www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Gulasz rybny to szybki i zdrowy posiłek w jednogarnkowy. W środku znajdziemy dużą ilość mintaja, a także krewetki królewskie, aromatyczny sos pomidorowy i warzywa. A jest ich tyle, że pokrywają 3 porcje warzyw z 5, które należy spożyć w ciągu dnia. Można go podawać z kromką chleba, z bułką, ziemniakami, makaronem lub ryżem. Gulasz rybny to dobre danie na postne dni.
mintaj 200 g
krewetki królewskie 85 g
bulion rybny 500 ml
oliwa z oliwek 15 ml
nasiona kopru włoskiego 1 łyżeczka
marchewka 2 szt.
seler naciowy 2 łodygi
por 2 szt.
pomidory w puszce 400 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W ten sam sposób tniemy też łodygi kopru włoskiego. Z porów odcinamy białą część, w razie potrzeby zdejmujemy wierzchnią warstwę - myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Zdejmujemy łupiny z czosnku i siekamy w bardzo drobną kostkę - możemy też przecisnąć go przez praskę. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, a krewetki obieramy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy nasiona kopru włoskiego, wrzucamy marchewkę, seler i czosnek. Smaż przez 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
Dokładamy pory, pomidory (może być też passata, a w sezonie również świeże), dolewamy bulion, doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje i lekko się zredukuje.
Na koniec dodajemy dodajemy rybę (my używamy mintaja, ale odpowiednia będzie również każda inna biała ryba), posypujemy krewetkami. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, aż lekko się ugotują. Gulasz rybny przekładamy do miseczek - jemy łyżką.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/simple-fish-stew