Croque madame to popularna francuska kanapka, która serwowana jest na śniadania na całym świecie. Przyrumienione na maśle tosty przełożone są beszamelem, szynką i żółtym serem. Na wierzchu znajduje się jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Po przekrojeniu croque madame, żółtko rozlewa się na talerz, a maczane w nim tosty smakują doskonale.
iStock
(średnia 4.47 z 175 głosów)
Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Beszamel: w rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Cały czas mieszamy, aż do uzyskania gęstej i gładkiej konstystencji (może to potrwać do 15 minut). Sos doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i gałką muszkatołową.
Tosty: rozkładamy na desce. Na każdą kromkę nakładamy beszamel i posypujemy serem żółtym. Na dwie z nich kładziemy po plasterku szynki. Przytrzymując szynkę, składamy kanapki tak, by znalazła się pomiędzy dwoma warstwami sera.
Smażenie: tosty kładziemy na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem klarowanym. Wierzch smarujemy beszamelem. Smażymy przez 2–3 minuty.
Jajka sadzone: na osobnej patelni roztapiamy masło i smażymy dwa jajka sadzone.
Podawanie: tosty croque madame przekładamy na talerze. Na kanapki kładziemy jajka sadzone.
Porady
- Aby w jajkach sadzonych białko było ładnie ścięte, a żółtko pozostało płynne, należy smażyć je na rozgrzanym maśle na średniej mocy palnika przez ok. 3–4 minuty. Pod koniec smażenia można polać jajka roztopionym masłem z patelni.
- Croque madame doskonale smakuje nie tylko na pieczywie tostowym, ale także na słodkiej brioszce lub pszenno–żytnich kromkach chleba.
- Do tostów idealnie pasują szwajcarskie sery – gruyere lub ementaler. Szynka może być włoska gotowana lub dowolna inna.
- Smażoną kanapkę z jajkiem sadzonym można posypać posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakuje również z prostą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, polaną miodowo–musztardowym winegretem.
Francuskie kanapki z szynką, serem i jajkiem sadzonym przygotowywane są także z innymi sosami na bazie beszamelu, takimi jak:
Croque madame z beszamelem można usmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Złożone kanapki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczone tosty będą zdecydowanie bardziej chrupiące.
Tosty można także obtoczyć w jajku zmieszanym z mlekiem. Z kolei w tej wersji wychodzą bardziej miękkie i wilgotne.
Różnica pomiędzy tymi dwiema francuskimi kanapkami polega na tym, że croque madame podana jest z jajkiem sadzonym, a croque monsieur – z samą szynką i serem. W wersji bez jajka tosty najczęściej przygotowywane są z sosem mornay i musztardą dijon. Znajduje się on w środku i na wierzchu kanapki.
Nazwy tostów można przetłumaczyć na „chrupiąca pani” i „chrupiący pan”. Historia tych słynnych kanapek sięga początków XX wieku. Według jednej z legend zostały wymyślone na szybko przez właściciela francuskiego bistro, któremu skończyły się bagietki. Sięgnął więc po chleb tostowy, który zapiekł z serem i szynką.
Obok croque madame i croque monsieur w menu wielu – nie tylko francuskich – kawiarni śniadaniowych znajdują się także tosty francuskie. To chleb, najczęściej tostowy lub brioszka, maczany w jajku i mleku, smażony na maśle. Podawany jest na słodko lub słono – z owocami, mascarpone, świeżymi warzywami lub wędzonym łososiem.
Prostszą wersją, która z kolei jest bardziej popularna w naszym kraju, jest chleb smażony w jajku. Można go przygotować z dowolnego pieczywa i podać ze słodkimi lub słonymi dodatkami.
Komentarze