 części. Jedną włożyć do zamrażarki - posłuży jako kruszonka na koniec. Resztę ciasta rozwałkować, wylepić nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę (dno i brzegi). Masło utrzeć z cukrem i jajem, dodać serek President oraz budyń w proszku. Wyłożyć masę sernikową na ciasto, wyrównać łyżką. Każdą połówkę brzoskwini pokroić na 4 części. Ułożyć równomiernie na masie. Piekarnik nagrzać na 170 - 175 stopni. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przykryć brzoskwinie, a na koniec zetrzeć na tarce kulkę ciasta z zamrażarki. Wstawić blachę do piekarnika , piec 60 minut.
  2. Schłodzony sernik smakuje najlepiej z filiżanką kawy :)
deser sernik placek ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze