Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem to danie na obiad dla całej rodziny. Jest łatwa do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych składników. Co więcej, to taka wygodna potrawa, do której można śmiało wprowadzać modyfikacje i w każdej wersji bardzo dobrze smakuje. Naszą propozycją jest zapiekany makaron penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym.
iStock
(średnia 4.55 z 152 głosów)
Gotowanie makaronu: w dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Gdy zaczyna wrzeć dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy.
Przygotowanie warzyw: cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy na pół, wycinamy nasiona i również kroimy na małe kawałki.
Smażenie dodatków: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przygotowane warzywa i smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 5–7 min.
Tuńczyk: odcedzamy go z zalewy i przekładamy do warzyw na patelnię. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy przez kolejne 3 min.
Sos pomidorowy: czas na pomidory z puszki. Dodajemy je na patelnię, mieszamy i doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i oregano. Podgrzewamy przez ostatnie 2–3 min.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Składanie zapiekanki: ugotowany makaron przekładamy do naczynia. Dodajemy sos z patelni i dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy żółtym serem.
Pieczenie: zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 min.
Podawanie: zapiekanka makaronowa z tuńczykiem jest gotowa, gdy ser na wierzchu jest zapieczony na ładny, rumiany kolor. Wyciągamy ją z pieca i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Sos pomidorowy możemy zabielić śmietanką (30%). Dodajemy ją na sam koniec, do przygotowanych składników na patelni.
- Do zapiekanki najlepszy będzie ser typu ementaler lub twarda mozzarella.
- Całość można dodatkowo przykryć sosem beszamelowym, przygotowanym z masła, mąki i mleka.
- Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem świetnie smakuje nie tylko z papryką, ale także z innymi warzywami, np. brokułami czy kukurydzą. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej kolorowe, dodajmy je na patelnię do pozostałych składników.
- Można wybrać paprykę w dowolnym kolorze, ale najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany, np. czerwona lub żółta.
Do zapiekanek, których składniki należy wymieszać (jak w przypadku tego przepisu) najlepiej sprawdzają się małe i grube makarony, takie jak:
Mniejsze i cienkie makarony, np. nitki, łazanki lub muszelki, rozpadną się w trakcie pieczenia. Z kolei większe – tagliatelle, spaghetti lub makaron do lasagne nie wymieszają się dobrze z pozostałymi składnikami.
Do pożywnej zapiekanki z makaronem, tuńczykiem i warzywami doskonale sprawdzi się lekka sałatka, np. z rukoli i pomidorków koktajlowych. W sezonie letnim dobrym pomysłem będzie orzeźwiająca sałatka z arbuzem lub surówka z sałaty lodowej.
Zielony dodatek do zapiekanki, w postaci świeżej rukoli, roszponki lub miksu salat, świetnie smakuje z dipem jogurtowym lub sosem winegret z miodem.
Komentarze