Pomidory w puszce - nie tylko sos do pizzy

50 przepisów

Pomidory w puszce to nie tylko te najbardziej popularne, całe, obrane ze skórki, ale również krojone w kostkę, w formie gotowej pulpy idealnej do gładkich sosów oraz zup-kremów. Najsmaczniejsza jest specjalna odmiana San Marzano, to neapolitańskie warzywa o głębokiej, czerwonej barwie i podłużnym kształcie oraz dużej zawartości suchej masy.

Pomidory w puszce - przepisy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 510 min.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi. 

mojegotowanie

Wołowina z kluskami kładzionymi

Pomidory w puszce

Pomidor to niezwykle ciekawe warzywo. Jako jedno z niewielu, poddane obróbce termicznej nie tylko nie traci składników odżywczych, ale staje się wręcz zdrowsze. Pod wpływem ciepła produkuje większe ilości likopenu, czerwonego barwnika należącego do grupy karotenów i rodziny karotenoidów, czyli naturalnych pigmentów występujących w organizmach roślinnych i zwierzęcych.

Pomidory w puszce - bogate źródło likopenu 

Choć likopen znajduje się w wielu czerwonych warzywach i owocach, np. w papryce czerwonej czy miąższu arbuzów, to pomidory zawierają go zdecydowanie najwięcej. Zwłaszcza po przetworzeniu ilość tego związku jest w przetworach pomidorowych bardzo duża. To dlatego dietetycy zalecają spożywanie zup pomidorowych i sosów, a także wzbogacanie innych potraw np. pomidorami suszonymi.

Dlaczego likopen jest tak cenny?

Związek ten to przeciwutleniacz - wychwytując wolne rodniki działa przeciwnowotworowo i opóźnia procesy starzenia. Ma również właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego m. in. hamując syntezę cholesterolu i pomagając w usuwaniu szkodliwego LDL z krwi, wzmacnia kości i poprawia kondycję skóry.

Pomidory w puszce - jak produkuje się pomidory w puszce?

Pomidory zbiera się w fazie ich największej dojrzałości i przetwarza natychmiast po zebraniu. We Włoszech, które należą do największych producentów pomidorów w puszce, większość przetwórni pomidorów znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie gospodarstw zajmujących się uprawą pomidorów. Zebrane pomidory albo pozostawia się w skórkach, albo się je z nich obiera stosując gorącą kąpiel lub parę wodną, a następnie wraz z wypełniaczem (puree z pomidorów lub sokiem) umieszcza w puszkach. Kolejno, puszki są szczelnie zamykane i poddawane ogrzaniu oraz sterylizacji, która powoduje dalszą obróbkę cieplną pomidorów oraz zwiększa ilość cennego likopenu.

Czy pomidory z puszki są zdrowe?

Przetworzone pomidory z całą pewnością są niezwykle cennym źródłem likopenu oraz składników mineralnych (np. potasu) i witamin z grupy A oraz C, K i B6. Wątpliwości dotyczą natomiast przechowywania tych pysznych warzyw w puszkach.

Problematyczny jest popularnie stosowany w produkcji konserw takich jak ryby, mięsa, owoce i warzywa bisfenol A (BPA). Ponieważ wykazuje właściwości przeciwutleniające, stosuje się go do produkcji niektórych wysokojakościowych produktów plastikowych, a także jako składnik żywic, którymi pokrywa się od wewnątrz puszki przeznaczone do żywności. Niestety, bisfenol A zaburza gospodarkę hormonalną, prawdopodobnie przyczynia się też do rozwoju niektórych nowotworów, dlatego jest zdecydowanie niepożądany w ludzkim organizmie. W niektórych państwach jego stosowanie zostało zakazane (np. w Japonii, Korei, USA, Kanadzie), w Polsce ciągle jest dopuszczony do użycia, choć z ograniczeniami (nie wolno używać go np. do produkcji butelek dla niemowląt, co było stosowane jeszcze kilka lat temu).

Ponieważ wiadomo, że BPA jest szkodliwy, należy zdecydowanie unikać produktów z puszek zabezpieczanych bisfenolem A. Na szczęście coraz częściej można dziś kupić pomidory puszkowane bez BPA.

Pomidory z puszki: potrawy

Co można zrobić z pomidorów w puszce?

Przede wszystkim klasyczną zupę pomidorową – najbardziej popularne w polskich domach poniedziałkowe danie obiadowe po niedzielnym rosole. Wersja peerelowska to oczywiście zupa z koncentratu, ale warto wysilić się nieco bardziej, posiekać pomidory z puszki (lub kupić już krojone), trochę je pogotować, doprawić i podać z makaronem lub ryżem oraz odrobiną śmietany. Równie lubiany, a jednocześnie bardziej pożywny będzie krem z pomidorów z puszki, zwłaszcza jeśli dodamy do niego zmieloną włoszczyznę i mięso z kurczaka czy wołowiny, na którym gotowaliśmy wywar. Pomidory w puszce świetnie nadają się również do risotto oraz sosów – Bolognese, Napoli, Amatriciana i innych. Klasyczne przepisy można oczywiście modyfikować przyrządzając na przykład pomidorowy krem z cytrusami, czy indyjską zupę pomidorową na bazie mleka kokosowego.

Artykuły powiązane

Gotowanie
21.03.2020

8 kroków do tego, by gotować lepiej

Jeśli w tym trudnym okresie, w którym wszyscy się znaleźliśmy, brakuje Wam restauracyjnych dań i stanęliście przed koniecznością gotowania, a żaden z Was Gordon Ramsay, nie martwcie się! Poniżej podam Wam osiem zasad dobrej kuchni, które pomogą każdemu lepiej gotować.

Co kupić na zapas?
16.03.2020

Co kupić na zapas? Laura Osęka i porady na przemyślane zakupy spożywcze

Zapasy kilogramów makaronu i litrów oleju to dobry pomysł? Jak prawidłowo robić przemyślane zakupy spożywcze? Co mrozić i jak, których świeżych produktów unikać? Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, podpowiedziała nam, w jakich ilościach i co warto mieć w kuchni, nie ulegając panice i nie okopując się w nadmiarze jedzenia, które może się zmarnować.

Dominika Wójciak
11.07.2019

Dominika Wójciak – kwestionariusz kulinarny

Dominika Wójciak – autorka książek kulinarnych, ekspertka od warzyw wszelakich i zwyciężczyni trzeciej edycji programu „MasterChef Polska”. W kuchni nie boi się eksperymentować, a swoimi pomysłami inspiruje innych do niesztampowego gotowania. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada m.in. o ulubionych daniach z dzieciństwa autorstwa babci i mamy, zagadkowym produkcie Yuba i ulubionym gadżecie w kuchni.

Pizza domowa
02.02.2019

Pizza domowa - włoski placek na prawdziwą ucztę

Niektórzy twierdzą, że przygotowywanie pizzy w domowych warunkach nie ma sensu. Rzadko kiedy mamy bowiem wielki piec opalany drewnem czy odpowiednie umiejętności, jeśli chodzi o wyrabianie ciasta. My jednak jesteśmy zwolennikami teorii, że pizza domowa, mimo, że nie zawsze smakuje jak ta z pizzerii, jest absolutnie przepyszna! W cyklu Przyjemności na weekend, nasze sposoby na świetną pizzę.