REKLAMA

Mleko kokosowe - zastosowanie

99 przepisów

mleko-kokosowe-iStock-min

Mleko kokosowe to napój powstały z miąższu dojrzałego orzecha kokosowego. Jest słodki, kremowy i delikatny. Czasami mleko przygotowuje się również z młodego kokosa; jest wtedy nieco bardziej wytrawne. Napój kokosowy można pić na surowo, gotować, a także dodawać do wypieków, deserów i wielu innych potraw, np. jako zamiennik śmietany. Warto przyjrzeć się bliżej wartościom odżywczym mleka kokosowego, a także możliwościom jego wykorzystania w kuchni. Przedstawiamy również prosty przepis na domowe mleko kokosowe.

Inne z kolekcji: Mleko roślinne

Mleko kokosowe: wartości odżywcze

Czy mleko kokosowe jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie można uzyskać, analizując jego wartości odżywcze i właściwości. Napój z kokosa stanowi cenne źródło wapnia, dlatego pomaga zadbać o zdrowie kości. Zawiera również sporo innych minerałów, takich jak żelazo, fosfor, magnez, miedź, cynk oraz selen. Pozwala również zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę E oraz witaminy z grupy B. Stanowi źródło wartościowego białka.

W napoju kokosowym znajduje się sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko kokosowe zawiera tłuszczowy kwas laurynowy, który działa stymulująco na układ odpornościowy.

Do czego można używać mleko kokosowe?

Napój kokosowy sprawdza się świetnie jako zamiennik tradycyjnego mleka krowiego, będąc od niego znacznie mniej ciężkostrawnym produktem ze względu na brak laktozy. Może być również używany jako zamiennik śmietany. Mleko kokosowe warto dodawać do koktajli, ciast, owsianki, zup, lodów i innych deserów.

Mleko kokosowe: przepisy

Mleko kokosowe można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy w tym celu zalać gorącą wodą wiórki kokosowe, pozostawić pod przykryciem przez kilka godzin, a następnie zmiksować za pomocą blendera wysokoobrotowego. W celu uzyskania napoju należy przecedzić wiórki  kokosowe przez gazę lub sitko, a w celu rozrzedzenia dodać szklankę wody.

Pudding ryżowy z mlekiem kokosowym

Przykładem wykorzystania napoju kokosowego jest pudding ryżowy z mlekiem kokosowym. Ten pyszny deser wyróżnia się aromatycznym zapachem, co stanowi zasługę dodania kardamonu. Zdobią go uprażone na suchej patelni płatki migdałowe oraz kokosowe, dzięki czemu dostojnie prezentuje się na stole. Pudding świetnie sprawdza się na śniadanie, deser oraz podwieczorek. Należy podawać go w pucharkach na zimno. Jest to słodka i smakowita przekąska, która powinna przypaść do gustu zwłaszcza dzieciom.

Koktajl bananowo-kawowy

Koktajl bananowo-kawowy to pyszny i orzeźwiający deser, który zasmakuje zwłaszcza miłośnikom kawy. Jego słodki smak to zasługa dodania różnych bananów i fig. Kremową konsystencję nadaje mu zwłaszcza owoc awokado, a cynamon zapewnia aromatyczny zapach.

Pikantna zupa tajska

Mleko kokosowe można także dodać do zupy – świetnie wychodzi na jego bazie pikantna zupa tajska. Jest to sycąca i rozgrzewająca potrawa o orientalnym smaku, uzyskanym dzięki dodaniu kurkumy, sosu sojowego oraz gałki muszkatołowej. Najlepiej smakuje w chłodnym okresie jesienno-zimowym.

Kokosowe ciasto truskawkowe

Miłośnikom słodkości proponujemy pyszne ciasto truskawkowe z mlekiem kokosowym oraz kokosankami. Jest to wyjątkowo maślany i kremowy wypiek, który doskonale smakuje zwłaszcza w okresie letnim. Warto podać go do stołu z okazji urodzin, imienin, wesela, pierwszej komunii czy innych ważnych uroczystości. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas pikniku oraz na niedzielę.

Ciasto z mleczkiem kokosowym

Napój kokosowy nadaje się również doskonale do różnego rodzaju ciast. Ciasto z mleczkiem kokosowym jest delikatne, miękkie, puszyste i maślane, dzięki czemu rozpływa się w ustach. W celu nadania mu przyjemnego aromatu, warto dodać odrobinę ekstraktu z wanilii. Przed podaniem najlepiej posypać tego typu deser wiórkami kokosowymi oraz oblać lukrem kakaowym. Ciasto w tej wersji smakuje zwłaszcza dzieciom. Warto upiec im je z okazji urodzin, imienin, Dnia Dziecka czy zakończenia roku szkolnego.