Sernik na cieście kruchym

świetny mokry serniki

sernikikruche ciastoDeserybudynie

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.11 z 298 głosów)

Składniki:

  • MASA:
  • 1 kg sera - twaróg trzykrotnie mielony
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do twarogu wsypać budyń i dokładnie wymieszać.
  • Cukier, jajka i cukier waniliowy ubić na puszystą masę. Do ubitej masy dodać olej i mleko - wymieszać. Tą płynną masę wlać pomalutku do twarogu wymieszanego z budyniem. Masę mieszać aż nie będzie grudek (najlepiej ręką - wtedy łatwo można rozetrzeć grudki). Gotową masę odstawić. Teraz należy wyrobić ciasto kruche z podanych składników.
  • Gotowym ciastem wyłożyć blaszkę na ciasto pomalutku wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po włożeniu ciasta obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec około 1 godziny.
  • Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy