Croque madame

Croque madame to popularna francuska kanapka, która serwowana jest na śniadania na całym świecie. Przyrumienione na maśle tosty przełożone są beszamelem, szynką i żółtym serem. Na wierzchu znajduje się jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Po przekrojeniu croque madame, żółtko rozlewa się na talerz, a maczane w nim tosty smakują doskonale.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tosty

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)

Croque madame - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • 2.

    Beszamel: w rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Cały czas mieszamy, aż do uzyskania gęstej i gładkiej konstystencji (może to potrwać do 15 minut). Sos doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i gałką muszkatołową. 

  • 3.

    Tosty: rozkładamy na desce. Na każdą kromkę nakładamy beszamel i posypujemy serem żółtym. Na dwie z nich kładziemy po plasterku szynki. Przytrzymując szynkę, składamy kanapki tak, by znalazła się pomiędzy dwoma warstwami sera.

  • 4.

    Smażenie: tosty kładziemy na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem klarowanym. Wierzch smarujemy beszamelem. Smażymy przez 2–3 minuty.

  • 5.

    Jajka sadzone: na osobnej patelni roztapiamy masło i smażymy dwa jajka sadzone.

  • 6.

    Podawanie: tosty croque madame przekładamy na talerze. Na kanapki kładziemy jajka sadzone.

Porady

  • Aby w jajkach sadzonych białko było ładnie ścięte, a żółtko pozostało płynne, należy smażyć je na rozgrzanym maśle na średniej mocy palnika przez ok. 3–4 minuty. Pod koniec smażenia można polać jajka roztopionym masłem z patelni.
  • Croque madame doskonale smakuje nie tylko na pieczywie tostowym, ale także na słodkiej brioszce lub pszenno–żytnich kromkach chleba.
  • Do tostów idealnie pasują szwajcarskie sery – gruyere lub ementaler. Szynka może być włoska gotowana lub dowolna inna.
  • Smażoną kanapkę z jajkiem sadzonym można posypać posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakuje również z prostą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, polaną miodowo–musztardowym winegretem.

Notka redakcyjna

Inne sosy do croque madame

Francuskie kanapki z szynką, serem i jajkiem sadzonym przygotowywane są także z innymi sosami na bazie beszamelu, takimi jak:

  • sos mornay – to typowo francuski sos z dodatkiem tartego sera i śmietany. Nakładamy go do środka kanapki i na wierzch, bez dodatkowego sera. Pomiędzy tosty kładziemy plasterek szynki, a po usmażeniu – jajka sadzone,
  • sos musztardowo–serowy – do beszamelu dodajemy tarty ser żółty i 1 łyżkę musztardy dijon (15 ml). W tej wersji tosty croque madame mają bardziej wyrazisty smak.

Croque madame z beszamelem można usmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Złożone kanapki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczone tosty będą zdecydowanie bardziej chrupiące.

Tosty można także obtoczyć w jajku zmieszanym z mlekiem. Z kolei w tej wersji wychodzą bardziej miękkie i wilgotne. 

Croque madame vs croque monsieur

Różnica pomiędzy tymi dwiema francuskimi kanapkami polega na tym, że croque madame podana jest z jajkiem sadzonym, a croque monsieur – z samą szynką i serem. W wersji bez jajka tosty najczęściej przygotowywane są z sosem mornay i musztardą dijon. Znajduje się on w środku i na wierzchu kanapki.

Nazwy tostów można przetłumaczyć na „chrupiąca pani” i „chrupiący pan”. Historia tych słynnych kanapek sięga początków XX wieku. Według jednej z legend zostały wymyślone na szybko przez właściciela francuskiego bistro, któremu skończyły się bagietki. Sięgnął więc po chleb tostowy, który zapiekł z serem i szynką.

Popularne tosty na śniadanie

Obok croque madame i croque monsieur w menu wielu – nie tylko francuskich – kawiarni śniadaniowych znajdują się także tosty francuskie. To chleb, najczęściej tostowy lub brioszka, maczany w jajku i mleku, smażony na maśle. Podawany jest na słodko lub słono – z owocami, mascarpone, świeżymi warzywami lub wędzonym łososiem.

Prostszą wersją, która z kolei jest bardziej popularna w naszym kraju, jest chleb smażony w jajku. Można go przygotować z dowolnego pieczywa i podać ze słodkimi lub słonymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy