Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem to danie na obiad dla całej rodziny. Jest łatwa do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych składników. Co więcej, to taka wygodna potrawa, do której można śmiało wprowadzać modyfikacje i w każdej wersji bardzo dobrze smakuje. Naszą propozycją jest zapiekany makaron penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanki dania z makaronem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 150 głosów)

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie makaronu: w dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Gdy zaczyna wrzeć dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy.

  • 2.

    Przygotowanie warzyw: cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy na pół, wycinamy nasiona i również kroimy na małe kawałki.

  • 3.

    Smażenie dodatków: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przygotowane warzywa i smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 5–7 min.

  • 4.

    Tuńczyk: odcedzamy go z zalewy i przekładamy do warzyw na patelnię. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy przez kolejne 3 min.

  • 5.

    Sos pomidorowy: czas na pomidory z puszki. Dodajemy je na patelnię, mieszamy i doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i oregano. Podgrzewamy przez ostatnie 2–3 min.

  • 6.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • 7.

    Składanie zapiekanki: ugotowany makaron przekładamy do naczynia. Dodajemy sos z patelni i dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy żółtym serem.

  • 8.

    Pieczenie: zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 min.

  • 9.

    Podawanie: zapiekanka makaronowa z tuńczykiem jest gotowa, gdy ser na wierzchu jest zapieczony na ładny, rumiany kolor. Wyciągamy ją z pieca i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Sos pomidorowy możemy zabielić śmietanką (30%). Dodajemy ją na sam koniec, do przygotowanych składników na patelni.
  • Do zapiekanki najlepszy będzie ser typu ementaler lub twarda mozzarella.
  • Całość można dodatkowo przykryć sosem beszamelowym, przygotowanym z masła, mąki i mleka.
  • Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem świetnie smakuje nie tylko z papryką, ale także z innymi warzywami, np. brokułami czy kukurydzą. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej kolorowe, dodajmy je na patelnię do pozostałych składników.
  • Można wybrać paprykę w dowolnym kolorze, ale najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany, np. czerwona lub żółta.

Notka redakcyjna

Jaki makaron na zapiekankę z tuńczykiem?

Do zapiekanek, których składniki należy wymieszać (jak w przypadku tego przepisu) najlepiej sprawdzają się małe i grube makarony, takie jak:

  • penne – czyli klasyczne rurki,
  • rigatoni – małe rurki,
  • fusilli – świderki,
  • farfalle – muszki lub inaczej kokardki.

Mniejsze i cienkie makarony, np. nitki, łazanki lub muszelki, rozpadną się w trakcie pieczenia. Z kolei większe – tagliatelle, spaghetti lub makaron do lasagne nie wymieszają się dobrze z pozostałymi składnikami.

Jaka sałatka do zapiekanki makaronowej z tuńczykiem?

Do pożywnej zapiekanki z makaronem, tuńczykiem i warzywami doskonale sprawdzi się lekka sałatka, np. z rukoli i pomidorków koktajlowych. W sezonie letnim dobrym pomysłem będzie orzeźwiająca sałatka z arbuzem lub surówka z sałaty lodowej.

Zielony dodatek do zapiekanki, w postaci świeżej rukoli, roszponki lub miksu salat, świetnie smakuje z dipem jogurtowym lub sosem winegret z miodem.

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem – warianty

  • Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem w sosie serowym – sos przygotowujemy z serka topionego i śmietany 18%. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażoną cebulę (może być pokrojona w pióra). Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i tuńczykiem z puszki (po odcedzeniu). Możemy dodać zielony groszek. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika.
  • Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami – ugotowany makaron mieszamy w naczyniu żaroodpornym z pokrojonymi na połówki oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Dodajemy także czerwoną cebulę pokrojoną w pióra. Całość zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy przez ok. 25 min.
  • Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i szpinakiem – na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy świeże liście szpinaku i śmietanę, jak w przepisie na sos szpinakowy. Mieszamy z makaronem i tuńczykiem, po czym zapiekamy zgodnie z podstawowym przepisem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy