Tarta z botwiny (z kozim serem)

Tarta z botwiny z kozim serem to najlepszy pomysł na szybki obiad. Smakuje wybornie, wygląda wykwintnie, a przepis jest banalnie prosty i zawsze wychodzi. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę, z którą poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Wykorzystajcie sezon na botwinkę i przygotujcie ten smakowity wypiek, a z pewnością pokochacie go od pierwszego kęsa!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 146 głosów)


Tarta z botwiny (z kozim serem) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kruche ciasto - masło siekane z mąką 1.

    Ciasto: Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej 100 gramów masła, tymianek i sól. Wszystko mieszamy, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy 1/4 szklanki zimnej wody i zagniatamy ciasto, formujemy kulę. Owijamy w folię i schładzamy w lodówce 30 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 milimetrów i wylepiamy nim formę. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem i wysypujemy warzywami strączkowymi, aby nie rosło. Pieczemy 10 minut. 

  • botwina 2.

    Nadzienie: Oczyszczoną botwinę z buraczkami kroimy na spore kawałki, wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20–25 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozgrzewamy na patelni 40 gramów masła i olej. Dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 6–8 minut, aż zmięknie. Dorzucamy na patelnię botwinkę z buraczkami, ocet, tymianek i cukier, podgrzewamy, mieszając, przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Masę botwinkową przekładamy na upieczone ciasto i posypujemy pokruszonym serem kozim. 

  • Śmietanka i jajka na creme brulee 3.

    Sos: Jajka ubijamy ze śmietaną oraz gałką muszkatołową i wylewamy na tartę. Dodatkowo posypujemy tymiankiem. Pieczemy 35 minut. W tym czasie mieszamy crème fraîche z chrzanem, musztardą i sokiem z cytryny, a następnie schładzamy w lodówce. Gdy tarta z botwiny z kozim serem się upiecze, podajemy ją od razu na ciepło dodatkiem z kremu śmietanowo-chrzanowego.

Porady

  • Jeśli liczycie kalorie, możecie też przygotować tę tartę na pełnoziarnistym spodzie i z jogurtowym sosem. Aby miała więcej białka, można natomiast dodać podsmażonego kurczaka lub pokruszony twaróg. Taka fit tarta na słono to pełnowartościowy zbilansowany posiłek.
  • Jeśli lubicie słodko-słone połączenia, z pewnością posmakuje wam tarta z burakami i kozim serem z dodatkiem miodu. Ten niewielki szczegół wspaniale podkręci smak botwinki.
  • Tarta z burakami i kozim serem będzie idealnym rozwiązaniem na posiłek na wynos do pracy czy szkoły. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można zapakować ją w szczelny pojemnik i odgrzać na miejscu albo zjeść na zimno zamiast kanapki.
  • Tarta z botwiny to pyszny pomysł na imprezową przekąskę. Możemy upiec ją w dużej formie i pokroić w trójkątne kawałki lub zrobić małe tartaletki na jedną porcję. Taki poczęstunek zrobi furorę na stole i z pewnością szybko z niego zniknie. 

Notka redakcyjna

Tarta z botwiny z kozim serem - przyprawy i dodatki

Tarta z botwiną smakuje najlepiej, gdy jest dobrze doprawiona. Co do niej dodać, aby wydobyć pełnię smaków i aromatów? Buraki zawsze dobrze współgrają z czosnkiem, tymiankiem i dużą ilością pieprzu. Ich smak podkręci też odrobina chrzanu lub octu balsamicznego. Doskonałym dodatkiem do botwinki jest również karmelizowana cebulka. 

Tarta z botwiny z kozim serem to tylko jedna z wielu pysznych opcji. Botwinka świetnie współgra również z innymi gatunkami sera, dlatego można użyć tu także mozzarelli, camemberta, parmezanu czy cheddara. Zawsze sprawdza się też tarta z botwiny i fety. Do tarty z botwinką świetnie pasują też wszelkiego rodzaju orzechy. Szczególnie polecamy użyć lekko uprażonych orzechów włoskich, ale pistacje lub płatki migdałów też będą dobrym pomysłem. Jeśli lubicie słone smaki, dodajcie zielone lub czarne oliwki albo kapary. Z kolei fanom delikatnych smaków do gustu powinien przypaść farsz z dodatkiem liści szpinaku czy cukinii.

Jaki sos do tarty z botwiny?

Do danie świetnie uzupełni też wyrazisty sos. Zwykle kruche tarty zapiekamy z sosem na bazie jajek. Do tego wystarczy dodać tylko śmietanę i przyprawy i pyszny sos do tarty gotowy. Jeśli chcecie nieco odchudzić ten przepis, śmietanę możecie zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką. Jakie przyprawy będą pasowały do sosu? Taka jajeczno-śmietanowa mieszanka świetnie smakuje z dodatkiem suszonych lub świeżych, posiekanych ziół. Może to być natka pietruszki, koperek, a także rozmaryn czy oregano. Sos zawsze dobrze smakuje też z odrobiną gałki muszkatołowej oraz szczyptą ostrej papryki. Aby dodatkowo go urozmaicić i nadać mu więcej głębi, warto dorzucić też starty ser (parmezan, cheddar, grana padano lub gouda) albo łyżkę płatków drożdżowych.

Tarta z botwiny - z czym ją podawać?

Zastanawiacie się z czym podawać tartę? Tarta z botwiny i koziego sera smakuje doskonale solo, ale w towarzystwie sałatki tworzy idealny pomysł na lunch lub lekki obiad. Najlepiej sprawdzi się tutaj sałatka na bazie liści, warzyw i odświeżającego winegretu, jednak wszelkie surówki też są mile widziane. Z kruchym ciastem świetnie będzie smakowała kiszona kapusta, mizeria, a także sałatka z marchewki, pora czy selera. Warto podać tę tartę również z coleslawem lub sałatką cezar.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy