Sos do spaghetti domowej roboty

Jaki sos do spaghetti jest najlepszy? Na pewno ten przygotowany samodzielnie! Domowy sos do makaronu jest bez porównania lepszy niż ten, który możemy kupić w sklepie, a jego przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Sos do spaghetti to świetne rozwiązanie na obiad na szybko. Sprawdź nasz przepis na sos do spaghetti!

dodany przez: Kulinarna Hania

Sosy spaghetti

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.31 z 188 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pomidory-czosnek 1.

    Aby przygotować sos do spaghetti z pomidorów, należy najpierw obrać warzywa ze skórki. W tym celu pomidory sparzamy przez mniej więcej 1 minutę w gorącej wodzie, po czym umieszczamy w zimnej wodzie. Skórka powinna łatwo odchodzić. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupin i również kroimy w kostkę, obrany czosnek przeciskamy przez praskę bądź drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i na małym ogniu smażymy czosnek i cebulę.

  • marchewka-starta 2.

    Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Dusimy ją razem z pokrojonymi pomidorami na patelni przez około 20 minut, aby nadmiar wody odparował. Po tym czasie dodajemy łyżeczkę masła i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem według uznania. Gotujemy przez kolejne 2-3 minuty, po czym sos do spaghetti zdejmujemy z ognia i blendujemy.

Porady

  • Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki (dwie puszki po 400 g) lub przecierem pomidorowym (ok. 750g). 

Notka redakcyjna

Jak zagęścić sos do spaghetti?

Często stosowanym sposobem na zagęszczenie sosu jest dodanie do niego śmietany bądź łyżki mąki, jednak w przepisie na sos warzywny jak powyżej, sposoby te nie zdadzą egzaminu. Najlepszą i najpyszniejszą opcją (jeśli nie mamy czasu na odparowywanie wody) jest dodanie przecieru pomidorowego (passaty) do sosu. Dzięki temu sos do spaghetti będzie zarówno bardziej gęsty, jak i bardziej pomidorowy.

Jak zrobić spaghetti bez mięsa?

Powyższy sos do spaghetti jest świetną bazą zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich (a jeśli pominiemy masło bądź użyjemy roślinnego zamiennika, również wegańskich). Czym zastąpić mięso, przygotowując sos do spaghetti bolognese w wersji wege? Na pewno pasować będzie będzie ugotowana soczewica - czerwona bądź zielona, rozdrobnione widelcem tofu bądź dostępne w sklepach gotowe zamienniki mielonego mięsa.

Sos do spaghetti z koncentratu

Czasem nie mamy wystarczającej ilości pomidorów pod ręką, żeby zrobić sos do spaghetti z pomidorów, a czasem - zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, są one blade i pozbawione smaku. Wówczas do przygotowania spaghetti możemy wykorzystać koncentrat pomidorowy. Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu? Ten przepis najlepiej rozpocząć od podsmażenia mielonego mięsa z posiekaną cebulą i czosnkiem. Warto pamiętać o regularnym mieszaniu mięsa w rondelku, aby nie zbiło się ono w całość. Przy okazji - jakie mięso mielone na spaghetti będzie najlepsze? Najlepiej wybrać mieszane mięso wieprzowo-wołowe. Po mniej więcej pięciu minutach smażenia dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego, łyżeczkę cukru i dusimy kolejne 5-10 minut. Na koniec sos do makaronu doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy