Pudding ryżowy z mlekiem kokosowym to delikatny w smaku deser pachnący kardamonem. Ten pudding możecie podać zarówno na deser, śniadanie, jak i obiad. Warto sięgnąć po mleko kokosowe o wysokiej zawartości ekstraktu z kokosa. Najlepszy będzie z 80% ekstraktu z kokosa. Sprawdźcie, jak go przyrządzić!
Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Porady
Przepis na pudding ryżowy z mlekiem kokosowym zawiera:
- tłuste mleko
- laska wanilii
- ryż arborio (lub innego do risotto)
- 2 torebki cukru z prawdziwą wanilią
- mielony kardamon
- mała puszka mleka kokosowego ((165 g, o zawartości min. 80% ekstraktu z kokosa)
- płatki kokosowe lub migdałowe do podania
Sięgnijmy po kokosowe mleko lub śmietankę, które można ubić i dodać do deserów lub ciast, będą też idealnym dodatkiem do pikantnych azjatyckich curry czy zup. Ze świeżego utartego orzecha zrobimy orzeźwiający chutney, raitę (sałatkę w sosie jogurtowym) lub najprostszą przekąskę, krojąc go na kawałki. Najlepszy jest taki kupowany jeszcze z zewnętrzną skórką (nawet zieloną), w którym bulgocze płyn.
Komentarze