SERNIK BEZ SERA

doskonała imitacja sernika:)

sernikikruche ciastoDeserybudynie

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 200 głosów)

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
  • 6 żółtek/ białka zachować do masy/
  • 3 szklanki mąki, można ująć mąki i dodać kakao, będzie na brązowo/
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 masło/200 gram/ extra łaciate/ czerwone opakowanie/
  • 1płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA:
  • 6 białek
  • 3 smietany gęste i kwaśne 18% po 400 ml.
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 16 gram
  • 1 paczuszka wiórek kokosowych
  • 2 opak. budyniu smietankowego lub waniliowego po 40 gram bez cukru
  • ewentualnie jeszcze puszka brzoskwiń i czekolada gorzka pokrojone w kostkę, ja tym razem nie dodałam

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • WYKONANIE CIASTA:
  • Zagniesć ciasto. ¼ masy owinąć folią spożywczą i zmrozić.
  • Resztą ciasta wylepić dno dużej blachy/ uprzednio natłuszczonej i oprószonej bułką tartą/
  • Przykryć folią, aby nie wysychało i schłodzić.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st
  • WYKONANIE MASY:
  • Smietanę roztrzepać mątewką razem z budyniem/proszek/ i wanilią.
  • Jak masa będzie jednolita dodać kokos i wymieszać.
  • Dodać ubite białka z 1 szklanką cukru pudru.
  • Delikatnie połączyć i przelać na ciasto w blasze.
  • Na wierzch zetrzeć ciasto zmrożone i wstawić do gorącego piekarnika.
  • Piekłam równo 1 godzinę.Potem uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam tak ciasto przez 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy