Kurczak w panierce z musztardą i parmezanem jest chrupiący, soczysty i aromatyczny. Proponujemy udka, ale sprawdzą się tutaj również filety i polędwiczki. Przygotowanie jest proste i szybkie, jeśli dorzucimy do tego ziemniaki, to właściwie całe danie robi się samo w piekarniku. Jego zaletą jest też to, że można go podawać na co dzień i od święta, a przy tym sprawdzi się też na spotkania ze znajomymi lub imprezy. Kurczak w panierce może być przechowywany przez kilka dni w lodówce, dlatego można go upiec również z wyprzedzeniem.
www.bbcgoodfood.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół, z termoobiegiem wystarczy 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Cytrynę szorujemy, sparzamy - ścieramy z niej skórkę, a potem wyciskamy sok. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i kroimy je ze skórką na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.
Marynata: w miseczce łączymy musztardę dijon i jogurt. Do drugiej dodajemy parmezan, bułkę tartą (w miarę możliwość dość miękką), mieszankę ziół prowansalskich i skórkę z cytryny, można doprawić do smaku solą i pieprzem - całość mieszamy do połączenia składników.
Kurczak w panierce: mięso zanurzamy w mieszance jogurtowej, następnie w drugiej miseczce z bułką tartą i parmezanem. Udka układamy na blaszce, dokładamy ziemniaki, które dodatkowo skrapiamy 10 ml oleju. Pieczemy przez 40-45 minut, do miękkości mięsa.
Fasolka: pod koniec pieczenia kurczaka w panierce, myjemy ją, odcinamy końcówki, osuszamy. Skrapiamy olejem i doprawiamy do smaku, np. solą i pieprzem, odpowiedni będzie też czosnek granulowany lub świeży, ale dodajemy go pod koniec obróbki cieplnej, żeby się nie spalił. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, aż się zrumieni. Podajemy ją polaną sokiem z cytryny.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mustard-parmesan-crumbed-chicken
Kalorie: 484
Węglowodany: 37
Tłuszcz: 18
Błonnik: 6
Białko: 40
Tłuszcz nasycony: 5
Cukier: 8
Komentarze