Jollof rice

Jollof rice to klasyczne, bardzo popularne danie w Afryce, szczególnie w Nigerii, przypomina włoskie risotto. Bazą potrawy są ryż i pomidory. Do takiej podstawy możemy dodać za każdym razem inny, ulubiony dodatek: warzywa, mięso, owoce morza. Niezwykle aromatyczne, lekko pikantne, kremowe jollof rice jest pożywne wyjątkowo smaczne. Sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania jednogarnkowe

Czas przygotowania:
1godz. 5min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jollof rice - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Blendowanie: 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki (słodka i ostra) przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy. Do blendera przekładamy cebulę, paprykę, pomidory z puszki oraz 500 ml bulionu. Miksujemy na gładko. Przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu 10–12 minut.

  • 2.

    Smażenie: 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szczyptę soli. Smażymy, mieszając 2–3 minuty. Dokładamy liście laurowe, curry, tymianek oraz szczyptę pieprzu. Podsmażając 3–4 minuty na średnim ogniu. 

  • 3.

    Ryż: na patelnię dodajemy wcześniej przygotowaną masę cebulowo–paprykową. Mieszamy i gotujemy 10–12 minut, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy 1 litr bulionu. Dokładamy masło i ryż basmati. Mieszamy, garnek szczelnie okrywamy folią aluminiową i przykrywamy pokrywką, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. W połowie tego czasu zawartość garnka z jollof rice mieszamy.

Porady

  • Do potrawy najlepszy będzie biały, długoziarnisty ryż basmati. Ze względu na niewielką ilość skrobi posiada lekką, sypką konsystencję. Najlepszy będzie ryż sypki, a nie z torebek foliowych, które zawierają szkodliwy Bisefenol A, przenikający do ziaren.
  • Obok ryżu ważne w jollof rice są pomidory. Możemy użyć świeże, aromatyczne – zwłaszcza w sezonie, najlepsze będą odmiany śliwkowe lub roma.
  • Danie możemy przygotować na otwartym ogniu. Zamiast gotować w garnku, przekładamy gotowe już składniki do naczynia żaroodpornego lub kociołka, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy ok. 30 min. Dzięki temu danie zyskuje dymny aromat.
  • Do jollof rice możemy dodać ulubione warzywa, np. paprykę, brokuły, fasolkę szparagową, szparagi. Można również spotkać wersje wzbogacone o składnik mięsny: np. kurczaka, wołowinę, a także o owoce morza: krewetki, przegrzebki, małże, ryby.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy