REKLAMA

Musztarda dijon – przepisy i właściwości

15 przepisów

iStock-musztarda-dijon-

Musztarda dijon to nieodzowny składnik kuchni francuskiej. Musztarda dijon dzieli swoją nazwę z francuskim miastem, gdzie produkuje się ją w tradycyjny sposób. Musztarda dijon ma ostry smak, który doskonale współgra z pieczonym mięsem, wędlinami i sałatkami. Musztarda dijon dodaje smaku sosom a czasem zupom. Ciekawostką jest, że musztarda dijon często dodawana jest do zapiekanek ziemniaczanych oraz frytek. Musztarda dijon to także składnik wielu dipów, które mogą być podawane wraz chlebem lub domowymi bułkami. Musztarda dijon wytwarzana jest z gorczycy, która mieszana jest z octem i w ten sposób macerowana przez dłuższy czas jest macerowana. Zebraliśmy przepisy z musztardą dijon.

Inne z kolekcji: musztarda

Musztarda dijon od czternastego wieku nie ma sobie równych. Była dumą stolicy Burgundii i całej Francji. Musztarda dijon z czasem zyskiwała renomę. Przede wszystkim decydowała o tym jakość. Musztarda dijon produkowana jest do dziś w podobny sposób. Zachwyca kolejne pokolenie smakoszy z powodu tradycyjnego składu i chronionej metody przygotowania.

Musztarda dijon - skąd pochodzi?

Jej produkcję zaczęto już u schyłku XIII wieku, ze składników pochodzących z okolic słynącego zabytkami i kunsztem kulinarnym Dijon. Z tutejszych winnic pochodzą najprzedniejsze octy, a na użyźnionych węglem drzewnym leśnych pogorzeliskach rośnie znakomita gorczyca. Musztarda dijon słynna stała się również dlatego, że Burgundia w XIV i XV ww. przeżywała okres największej świetności. Na diżoński dwór książąt Burgundii przybywali możni i artyści z wielu stron świata, biorąc udział w niekończących się ucztach. Tym, co ratowało przepełnione żołądki biesiadników była właśnie musztarda dijon, ułatwiająca trawienie, również dzięki swym właściwościom bakteriobójczym. W 1634 r. powstał cech musztardników, do którego zadań dziś należy ochrona receptur opracowanych w Dijon.

Musztarda dijon – skład

Określenie „musztarda z Dijon” nie oznacza, bowiem tylko miejsca produkcji, przede wszystkim sposób jej przyrządzania. W ciągu wieków musztarda dijon uległa zmianom w niewielki sposób, nadal obowiązują średniowieczne receptury: ziarna gorczycy delikatnie miesza się z moszczem winogronowym, potem gorczycę miażdży się w żarnach i miesza, aż powstanie jednolita pasta, która odpoczywa przez dobę, tracąc goryczkę. Na końcu dodaje się aromaty i przyprawy. Do wyrobu musztardy o wymaganej ostrości wybiera się i miesza dwa rodzaje ziaren. Łagodniejsze, żółte sinapis alba, dają delikatny aromat, natomiast czerwonobrązowe brassica nigra odpowiadają za ostrość smaku. Jedyne, co uległo zmianie, to oczywiście technologia produkcji – nowoczesne koncerny wchłonęły małe rodzinne zakłady i zdominowały rynek.

Musztarda dijon - czym się charakteryzuje?

Musi mieć konsystencję pasty. Jedynie starofrancuska (l’ancienne) zawiera ziarna gorczycy. Suche składniki, łącznie z solą i cukrem, nie mogą stanowić mniej niż 28% całkowitej masy. Musztarda dijon produkowana jest w wersji ostrej i bardzo ostrej. Musztarda dijon zawsze ma piękny kolor ochry. Musztarda dijon czasem jest przygotowywana z dodatkiem miodu, który również ma wpływ na barwę.

Musztarda dijon - do czego możemy jej użyć?

Musztarda dijon może być dodana do każdego dania, bez obawy, że zdominuje smak potrawy. Musztarda dijon świetna do zimnych i gorących sosów. Jeśli szukacie znakomitego emulgatora winegretu i domowego majonezu, to najlepsza będzie musztarda dijon. Ponadto musztarda dijon jest wyborna do mięs pieczonych i grillowanych oraz do wędlin. Najważniejsze, by używać jej z umiarem.

Musztarda dijon idealnie sprawdzi się jako podkreślenie smaku sałatki z pieczonym kurczakiem. Cztery podudzia z kurczaka należy zamarynować w dwóch łyżkach musztardy dijon i wymieszać z łyżeczką miodu, dwiema łyżkami oleju oraz odrobiną czarnego pieprzu. Następnie trzeba natrzeć kurczaka i odstawić na dwie godziny. Kurczaka należy piec w żaroodpornym naczyniu przez około godzinę, aż do zarumienienia. Po upieczeniu należy oddzielić mięso od kości i pokroić na większe części. W tym czasie należy ugotować ryż. Może być to ryż jaśminowy, ryż brązowy lub dziki ryż. Następnie w filiżance napełnionej ciepłą wodą trzeba namoczyć suszone morele i suszone żurawiny. Na koniec odcedzić z wody i połączyć z ryżem i kawałkami upieczonego kurczaka. Taka sałatka świetnie smakuje z sosem vinegret, w którego skład wchodzi musztarda dijon. Danie będzie pełnowartościowym obiadem, gdy będzie podane z zestawem sałat. Albo z dodatkiem liści szpinaku. Na wiosnę będzie wyglądać wyjątkowo estetycznie przyozdobiona kwiatami jadalnymi.

Musztarda dijon – jak zrobić musztardę dijon?

Musztarda dijon może być przygotowana w domu. Wystarczy wziąć cztery łyżki gorczycy białej lub gorczycy czarnej, około sześciu łyżek octu winnego z białego wina oraz szczyptę soli i cukru. Musztarda dijon w oryginalnym przepisie łączy dwa rodzaje gorczycy: białą i ciemnoczerwoną, która wpada nawet odcień brązu. Gorczycę na musztardę dijon umieszczamy w młynku do kawy, w blenderze lub rozcieramy je za pomocą moździerza. Ostatecznie mamy uzyskać z gorczycy jasny proszek. Tak przygotowaną gorczycę łączymy z octem oraz solą i cukrem. Warto wiedzieć, że tak musztarda dijon po wymieszaniu składników jeszcze gęstnieje. Musztarda dijon wykonana samodzielnie może początkowo wydawać się zbyt luźna. Tak powstałą musztardę odstawiamy na kilka godzin w chłodne i suche miejsce. Najlepiej do lodówki. Musztarda dijon może być zostawiona na całą noc do macerowania. Następnie musztarda dijon powinna być przełożona do czystego słoika i odstawiona na przynajmniej tydzień do „przegryzienia” smaków. Musztarda dijon wykonana w domu może mieć wiele wariantów smakowych. W szczególności wpływać na to będzie rodzaj użytego octu. Musztarda dijon będzie łagodniejsza w smaku, gdy użyjemy octu jabłkowego albo octu ze skórek cytrynowych. Nie będzie to tradycyjna wersja smaków, ale z pewnością znajdzie swoich amatorów.