Pudding ryżowy z mlekiem kokosowym

Ocena:

4.47 (195)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Pudding ryżowy z mlekiem kokosowym to delikatny w smaku deser pachnący kardamonem. Ten pudding możecie podać zarówno na deser, śniadanie, jak i obiad. Warto sięgnąć po mleko kokosowe o wysokiej zawartości ekstraktu z kokosa. Najlepszy będzie z 80% ekstraktu z kokosa. Sprawdźcie, jak go przyrządzić!

Składniki:

  • wanilia  1 szt.

  • mleko  1 l

  • ryż  40 g

  • cukier waniliowy  2 łyżki stołowe

  • kardamon  1 łyżeczka

  • mleko kokosowe  1 szt.

  • cukier  1 szczypta

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • płatki kokosowe  1 łyżka stołowa

  • płatki migdałowe  1 łyżka stołowa

Pudding ryżowy z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka. W wysokim rondlu zagotowujemy mleko, kiedy zacznie się podnosić, zmniejszamy nieco ogień i mieszając, żeby nie wykipiało, gotujemy 5 min, aby się zagęściło. iStock-laska-wanilii (1)
  • Krok 2: Dodajemy przepłukany ryż oraz ziarenka i laskę wanilii, gotujemy ok. 15 min, cały czas mieszając (ryż musi być zupełnie miękki, a mleko zredukowane do 2/3 lub nawet 1/2 początkowej objętości). Dodajemy cukier waniliowy, kardamon i mleko kokosowe, gotujemy kilka minut, zdejmujemy z ognia i ew. doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny mleko-kokosowe-iStock-min
  • Krok 3: Przelewamy do pucharków, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przed podaniem posypujemy płatkami kokosowymi lub
    migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
    iStock-platki-kokosowe (2)

Porady

Przepis na pudding ryżowy z mlekiem kokosowym zawiera:

  • tłuste mleko
  • laska wanilii
  • ryż arborio (lub innego do risotto)
  • 2 torebki cukru z prawdziwą wanilią 
  • mielony kardamon
  • mała puszka mleka kokosowego ((165 g, o zawartości min. 80% ekstraktu z kokosa)
  • płatki kokosowe lub migdałowe do podania
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sięgnijmy po kokosowe mleko lub śmietankę, które można ubić i dodać do deserów lub ciast, będą też idealnym dodatkiem do pikantnych azjatyckich curry czy zup. Ze świeżego utartego orzecha zrobimy orzeźwiający chutney, raitę (sałatkę w sosie jogurtowym) lub najprostszą przekąskę, krojąc go na kawałki. Najlepszy jest taki kupowany jeszcze z zewnętrzną skórką (nawet zieloną), w którym bulgocze płyn. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne