Sałatka szparagowo-szpinakowa z truskawkami i grzankami

Sałatka szparagowo-szpinakowa z truskawkami i grzankami to wyjątkowy przepis na letni obiad. Truskawki i szparagi to połączenie, któremu nie będziecie się w stanie oprzeć.

Sałatki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 149 głosów)

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • po 1/2 pęczka białych i zielonych szparagów
  • duża garść rukoli
  • duża garść szpinaku baby
  • 2–3 cebule dymki ze szczypiorem
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • sos: 5 truskawek
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka miodu
  • 4 łyżki balsamico bianco
  • 7 łyżek orzechów laskowych
  • sól, pieprz
  • grzanki: 12 kromek z bagietki
  • miód
  • roladka camembert
  • pieprz
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na sos: wszystkie składniki miksujemy na purèe, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki. Truskawki kroimy na ćwiartki. Oczyszczone szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, po czym szybko opiekamy na grillowej patelni. Kroimy na krótsze kawałki. Na dużym półmisku układamy liście rukoli i szpinaku, pokrojone dymki ze szczypiorem, truskawki i szparagi, skrapiamy sosem i delikatnie przemieszujemy.
  • Na grzanki: każdą kromkę smarujemy miodem, kładziemy plasterek roladki, oprószamy pieprzem, układamy na blasze i opiekamy ok. 10 min w temp. 180°C. Chrupiące grzanki kładziemy na sałatce, całość skrapiamy oliwą i posypujemy listkami tymianku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.

Porady

Zobacz także: sałatka z truskawkami z boczkiem i sezamem

 

 

 

 


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy