REKLAMA

Tarta z botwinki i koziego sera

Przepis na tartę z botwinki z kozim serem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

botwinka tarty

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 145 głosów)


Składniki:

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag schłodzonego masła
  • łyżeczka liści świeżego tymianku
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • pęczek (ok. 40 dag) botwinki z buraczkami
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki (60 ml) octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki tymianku, plus dodatkowe gałązki
  • łyżka cukru pudru
  • 15 dag miękkiego sera koziego
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 250 ml crème fraîche lub kwaśnej śmietany
  • łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę, masło, tymianek i sól mieszamy, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy 1/4 szklanki zimnej wody i zagniatamy ciasto, formujemy kulę. Owijamy w folię i schładzamy w lodówce 30 min. Sporą formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wylepiamy nim formę. Odstawiamy na 15 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem i warzywami strączkowymi. Pieczemy 10 min. Zdejmujemy papier i obciążniki, dopiekamy jeszcze przez 5 min.
  • Nadzienie:oczyszczoną botwinę z buraczkami kroimy na spore kawałki, wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20–25 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą
  • i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło i olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 6–8 min, aż zmięknie. Dodajemy botwinkę z buraczkami, ocet, tymianek i cukier, podgrzewamy, mieszając, przez 5 min, aż sos zgęstnieje, przekładamy na ciasto, posypujemy pokruszonym serem kozim. Jajka ubijamy ze śmietaną i gałką muszkatołową i wylewamy na tartę. Dodatkowo posypujemy tymiankiem. Pieczemy 35 min. Crème fraîche mieszamy z chrzanem, musztardą i sokiem z cytryny. Schładzamy w lodówce. Tartę podajemy na ciepło lub na zimno z kremem śmietanowym.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy