Sernik kokosowy

Sernik kokosowy to jedna z licznych wariacji na temat tradycyjnego sernika. Składa się on z trzech części: kruchego spodu, wilgotnej masy serowej i puszystej bezy z dodatkiem wiórek. Sernik pod kokosową pierzynką przygotowuje się niezwykle prosto, jednak jest on dość angażujący i czasochłonny. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, on na przyjęciach, imprezach i spotkaniach w gronie rodzinnym. Dobrze smakuje również w towarzystwie kawy. Podajemy niezawodny przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta serniki desery

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 203 głosów)


Sernik kokosowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sernik bez spodu - ser 1.

    Ciasto i ser: wszystkie składniki ciasta zagnieść (mąkę, masło, 1 jajko, 2 żółtka, 100 g cukru, masło, proszek do pieczenia) i włożyć do lodówki na 30 minut. Potem trzeba wylepić ciastem dno blachy. Wszystkie składniki masy serowej (trzykrotnie zmielony twaróg, 200 g cukru, mleko, olej, budyń śmietankowy, 2 jajka i 4 żółtka) należy wymieszać i wylać na ciasto. Sernik należy piec w temperaturze 180°C przez 50–55 minut.

     

     

  • Żółtka - białka 2.

    Beza: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawać 100 g cukru. Na koniec powoli wsypywać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ciasto po 50 minutach wyjąć z piekarnika, rozprowadzić bezę kokosową i piec jeszcze 15 minut. Sernik kokosowy należy wyjąć i odstawić do wystudzenia.

Porady

  • Nasz przepis na sernik kokosowy możemy nieco zmodyfikować, dodając do niego pokrojone brzoskwinie z puszki.
  • Jeśli zależy nam na skróceniu czasu przygotowania sernika, to zamiast sera twarogowego, możemy wykorzystać gotowy ser z wiaderka. Z kolei, jeśli wykorzystujemy twaróg, to warto pamiętać, by zmielić go co najmniej dwa razy, a najlepiej trzy.
  • Przy przygotowaniu sernika z bezą kokosową warto pamiętać, by nie ubijać masy serowej zbyt długo, ponieważ nie powinna być ona mocno napowietrzona.
  • Należy przesiać przez sitko wszystkie sypkie składniki, w tym przede wszystkim mąkę pszenną.
  • Można przygotować również sernik z kokosową kruszonką – zamiast bezy. Wystarczy połączyć mąkę, masło, cukier i wiórki kokosowe lub zamiast mąki pszennej użyć kokosowej.
  • Intensywny smak kokosowy uzyskamy, robiąc sernik z mąką kokosową.

Notka redakcyjna

Co zrobić, jeśli sernik kokosowy przypala się z wierzchu?

Sernik kokosowy (a także każdy inny) należy piec w temperaturze nie większej niż 180°C. Lepiej też nie używać termoobiegu. Jeśli zwiększymy temperaturę, to może się on nie tylko przypalić z wierzchu, ale również zbyt mocno przypiec, a przez to wysuszyć i pękać. Jeśli jednak podczas pieczenia sernika z pianką kokosową zauważymy, że przypala się on z wierzchu, to możemy przykryć go np. papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Warto też pamiętać, że po upływie wyznaczonego czasu pieczenia sernika, nie należy go od razu wyjmować z piekarnika – najlepiej pozostawić go do czasu ostudzenia (kilka godzin).

Przepis na sernik z mleczkiem kokosowym

Istnieje co najmniej kilka sposobów na nadanie sernikowi kokosowego posmaku. W tym celu możemy wykorzystać m.in. wiórki kokosowe (najłatwiejsza opcja), masło kokosowe czy mleczko kokosowe. Szczególną popularnością cieszy się ostatni z wymienionych wariantów, czyli sernik z mleczkiem kokosowym. Pusztę takiego mleczka (400 g) możemy dodać do masy serowej, a następnie zmiksować całość na gładką masę. Tak przygotowany sernik możemy polać sosem malinowym, truskawkowym bądź porzeczkowym (żeby przełamać jego słodycz).

Dużym uznaniem wszystkich amatorów słodkości cieszy się również sernik na oleju kokosowym. W tym przypadku jednak nie dodaje się go do masy (jak mleczko kokosowe), a do spodu, zamiast masła – dzięki temu nabiera on charakterystycznego kokosowego posmaku, który jednak nie jest bardzo wyrazisty czy też dominujący.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy