Pide to pulchne ciasto drożdżowe w kształcie łódki wypełnione wytrawnym farszem. Rumiane ranty przyjemnie chrupią, nadzienie syci, a ciągnący się ser pobudza wszystkie zmysły. Nie bez powodu to danie znane jest pod nazwą turecka pizza. To niezwykle efektowna i oryginalna propozycja na rodzinny obiad. Sprawdźcie, jak zrobić pide z mięsem mielonym i papryką.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Zaczyn: drożdże kruszymy i łączymy w miseczce z ciepłą wodą (100 ml), cukrem i 2 łyżkami mąki (około 20 g). Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto: do dużej miski przesypujemy przez sito pozostałą mąkę wraz z łyżeczką soli (około 6 g). Dodajemy 150 ml ciepłej wody, gęsty jogurt naturalny, jedno jajko i 30 ml oliwy. Zagniatamy składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Składniki na farsz: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Czerwoną paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, po czym kroimy ją w kostkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi, opłukujemy i osuszamy. Kilka listków zostawiamy do dekoracji, a resztę siekamy.
Nadzienie na pide tureckie: rozgrzewamy 2 łyżki oliwy (20 ml). Smażymy na niej mięso mielone, rozdrabniając je łyżką lub widelcem. Dodajemy czosnek, paprykę i pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podgrzewamy wszystkie składniki, aż odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty farsz. Na koniec mieszamy go z posiekaną natką pietruszki.
Formowanie łódek: dzielimy wyrośnięte ciasto na 8 jednakowych części. Robimy z nich kule, które następnie rozwałkowujemy na cienkie, owalne placki. Na każdy z nich nakładamy farsz. Zawijamy brzegi do środka. Wąskie końce lekko skręcamy, formując łódeczkę. Jajko wybijamy do miseczki, lekko je roztrzepujemy i smarujemy nim ranty ciasta za pomocą pędzelka. Farsz posypujemy startym serem.
Pieczenie: układamy gotowe łódeczki na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut. W tym czasie ciasto się zarumieni, a ser się roztopi i lekko przypiecze.
Podanie: turecka pizza w kształcie łódki powinna być serwowana w stylu rustykalnym, na drewnianej desce. Dekorujemy danie świeżą natką pietruszki.
dania mięsne, fast food, pizza - zobacz inne inspiracjePorady
- Farsz na tureckie pide z mięsem mielonym można zrobić na bazie wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny. Jeśli decydujemy się przepuścić je przez maszynkę samodzielnie, zamiast kupować gotowy, paczkowany produkt, wybierzmy łopatkę lub biodrówkę wieprzową. Na pide z wołowiną najlepiej nadaje się zrazówka, łata lub mostek.
- Żeby zrobić turecką pizzę w kształcie łódki, najlepiej zaopatrzyć się we włoską mąkę typ 00. Charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia i dużą zawartością glutenu. Dzięki niej nasz placek będzie chrupki z zewnątrz i pulchny w środku.
- Świeże drożdże możemy zastąpić ich sproszkowanym odpowiednikiem. Trzeba wtedy wymieszać z mąką 7 g produktu instant, czyli zawartość jednej saszetki.
- Do ciasta na turecką pizzę należy dodać gęsty jogurt naturalny, grecki lub bałkański.
- Proponujemy posypanie tureckiego chlebka mozzarellą, ale sprawdzi się też twardy ser dojrzewający, taki jak parmezan, lub ostrzejszy w smaku cheddar. Miłośnicy kuchni bałkańskiej mogą wykorzystać kashkaval, czyli półtwardy ser żółty z mleka krowiego.
- Wytrawna łódka z ciasta może mieć też inne nadzienia. Mamy pod tym względem całkowitą dowolność, tak jak w przypadku włoskiego placka, ale często można spotkać na przykład tureckie pide z jajkiem, pieczarkami lub serem. Ciekawym farszem i ukłonem w stronę bliskowschodniej kuchni jest labneh domowej roboty z oliwą i przyprawą zatar.
- Turecka pizza stanowi sycący, bardzo treściwy obiad. Dobrym pomysłem jest serwowanie jej w towarzystwie kwaskowego napoju z jogurtu, takiego jak ayran (znany także jako laban). Nie tylko doskonale orzeźwia, ale także wspomaga trawienie.
- Jeśli wybieracie się na wymarzony urlop do ciepłych krajów i zastanawiacie się, co jeść w Turcji, spieszymy z podpowiedzią. Jednym z obowiązkowych dań jest właśnie pide, ale na wakacjach trzeba wypróbować także oryginalny kebab lub lahmacun. W ramach deseru warto postawić na baklawę i oczywiście kawę po turecku.
- Jeśli przypadł Wam do gustu nasz przepis, koniecznie sprawdźcie także, jak zrobić chaczapuri adżarskie. To placek drożdżowy pochodzący z kuchni gruzińskiej, wypełniony serem i jajkiem z płynnym żółtkiem.
Komentarze