Marynata do boczku z dodatkiem musztardy sprawi, że mięso będzie smakowało wprost fantastycznie. Jej przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich gości na grillu. Można ją także dodawać do wieprzowiny pieczonej w piekarniku. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis poniżej.
StockFood
(średnia 4.52 z 166 głosów)
Przygotowanie składników: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieprz mielimy przy pomocy młynka. Świeże zioła (bazylia, rozmaryn i tymianek) płuczemy, osuszamy i sieczemy na drobno.
Marynata do boczku: Wszystkie przyprawy przekładamy do szklanki, oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego przekładamy do wysokiej szklanki. Dolewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy musztardę, ponownie mieszamy. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotową marynatę musztardową równomiernie rozprowadzamy na kawałkach boczku.
Porady
- Jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami, możecie przygotować marynatę do boczku na bazie musztardy delikatesowej, kremskiej lub francuskiej.
- Za marynowanie boczku najlepiej zabrać się dzień przed planowanym pieczeniem lub grillowaniem mięsa. Jeśli jednak nie macie tyle czasu, wystarczy że odłożycie je na około 1–1,5 godziny, by nabrało pożądanego smaku.
- Marynatę do boczku na grilla można także przyrządzić w słodko-ostrej wersji. Wówczas należy dodać do niej odrobinę miodu oraz płatki chili.
- Najlepszą marynatę do boczku przygotujecie na bazie oleju rzepakowego. Można w tym celu użyć również oleju słonecznikowego, lnianego, sojowego lub oliwy z oliwek czy masła klarowanego.
- Marynaty do boczku z musztardą można używać zarówno do mięsa, które będzie grillowane, jak i do tego, które będzie pieczone w piekarniku.
- Fanom grillowanego mięsa polecamy również nasz przepis na marynatę do karkówki.
- Świeże zioła można też z powodzeniem zastąpić ich suszoną lub mrożoną wersją. Marynata będzie smakowała równie dobrze.
Sposobów na to, jak zrobić marynatę do boczku na grilla jest całe mnóstwo. W najprostszej wersji, do jej przygotowania wystarczy olej, czosnek, sól i pieprz. Warto pokusić się jednak o urozmaicenie jej aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, bazylią, cząbrem, oregano czy majerankiem. Często dodaje się do niej również słodką lub wędzoną paprykę mieloną.
Inny, ciekawy przepis na marynatę do boczku na grilla bazuje na oleju, świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy, miodzie, ostrej papryce mielonej, soli i pieprzu. Można do niego również dodać odrobinę świeżej mięty, dzięki której mięso będzie smakowało jeszcze lepiej.
Polecamy też spróbować szybkiej marynaty do boczku z grilla na bazie oleju, mieszanki ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Jej przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut, efekt końcowy jest naprawdę smaczny. W kilka chwil można też przyrządzić pyszną marynatę z sosem barbeque.
A co, jeśli szukacie marynaty do boczku wędzonego? Żaden problem – podany przez nas przepis sprawdzi się zarówno do marynowania mięsa surowego, jak i gotowanego, parzonego czy właśnie wędzonego. Jeśli jednak chcecie nadać boczkowi bardziej dymnego aromatu, możecie dodać do mieszanki odrobinę wędzonej papryki mielonej.
Marynowany boczek z grilla to świetny pomysł na dodatek do innych dań z rusztu. Odpowiednio przyrządzony, z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Dla najlepszych efektów polecamy, po zamarynowaniu, odłożyć go na całą noc do lodówki – wówczas będzie naprawdę aromatyczny.
By uzyskać chrupiący boczek, wieprzowinę należy pokroić na kawałki o grubości około 0,5 cm. Grill powinien być dobrze rozgrzany. Mięso najlepiej ułożyć na metalowej tacce – dzięki temu upiecze się ono równomiernie.
Komentarze