REKLAMA

Sernik na kruchym spodzie

Świetny sernik na kruchym spodzie to doskonały wypiek na deser lub rodzinny podwieczorek. Jeden z najpopularniejszych przepisów to szybki sernik z budyniem na kruchym spodzie. Dzięki budyniowi ciasto ma zwartą konsystencję, a do tego ma przepiękny aromat. Wypróbujcie ten prosty przepis na proste, domowe ciasto. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki kruche ciasto Desery budynie

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.04 z 326 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Sernik na cieście kruchym 1.

    Do twarogu trzykrotnie mielonego wsypać budyń śmietankowy lub waniliowy i dokładnie wymieszać.

  • Sernik na kruchym spodzie 2.

    Szklankę cukru, 5 jajek i cukier waniliowy należy ubić na puszystą masę. Do ubitej masy dodać olej i mleko - wymieszać. Tą płynną masę wlać pomalutku do twarogu wymieszanego z budyniem. Masę mieszać aż nie będzie grudek (najlepiej ręką - wtedy łatwo można rozetrzeć grudki). Gotową masę odstawić.

  • Sernik na kruchym spodzie 3.

    Teraz należy wyrobić ciasto kruche z  jajka, pół szklanki cukru, mąki, masła i proszku do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć blaszkę na ciasto pomalutku wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C. Po włożeniu ciasta obniżyć temperaturę do 180° C i piec około 1 godziny. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem.

     

Porady

Sernik na kruchym cieście

Sernik na kruchym cieście to jeden z podstawowych wypieków, który gości na naszych stołach praktycznie przy wszystkich okazjach. Niezależnie od tego, czy są to święta, urodziny, ślub, czy zwykły weekend lubimy umilić sobie ten czas pysznym sernikiem. A smakuje on jeszcze lepiej, gdy zrobimy go zupełnie samodzielnie. Nawet jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliśmy swoich sił w tej dziedzinie, warto się przełamać i wypróbować przepis na tradycyjny sernik na kruchym spodzie.

Przepis na sernik na kruchym spodzie

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie to jedno z tych ciast, bez którego nie wyobrażamy sobie jakichkolwiek imprez. Jest to wręcz oczywista pozycja w naszym menu. Nie można się temu jednak dziwić, gdyż dobry sernik to gwarancja obłędnego, ale przy tym delikatnego smaku, który doskonale zaspokaja naszą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.
Sernik na kruchym cieście w wersji tradycyjnej to klasyk, ale nie oznacza to, że nie możemy nieco urozmaicić sobie tego ciasta według własnych upodobań. W sieci znaleźć można na przykład mnóstwo przepisów na sernik z budyniem na kruchym spodzie, który cieszy się dużą popularnością wśród miłośników tego przysmaku. Warto też rozważyć dodanie do masy serowej rodzynek lub ułożenie na niej na przykład brzoskwiń z puszki. Miłośnicy czekolady mogą natomiast przygotować nie tylko spód z dodatkiem kakao, ale także dodać do masy posiekaną czekoladę. Możliwości jest naprawdę sporo, a każda z nich może sprawić, że nasz ukochany sernik stanie się jeszcze smaczniejszy.

Jak zrobić sernik na kruchym cieście?

Puszysty sernik na kruchym spodzie to jeden z najsmaczniejszych deserów, więc warto skusić się na jego upieczenie. Według doświadczonych cukierników jedną z ważnych ról odgrywa w tym przypadku sam spód do sernika. Jego podstawą jest mąka pszenna, masło lub margaryna, jajka lub same żółtka, cukier, proszek do pieczenia, a czasem też cukier wanilinowy lub kakao, jeśli wolimy czekoladowy spód w naszym serniku. Ciasto musi być dobrze wyrobione i schłodzone, zanim zostanie przez nas wykorzystane.

Drugim niezwykle istotnym elementem jest oczywiście masa serowa. Podstawę stanowi w niej dobrej jakości twaróg trzykrotnie zmielony. Jeśli jednak interesuje nas raczej szybki sernik na kruchym spodzie możemy również skorzystać z gotowych, przemielonych już mas serowych sprzedawanych w znanych nam dobrze wiadereczkach. Do sera dodaje się zazwyczaj margarynę, cukier, jajka, a także zależnie od przepisu olej, mleko, otartą skórkę z cytryny, budyń czy aromat waniliowy.

Notka redakcyjna

Ile piec sernik na kruchym spodzie?

Sernik na kruchym cieście przygotowywany od podstaw to wypiek, który może nam zająć sporo czasu. Zwłaszcza przy pierwszych próbach jego pieczenia bywa to bardzo czasochłonne, ale nie należy się zrażać. Z każdym kolejnym wypiekiem nabieramy wprawy, dzięki czemu praca nad takim sernikiem idzie nam znacznie szybciej.

Podobnie jest zresztą z czasem pieczenia takiego ciasta. Zazwyczaj piekarnik należy ustawić na 180 stopni i piec w nim przygotowany przez nas sernik przez około godzinę. W niektórych przepisach znajdziemy z kolei informacje o tym, by ograniczyć ten czas do 45 minut, a w innych by było to na przykład 75 minut.

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy