Anna Glover

Pulpety nadziewane groszkiem i szynką

Ocena:

5 (2)

  • 55 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Pulpety nadziewane groszkiem i szynką to pyszne kąski w chrupiącej panierce. Swój niezwykły smak zawdzięczają dodatkowi świeżej natki pietruszki i aromatycznej szałwii. W środku zaś skrywają apetyczny farsz z gotowanych jajek połączonych ze słodkimi, zielonymi strączkami. Wszystko to otoczone bułką tartą i smażone na chrupko. Wypróbujcie przepis na pulpety nadziewane groszkiem i szynką i zabierzcie je na piknik na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • jajka kurze  6 szt.

  • mąka pszenna  70 g

  • szałwia  5 g

  • musztarda dijon  25 g

  • mięso mielone  650 g

  • majonez  50 g

  • groszek zielony  90 g

  • szynka gotowana  90 g

  • mięso mielone wieprzowe  650 g

  • natka pietruszki  20 g

  • bułka tarta  130 g

  • olej rzepakowy  1 l

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Pulpety nadziewane groszkiem i szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Natkę pietruszki dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy.

  • Krok 2:

    Do rondelka wlewamy wodę, ostrożnie wkładamy 4 jajka i umieszczamy na średniej mocy palnika. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy moc i gotujemy przez 8 minut. Wrzątek odlewamy, a naczynie napełniamy zimną wodą, by ostudzić jajka. Następnie obieramy je i kroimy na drobno.

  • Krok 3:

    Gotowaną szynkę (wieprzową lub drobiową) kroimy na drobno i umieszczamy w misce. Dodajemy zielony groszek (możemy użyć konserwowego lub mrożonego – należy go jednak wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody), pokrojone jajka i majonez. Mieszamy tylko do połączenia składników.

  • Krok 4:

    Mięso mielone wieprzowe (możemy zastąpić je drobiowym) umieszczamy w misce razem z musztardą, natką pietruszki i suszoną szałwią. Dokładnie mieszamy rękami, aż wszystko się połączy. Masę dzielimy na 16 kulek wielkości orzecha włoskiego. Następnie bierzemy jedną z nich, spłaszczamy dłońmi, a do środka wkładamy czubatą łyżeczkę farszu z jajek, groszku i szynki. Nadzienie zawijamy mięsem i ściskamy, aż będzie szczelnie zamknięte w środku i formujemy pulpety. Odkładamy na czysty talerz. Powtarzamy tę czynność z pozostałymi kulkami mięsa.

  • Krok 5:

    Przygotowujemy trzy płaskie naczynia. W pierwszym mieszamy mąkę z solą i pieprzem. W drugim rozkłócamy dwa jajka, a do trzeciego wsypujemy bułkę tartą. Pulpeciki obtaczamy kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Odkładamy na talerz.

  • Krok 6:

    Na dużą patelnię (o średnicy 30 cm, dobrze sprawdzi się też wok) wlewamy 1/3 oleju i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy po 4-5 mięsnych kulek i smażymy przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Gdy będą równomiernie brązowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

  • Krok 7:

    Pulpety nadziewane groszkiem i szynką podajemy na ciepło lub zimno, z odrobiną musztardy albo sosu tatarskiego.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pea-and-ham-picnic-eggs

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne