REKLAMA

Kurczak w sosie porowym

Kurczak w sosie porowym to łatwe w przygotowaniu danie, które smakuje obłędnie w połączeniu z młodymi ziemniakami w sezonie letnim. Ale świetnie sprawdzi się również podane z puree lub pieczonymi łódeczkami ziemniaczanymi w sezonie jesienno–zimowym. Tak przyrządzone mięso jest idealną propozycją na rodzinny obiad, również ten świąteczny. Podajemy niezawodny przepis na kurczaka w porach.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z kurczaka

Czas przygotowania:
1godz. 5min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)


Kurczak w sosie porowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie porów: rozcinamy je na pół wzdłuż, a następnie kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażamy na oleju w naczyniu do zapiekania, dodajemy masło i smażymy wszystko przez 10 minut lub do momentu, aż pory zmiękną. 

  • 2.

    Udka z kurczaka: układamy je na patelni skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu, aż skóra zbrązowieje. Następnie obracamy i smażymy drugą stronę do zarumienienia. W tym kroku nie potrzebujemy żadnego oleju, ale jeśli skóra zacznie przywierać do patelni, należy dodać odrobinę. Dodajemy kurczaka do porów, pozostawiając tłuszcz na patelni. 

  • 3.

    Pozostałe składniki: do mięsa i pora dolewamy bulion drobiowy, mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut na wolnym ogniu. Dodajemy musztardę dijon, śmietanę (crème fraîche) oraz zielony groszek, łączymy składniki i doprowadzamy do wrzenia. Powstanie duża ilość sosu. 

  • 4.

    Pieczenie: na koniec mieszamy bułkę tartą z drobno posiekaną natką pietruszki i tak przygotowaną mieszanką posypujemy kurczaka. Zapiekamy w piekarniku z użyciem termoobiegu w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut. Kurczak w sosie porowym będzie gotowy, gdy wierzch zapiekanki się zrumieni.  

Kalorie: 400

Węglowodany: 12

Tłuszcz: 27

Błonnik: 4

Białko: 26

Tłuszcz nasycony: 9

Ilość porcji: 6

Sód: 1

Cukier: 4

Porady

  • Jeśli nie mamy crème fraîche, to jako zamiennika możemy użyć innej wysokoprocentowej śmietany ukwaszonej. Najbardziej zbliżony smak uzyskamy mieszając śmietankę 36% z dwiema łyżkami maślanki. Taką mieszankę należy pozostawić w ciepłym miejscu na noc, aż zgęstnięje, a następnie przechowywać w lodówce.
  • Do kurczaka w sosie porowym zamiast gotowej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwą bułkę z zeszłego dnia albo panko, które będzie ciekawą alternatywą. 
  • Żeby zagęścić sos, wystarczy dodać do niego odrobinę mąki kukurydzianej, co podbije dodatkowo smak potrawy. 
  • W celu wzbogacenia sosu porowego, można dodać do niego startą marchewkę lub pokrojoną w kostkę, świeże liście laurowe, czosnek lub suszony tymianek. 
  • Do przygotowania kurczaka w sosie porowym idealna będzie musztarda dijon. W przypadku braku takiej musztardy, możemy wykorzystać każdą, którą mamy w domu.  
  • W ten sam sposób możemy zrobić również pierś z kurczaka w sosie porowym.
  • Do przyrządzenia kurczaka w sosie porowym najlepszy będzie groszek mrożony.

Notka redakcyjna

Kurczak w sosie porowym – z czym podawać 

Kurczak w sosie porowym to danie, które najlepiej komponuje się z ziemniakami. Mamy tutaj pełną dowolność. W sezonie świetnym dodatkiem będą nieduże młode ziemniaczki posypane koperkiem. Jesienią i zimą świetnie sprawdzi się puree ziemniaczane, a także łódeczki ziemniaczane pieczone z ulubioną przyprawą. 

Sos porowy będzie fantastycznym dodatkiem nie tylko do kurczaka, ale również do innych mięs. Godnym polecenia daniem jest spaghetti w sosie porowo–kurkowym ze świeżym tymiankiem i rozmarynem. Idealny czas na przyrządzenie tego dania to koniec lata, kiedy dostępne są świeże grzyby. Odpowiednie będą również mrożone. 

 

Właściwości pora 

Por znany jest przede wszystkim jako składnik włoszczyzny. Warto jednak przyjrzeć się temu warzywu bliżej, gdyż w jego niepozornym kształcie kryje się bogactwo składników. Por zawiera wiele soli mineralnych, w tym cynku, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są w nim również witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz bezcenne antyoksydanty, a także mające działanie bakteriobójcze związki siarki.  

Por pochodzi z Azji mniejszej, gdzie uprawiany jest od tysięcy lat. Do Polski roślina ta trafiła w średniowieczu i początkowo była traktowana jako pokarm dla biednych, ze względu na niską cenę i łatwość uprawy. Walory smakowe pora odkryli Włosi, którzy dodawali go do wielu potraw. 

Oprócz kurczaka w sosie porowym polecamy zupę porową z awokado i parmezanem oraz surówkę z pora i jabłka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy