Mleko kokosowe - zastosowanie

215 przepisów

Mleko kokosowe to napój powstały z miąższu dojrzałego orzecha kokosowego. Jest słodki, kremowy i delikatny. Czasami mleko przygotowuje się również z młodego kokosa; jest wtedy nieco bardziej wytrawne. Napój kokosowy można pić na surowo, gotować, a także dodawać do wypieków, deserów i wielu innych potraw, np. jako zamiennik śmietany. Warto przyjrzeć się bliżej wartościom odżywczym mleka kokosowego, a także możliwościom jego wykorzystania w kuchni. Przedstawiamy również prosty przepis na domowe mleko kokosowe.

Mleko kokosowe - zastosowanie

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 25 min.
mus

Orzeźwiający lekki krem z tropikalną nutą.

mojegotowanie

Mus kokosowy z mango

Czas przygotowania: 35 min.
Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry

Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry to przepis dla prawdziwych smakoszy. Orientalne smaki curry łączą się z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi.

mojegotowanie

Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry

Inne z kolekcji: Mleko roślinne

Mleko kokosowe: wartości odżywcze

Czy mleko kokosowe jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie można uzyskać, analizując jego wartości odżywcze i właściwości. Napój z kokosa stanowi cenne źródło wapnia, dlatego pomaga zadbać o zdrowie kości. Zawiera również sporo innych minerałów, takich jak żelazo, fosfor, magnez, miedź, cynk oraz selen. Pozwala również zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę E oraz witaminy z grupy B. Stanowi źródło wartościowego białka.

W napoju kokosowym znajduje się sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko kokosowe zawiera tłuszczowy kwas laurynowy, który działa stymulująco na układ odpornościowy.

Do czego można używać mleko kokosowe?

Napój kokosowy sprawdza się świetnie jako zamiennik tradycyjnego mleka krowiego, będąc od niego znacznie mniej ciężkostrawnym produktem ze względu na brak laktozy. Może być również używany jako zamiennik śmietany. Mleko kokosowe warto dodawać do koktajli, ciast,owsianki, zup, lodów i innych deserów.

Mleko kokosowe: przepisy

Mleko kokosowe można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy w tym celu zalać gorącą wodą wiórki kokosowe, pozostawić pod przykryciem przez kilka godzin, a następnie zmiksować za pomocą blendera wysokoobrotowego. W celu uzyskania napoju należy przecedzić wiórki  kokosowe przez gazę lub sitko, a w celu rozrzedzenia dodać szklankę wody.

Pudding ryżowy z mlekiem kokosowym

Przykładem wykorzystania napoju kokosowego jest pudding ryżowy z mlekiem kokosowym. Ten pyszny deser wyróżnia się aromatycznym zapachem, co stanowi zasługę dodania kardamonu. Zdobią go uprażone na suchej patelni płatki migdałowe oraz kokosowe, dzięki czemu dostojnie prezentuje się na stole. Pudding świetnie sprawdza się na śniadanie, deser oraz podwieczorek. Należy podawać go w pucharkach na zimno. Jest to słodka i smakowita przekąska, która powinna przypaść do gustu zwłaszcza dzieciom.

Koktajl bananowo-kawowy

Koktajl bananowo-kawowy to pyszny i orzeźwiający deser, który zasmakuje zwłaszcza miłośnikom kawy. Jego słodki smak to zasługa dodania różnych bananów i fig. Kremową konsystencję nadaje mu zwłaszcza owoc awokado, a cynamon zapewnia aromatyczny zapach.

Pikantna zupa tajska

Mleko kokosowe można także dodać do zupy – świetnie wychodzi na jego bazie pikantna zupa tajska. Jest to sycąca i rozgrzewająca potrawa o orientalnym smaku, uzyskanym dzięki dodaniu kurkumy, sosu sojowego oraz gałki muszkatołowej. Najlepiej smakuje w chłodnym okresie jesienno-zimowym.

Kokosowe ciasto truskawkowe

Miłośnikom słodkości proponujemy pyszne ciasto truskawkowe z mlekiem kokosowym oraz kokosankami. Jest to wyjątkowo maślany i kremowy wypiek, który doskonale smakuje zwłaszcza w okresie letnim. Warto podać go do stołu z okazji urodzin, imienin, wesela, pierwszej komunii czy innych ważnych uroczystości. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas pikniku oraz na niedzielę.

Ciasto z mleczkiem kokosowym

Napój kokosowy nadaje się również doskonale do różnego rodzaju ciast. Ciasto z mleczkiem kokosowym jest delikatne, miękkie, puszyste i maślane, dzięki czemu rozpływa się w ustach. W celu nadania mu przyjemnego aromatu, warto dodać odrobinę ekstraktu z wanilii. Przed podaniem najlepiej posypać tego typu deser wiórkami kokosowymi oraz oblać lukrem kakaowym. Ciasto w tej wersji smakuje zwłaszcza dzieciom. Warto upiec im je z okazji urodzin, imienin, Dnia Dziecka czy zakończenia roku szkolnego.

Artykuły powiązane

Kawa mrożona z lodami
07.08.2020

Kawa mrożona jak z kawiarni? W domu zrobisz jeszcze lepszą!

Powoli robi się za ciepło na gorącą kawę. Rano jeszcze smakuje, ale tę popołudniową zastępujemy kawą mrożoną. Jak ją zrobić? Czy jedyną możliwością jest mleczna frappe?

Mleko ryżowe - jak zrobić?
28.07.2020

Jak zrobić mleko ryżowe? Potrzebne są tylko 3 składniki

Mleko ryżowe to jeden z coraz popularniejszych produktów kuchni roślinnej. Domowe mleko ryżowe to doskonały zamiennik mleka krowiego. Ten napój roślinny jest prosty w przygotowaniu i bogaty w mnóstwo witamin i minerałów. Wiele osób zastanawia się, czy mleko ryżowe jest zdrowe. Zdradzamy, do czego używać mleko ryżowe i jak zrobić mleko ryżowe.

Ananas i kokos - duet idealny!
27.07.2020

Ananas i kokos – duet idealny

Ananas i kokos to dwa egzotyczne produkty, które kojarzą się z wakacyjną beztroską w tropikach i cudnymi widokami. To także składniki, które świetnie razem smakują! Zarówno na słodko, jak i wytrawnie! Udowadniamy, jak smacznie łączą się te produkty w kuchni. Sprawdźcie przepisy na shake o smaku Pina Colada, krewetki z ananasem i kokosem oraz kilka innych smakowitych inspiracji!

jak zrobić ciasto na naleśniki
18.03.2020

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis prosty i szybki

Ciasto na naleśniki to kulinarna podstawa. Przepis jest tak prosty, a do tego szybki w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Chcemy jednak, by nasze naleśniki były puszyste i pyszne, dlatego podrzucamy wam kilka sprawdzonych porad. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sprawdźcie, a później weźcie patelnię w dłoń i usmażcie mnóstwo złocistych krążków!

pudding chia
24.02.2020

Pudding chia - prosty przepis, który pokochasz!

Pudding chia to popularny deser, który podbił nasze podniebienia. To zarówno wspaniały pomysł na podwieczorek, jak i doskonałe, lekkie śniadanie. Pudding chia przygotowuje się w zaledwie w kilka minut - nic, tylko spróbować!

Karp
05.12.2019

Tradycyjny karp w egzotycznej odsłonie

Karp jawi się nam jako ryba podawana wyłącznie według staropolskich receptur. Zupełnie niesłusznie, bo z tej było nie było polskiej ryby, można przyrządzić smaczne dania egzotyczne.

Parnikówka - bułeczki Bao
27.03.2019

Pierożki na parze i bułeczki bao. Parnikówka zaprasza

Jeżeli los zaprowadzi Was do podwarszawskiej miejscowości Zalesie Górne, zaplanujcie obiad w lokalu Parnikówka. Pierożki na parze, bułeczki bao, orientalne zupy z miso na czele, a także wegetariańskie curry weekendowe to część menu, które zapewni smakowite doznania. W cyklu "Smaczne miejsca" opisujemy nasze wrażenia z odwiedzin Parnikówki.

Smoothie bowls
11.12.2018

4 zimowe smoothie bowls, które są pyszne i piękne! Testujemy blender kielichowy

Sprawdziliśmy to – takie smoothie robi piorunujące wrażenie. Przygotowaliśmy je w kuchni naszego wydawnictwa, co pozwoliło nam zobaczyć, ile osób zachwyca się tak przygotowaną miseczką. W pracy pomagał nam blender Amica BTM 5011. Oto 4 smoothie bowl idealne na jesień i zimę!

Masło orzechowe
05.03.2018

Czy mleko kokosowe i masło orzechowe rzeczywiście znikną ze sklepów?

Tych nazw z pewnością nie zobaczymy już na sklepowych półkach. Zgodnie z najnowszymi zarządzeniami unijnymi, produkty roślinne nie mogą nazywać się tak samo jak te odzwierzęce.

5_najlepszych_mlek_roslinnych_g
31.01.2018

5 najlepszych mlek roślinnych

Orzechowe, kokosowe, owsiane... mleko roślinne to doskonała alternatywa dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Jak przygotować je samemu?