Ewa Niepytalska

Makaron z kurczakiem i pomidorami

Ocena:

5 (2)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron z kurczakiem i pomidorami to łatwe i szybkie danie obiadowe – przyrządzenie go nie zajmie więcej niż pół godziny. Kremowy sos otrzymujemy dzięki dodatkowi słodkiej śmietanki, a dekoracja ze świeżej bazylii roztacza aromat kojarzący się z włoską kuchnią. Sprawdźcie, jak zrobić lubiany przez wszystkich makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem. Wykorzystajcie świderki lub rurki, żeby zachęcić do jedzenia najmłodszych smakoszy. 

Składniki:

  • makaron  200 g

  • filet z kurczaka  150 g

  • cebula  100 g

  • czosnek  2 ząbki

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • pomidory w puszce  400 g

  • śmietana 30%  50 ml

  • bazylia  2 gałązki

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Makaron z kurczakiem i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę lub paski. Listki bazylii obrywamy z gałązki i delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie, po czym osuszamy na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. 

  • Krok 2:

    Sos: na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę. Wkładamy na patelnię pierś z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy ją przez chwilę na dużym ogniu, aż zmieni kolor. Dorzucamy czosnek i podgrzewamy go przez chwilę, żeby uwolnił aromat, ale nie pozwalamy mu się zarumienić. Mieszamy wszystko z krojonymi pomidorami wraz z zalewą. Dusimy na małym ogniu przez około 10–15 minut, aż odparuje nadmiar wody.  

  • Krok 3:

    Makaron z kurczakiem i pomidorami: wlewamy śmietankę do sosu. Doprowadzamy go do wrzenia. Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy ugotowane świderki lub rurki. Mieszamy, aż makaron pokryje się sosem. Przekładamy na głębokie talerze i dekorujemy listkami bazylii.  

Porady

  • Jeśli obawiamy się, że warzywa, które mamy do dyspozycji, nie są wystarczająco aromatyczne i trudno będzie nam zbalansować słodkie i kwaskowe nuty smakowe sosu, możemy zrobić prosty makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Ten składnik, który często przechowujemy w słoiku, w ziołowej zalewie, ma o wiele większą zawartość wolnego kwasu glutaminowego niż świeże warzywa. Odpowiada on za smak umami w potrawach. 
  • Bazylia jest ziołem, które szybko ciemnieje, kiedy nie postępuje się z nim wystarczająco delikatnie. Jeśli mamy spore listki i chcemy je posiekać, zróbmy to na raz, bardzo ostrym nożem, inaczej bazylia utraci żywy, zielony kolor.  
  • Prezentowane przez nas szybkie danie obiadowe można zrobić na bazie makaronu o dowolnych kształtach. Sprawdzą się zarówno krótkie formy, takie jak fusilli (świderki), orecchiette (muszelki) lub farfalle (kokardki), jak i długie fettuccine (wstążki) lub spaghetti (nitki). Ładnie prezentuje się też makaron penne z kurczakiem i pomidorami. 
  • W sezonie letnim zamiast produktu z puszki wykorzystajmy świeże warzywa. Najlepiej sprawdzą się odmiany śliwkowa lub rzymska – są mięsiste i słodkie, nie puszczą zbyt dużo wody. Trzeba je wcześniej sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Świetnie sprawdzi się też przecier pomidorowy, najlepiej domowej roboty. Jeśli uznamy, że sos jest zbyt kwaskowy, możemy dodać do niego odrobinę cukru
  • Jeśli chcemy zrobić makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym fit, nie dodawajmy do niego śmietany kremówki. Pszenne świderki lub rurki możemy zamienić na zdrowszy, pełen błonnika makaron żytni. Pierś z kurczaka to doskonałe źródło białka, dlatego takie danie w odchudzonej wersji warto spożywać po dużym wysiłku fizycznym
  • Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem doskonale komponuje się ze świeżą bazylią, ale możemy też wykorzystać inne zioła i przyprawy. Pasują tutaj inne zioła prowansalskie, takie jak oregano, tymianek i rozmaryn, a także słodka papryka w proszku lub chili.  
  • Miłośnikom klasycznych włoskich dań polecamy posypać makaron z kurczakiem i pomidorami z puszki parmezanem lub innym serem dojrzewającym. Można go zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie płatki. 
  • Chcecie wzbogacić danie o solidną dawkę witamin? Zastanawiacie się, jakie warzywa pasują do makaronu? Tutaj trudno jest popełnić błąd. W tej potrawie sprawdzi się większość dodatków. Wystarczy puścić wodze fantazji. Polecamy na przykład makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Można też z powodzeniem wykorzystać paprykę, cukinię, brokuły i pieczarki. 
  • Makaron z kurczakiem i pomidorami najlepiej przyrządzać na świeżo, żeby świderki, rurki lub też kokardki nie leżały w gorącym sosie, inaczej się rozgotują.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne