Magdalena Litwiniuk

Ciastka gryczane

Ocena:

0 (0)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciastka gryczane są bezglutenowe i kruche, a do tego robi się je łatwo i szybko. To dobry pomysł na szybki deser lub na wizytę niezapowiedzianych gości. Właściwie wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, schłodzić masę, uformować ją w kulki, a potem już tylko czekamy aż się upieką. Recepturę można łatwo zamienić na wegańską, używamy odpowiedniego masła. Podajemy przepis na ciastka gryczane, które zawsze się udają.

Składniki:

  • mąka gryczana  180 g

  • mleko kokosowe  130 g

  • cukier kokosowy  90 g

  • masło  100 g

  • kakao  30 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • cukier puder  20 g

Ciastka gryczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Suche składniki: mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do jednej miski. Dosypujemy cukier kokosowy (może też być brązowy, np. trzcinowy lub muscovado) i mieszamy.

    ciastka gryczane - suche składniki
  • Krok 2:

    Masło: roztapiamy w rondelku na małym ogniu (można to też zrobić w kąpieli wodnej, w mikrofalówce na małej mocy). Odstawiamy je do lekkiego przestudzenia.

    ciastka gryczane - roztapianie masła
  • Krok 3:

    Masa na ciastka: mokre składniki (masło i mleko) wlewamy do suchych składników. Mieszamy je łyżką (może być drewniana), do połączenia. Powstanie dość gęsta masa.

    ciastka gryczane - mokre i suche składniki
  • Krok 4:

    Chłodzenie: ciasto gryczane przykrywamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na godzinę (może być dłużej, wtedy będzie łatwiej robić kulki).

    ciastka gryczane - chłodzenie
  • Krok 5:

    Formowanie ciastek: piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka – lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze w niewielkich odstępach.

    ciastka gryczane - formowanie
  • Krok 6:

    Pieczenie: ciastka gryczane wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po wyłączeniu piekarnika, warto zostawić je jeszcze na kilka minut [ok. 5 min] w zamkniętym piekarniku.

  • Krok 7:

    Podanie: po wystudzeniu ciastka gryczane posypujemy cukrem pudrem. Można też posypać je dowolnymi orzechami lub polać lukrem lub polewą czekoladową.

    ciastka gryczane z cukrem pudrem
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne