Pudding ryżowy z mlekiem kokosowym

Pudding ryżowy z mlekiem kokosowym to delikatny w smaku deser pachnący kardamonem. Ten pudding możecie podać zarówno na deser, śniadanie, jak i obiad. Warto sięgnąć po mleko kokosowe o wysokiej zawartości ekstraktu z kokosa. Najlepszy będzie z 80% ekstraktu z kokosa. Sprawdźcie, jak go przyrządzić!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery pudding

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 195 głosów)

Pudding ryżowy z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • iStock-laska-wanilii (1) 1. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka. W wysokim rondlu zagotowujemy mleko, kiedy zacznie się podnosić, zmniejszamy nieco ogień i mieszając, żeby nie wykipiało, gotujemy 5 min, aby się zagęściło.
  • mleko-kokosowe-iStock-min 2. Dodajemy przepłukany ryż oraz ziarenka i laskę wanilii, gotujemy ok. 15 min, cały czas mieszając (ryż musi być zupełnie miękki, a mleko zredukowane do 2/3 lub nawet 1/2 początkowej objętości). Dodajemy cukier waniliowy, kardamon i mleko kokosowe, gotujemy kilka minut, zdejmujemy z ognia i ew. doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny
  • iStock-platki-kokosowe (2) 3. Przelewamy do pucharków, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przed podaniem posypujemy płatkami kokosowymi lub
    migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Porady

Przepis na pudding ryżowy z mlekiem kokosowym zawiera:

  • tłuste mleko
  • laska wanilii
  • ryż arborio (lub innego do risotto)
  • 2 torebki cukru z prawdziwą wanilią 
  • mielony kardamon
  • mała puszka mleka kokosowego ((165 g, o zawartości min. 80% ekstraktu z kokosa)
  • płatki kokosowe lub migdałowe do podania

Notka redakcyjna

Sięgnijmy po kokosowe mleko lub śmietankę, które można ubić i dodać do deserów lub ciast, będą też idealnym dodatkiem do pikantnych azjatyckich curry czy zup. Ze świeżego utartego orzecha zrobimy orzeźwiający chutney, raitę (sałatkę w sosie jogurtowym) lub najprostszą przekąskę, krojąc go na kawałki. Najlepszy jest taki kupowany jeszcze z zewnętrzną skórką (nawet zieloną), w którym bulgocze płyn. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy