Sernik na kruchym spodzie to doskonały wypiek na deser, rodzinny podwieczorek lub na święta. Jeden z najpopularniejszych przepisów to szybki sernik z budyniem. Dzięki niemu ciasto ma zwartą konsystencję, a do tego przepiękny aromat. Wypróbujcie ten prosty przepis na proste, domowe ciasto.
fot. iStock
(średnia 4.03 z 346 głosów)
Twaróg: do sera, trzykrotnie zmielonego, wsypać budyń śmietankowy lub waniliowy i dokładnie wymieszać.
Masa serowa: szklankę cukru, 5 jajek i cukier waniliowy należy ubić na puszystą masę. Dodać olej i mleko – wymieszać. Połączyć powoli z twarogiem wymieszanym z budyniem. Mieszać do połączenia składników i uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji, bez grudek (w razie potrzeby łatwo można rozetrzeć je ręką). Gotową masę odstawić.
Kruche ciasto do sernika: należy wyrobić je z jajka, pół szklanki cukru, mąki, masła i proszku do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć blaszkę na ciasto, powoli wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po włożeniu ciasta obniżyć temperaturę do 180°C i piec około 1 godziny. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem.
Porady
- Przepis na sernik na kruchym spodzie można modyfikować. Do masy można dodać startą skórkę z cytryny, rodzynki lub ułożyć na niej brzoskwinie z puszki.
- Miłośnicy czekolady mogą natomiast przygotować nie tylko spód z dodatkiem kakao, ale także dodać do masy posiekaną czekoladę.
- Do masy serowej można użyć samych żółtek, a białka wykorzystać do zrobienia bezy na wierzchu sernika.
- Masę serową można obsypać też kruszonką, którą przygotowuje się bardzo prosto. Wystarczy masło (ewentualnie margaryna), mąka i cukier.
- Jeśli nie mamy czasu na mielenie sera, z powodzeniem możemy zrobić sernik z wiaderka na kruchym spodzie. Sprawdzajmy skład takiego gotowego sera i wybierajmy te najbardziej naturalne.
- Cukier można zastąpić zdrowszym słodzikiem, np. ksylitolem, malitolem, erytrolem lub stewią.
- Wersję bezglutenową sernika na kruchym spodzie stworzymy zamieniając mąkę np. na jaglaną lub kukurydzianą – ciasto wyjdzie równie pyszne.
- Puszysty sernik na kruchym spodzie powstanie dzięki trzykrotnemu mieleniu sera.
- Zamiast masła można użyć margaryny.
- Z tego przepisu można również wykonać sernik bez kruchego spodu, wystarczy pominąć 3. krok przygotowania. Ten wariant będzie na pewno szybszy i mniej kaloryczny.
Sernik na kruchym spodzie to jeden z podstawowych wypieków, który gości na naszych stołach praktycznie przy wszystkich okazjach. Niezależnie od tego, czy są to święta, urodziny, ślub, czy zwykły weekend, lubimy umilić sobie ten czas pysznym sernikiem. Jest uniwersalnym ciastem, które pojawia się zarówno na stołach wigilijnych, jak i wielkanocnych. A smakuje on jeszcze lepiej, gdy zrobimy go zupełnie samodzielnie. Nawet jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliśmy swoich sił w tej dziedzinie, warto się przełamać i wypróbować przepis na tradycyjny sernik na kruchym spodzie, który podajemy wyżej.
Piekarnik należy nagrzać do 200°C, po włożeniu sernika zmniejszamy temperaturę do 180°C, pieczemy mniej więcej godzinę. W niektórych przepisach znajdziemy z kolei informacje o 45 minutach, a w innych o 75 minutach. W piekarnikach z termoobiegiem czas pieczenia może się skrócić. Należy uwzględnić też wielość blaszki. Warto pamiętać, że czas jest orientacyjny i zawsze należy kontrolować na bieżąco stan naszego sernika. Dla pewności na koniec sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest już gotowy – delikatnie nakłuwamy nim środek ciasta, patyczek powinien być suchy, w innym przypadku nieco wydłużamy czas pieczenia.
Komentarze