Pizza parmeńska przygotowana z dodatkiem plastrów szynki parmeńskiej na doskonałym grubym cieście zachwyci każdego amatora tego włoskiego klasyka. Do tego aromatyczny domowy sos pomidorowym, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i rukola – czego chcieć więcej? Użycie najwyższej jakości składników gwarantuje, że wszyscy uczestnicy biesiady będą zachwyceni. Zapraszamy po sprawdzony i prosty przepis na pizzę z szynką parmeńską.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: wodę lekko podgrzewamy, powinna być letnia. Przesiewamy mąkę. Mozzarellę kroimy, pomidorki przekrawamy na połówki. Oliwki kalamata odsączamy z zalewy.
Ciasto: do misy miksera przekładamy przesianą mąkę, drożdże, cukier, 6 g soli, wodę oraz oliwę. Przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) wyrabiamy jednolite ciasto, elastyczne, które z łatwością odchodzi od ścianek miski. Masę wyrabiamy ok. 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Sos: pomidory, oregano, oliwę, 2 g soli i pieprz przekładamy do niewielkiego garnka. Mieszamy i gotujemy ok. 10 minut, aż sos będzie gęsty.
Formowanie: wyrośniętą masę przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy 2–3 minuty. Dzielimy je na 2 części, formujemy kule. Rozciągając palcami na stolnicy tworzymy 2 okrągłe placki. Możemy użyć też do tego celu wałka. Blaszki o średnicy 14–16 cm smarujemy oliwą, przekładamy do nich placki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik: nagrzewamy do maksymalnej mocy z termoobiegiem, ok. 250 stopni C.
Pieczenie pizzy parmeńskiej: podrośnięte placki smarujemy sosem pomidorowym – pozostawiając nieposmarowany rant. Posypujemy oregano, układamy plastry sera, oliwki kalamata oraz pomidory. Pieczemy na górnej półce piekarnika przez 10–12 minut.
Wykończenie: od razu po wyjęciu pizzy z piekarnika wykładamy na nią cienkie plastry szynki. Posypujemy rukolą. Serwujemy.
Porady
- Do przygotowania ciasta na pizzę parmeńską najlepiej użyć mąkę 00. Charakteryzuje się bardzo drobnym stopniem zmielenia, pozbawiona otrębów, posiada bardzo dużą ilością glutenu. Dzięki temu jest niezwykle elastyczna, a ciasto na niej przygotowane nie nasiąka sosem, jest kruche i niezwykle chrupkie.
- Osoby na diecie bezglutenowej mogą przygotować pizzę z mieszanki mąk: z tapioki, z ciecierzycy, mąki owsianej (certyfikowanej) oraz ryżowej. Ciasto będzie się różniło od tego przygotowanego na mące pszennej 00.
- Do pizzy zamiast pomidorów i oliwek możemy dodać kapary, które swoją kwasowością przyjemnie przełamią smak pizzy parmeńskiej.
- Tuż przed podaniem potrawę można posypać świeżymi listkami bazylii oraz skropić dobrej jakości oliwą extra virgin.
- Jeżeli chcemy przygotować pizzę na cienkim cieście, wówczas pomijamy wyrastanie ciasta w foremkach i od razu wkładamy je do nagrzanego piekarnika.
- Z tej porcji możemy przygotować też 1 pizzę, używamy wtedy większą foremkę o średnicy ok. 30 cm.
Komentarze