Sałatka ze szparagami i truskawkami to szybki pomysł na lunch lub obiad. Słodycz owoców i wiosenną świeżość warzyw podkreśla dressing z octem balsamicznym. Harmonijną kompozycję dopełniają orzechy i ser pleśniowy. Nie potrzeba wiele czasu, żeby wyczarować to piękne, sezonowe danie. Jest ubogie w kalorie, a jednocześnie bogate w witaminy, dlatego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu. Przekonajcie się sami, jak lekka i aromatyczna jest sałatka ze szparagami i truskawkami.
Fot. i stylizacja: Rua Castilho
(średnia 4.49 z 149 głosów)
Szparagi: myjemy. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Pozostałą część łodygi kroimy na kawałki długości około 2–3 cm. Gotujemy je przez około 5 minut w osolonej wodzie, nie za długo, żeby pozostały chrupkie i jędrne. Po wyjęciu z garnka natychmiast przelewamy je zimną wodą.
Truskawki: myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce. Usuwamy szypułki. Kroimy owoce na ćwiartki.
Pozostałe składniki: liście rukoli i szpinaku opłukujemy i osuszamy, najlepiej za pomocą wirówki do sałaty. Cebulę dymkę myjemy i siekamy razem ze szczypiorem. Listki tymianku obrywamy z łodyżek.
Dressing: w kielichu blendera umieszczamy 5 truskawek, orzechy laskowe, 12 g miodu, musztardę i ocet balsamiczny. Miksujemy wszystkie składniki na sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki: kroimy bagietkę w kromki. Każdą z nich smarujemy pozostałym miodem. Układamy na nich plasterki sera camembert. Umieszczamy je na blaszce i opiekamy przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Sałatka ze szparagami i truskawkami: na dużym półmisku układamy liście rukoli i szpinaku, cebulkę ze szczypiorem, truskawki i szparagi. Polewamy je dressingiem za pomocą łyżki. Na wierzchu układamy chrupiące grzanki. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy listkami tymianku.
Porady
- Sałatkę można też pięknie podać w jadalnych miseczkach z tortilli. Takie efektowne naczynie zrobimy w prosty i szybki sposób. Wystarczy, że włożymy pszenny placek do okrągłej foremki lub tortownicy, uformujemy na kształt miseczki i zapieczemy przez kilka minut, aż się zarumieni i stwardnieje.
- Jeśli nie mamy świeżego szpinaku, możemy go zamienić na dowolne zielone liście, które nadadzą daniu piękną wiosenną barwę. Równie pięknie wygląda na półmisku na przykład sałatka ze szparagami i rukolą lub botwiną.
- Jeśli nie przepadamy za camembertem, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić go na fetę lub kozi serek.
- Sałatka ze szparagami i truskawkami to dobry pomysł na dodatek do potraw z grilla. Chrupiące szparagi w połączeniu ze słodkimi owocami idealnie komponują się z karkówką lub kiełbaskami, a także z lekkimi daniami wegetariańskimi, takimi jak szaszłyki warzywne.
- Truskawki możemy zastąpić innymi owocami. Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym idzie w parze także z granatem, malinami, ananasem i wszelkimi cytrusami.
- Sałatka ze szparagami i truskawkami pięknie się prezentuje posypana orzechami lub nasionami. Doskonale sprawdzą się na przykład płatki migdałów, pestki dyni, ziarna słonecznika lub orzechy włoskie. Dzięki temu to lekkie danie dostanie dodatkowy zastrzyk błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jak można urozmaicić sałatkę ze szparagami? Jest to niezwykle proste zadanie, ponieważ do tej lekkiej propozycji można dorzucić przeróżne, ulubione dodatki podkręcające jej smak i wygląd. Świetnie smakuje z bagietką zapieczoną z camembertem, ale równie dobrze można przyrządzić aromatyczne grzanki z chleba tostowego lub paluchy z ciasta francuskiego. Poza tym sałatka ze szparagami i truskawkami świetnie komponuje się z takimi dodatkami jak:
W naszym przepisie proponujemy przyrządzenie dressingu na bazie octu balsamicznego, którego kwaskowy, głęboki smak pięknie komponuje się z truskawkami. Nie jest to jednak jedyna dostępna opcja. Sałatka ze szparagami zyska nowy charakter, jeśli polejemy ją:
Jeśli nie mamy ochoty spędzać zbyt dużo czasu w kuchni i chcemy przygotować szybką sałatkę ze szparagami, wystarczy, że ułożymy wszystkie elementy na półmisku i skropimy je dobrą oliwą oraz sokiem z cytryny.
Przygotowując sałatkę, warto postawić na klasyczne połączenia, które nigdy nie zawodzą. Z zielonymi szparagami idealnie współgrają jajka, kurczak i pomidory. Z kolei białe szparagi doskonale komponują się z boczkiem i ziemniakami. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest sałatka ze szparagami i jajkiem na twardo, najlepiej z dodatkiem kremowego awokado, ale pysznych pomysłów jest znacznie więcej. Fanom mięs z pewnością posmakuje sałatka ze szparagami i szynką parmeńską. Dobrze sprawdzą się tu także kabanosy lub pikantne chorizo. Ciekawym dodatkiem są chrupiące chipsy z salami. Pomogą stworzyć zbilansowany i pełnowartościowy posiłek, który można podać na lekki obiad. Na liście wiosennych inspiracji nie może zabraknąć takich pozycji jak sałatka ze szparagami i parmezanem lub serem halloumi.
Komentarze