REKLAMA

Sernik pod kokosową pierzynką

Sernik kokosowy to jedna z licznych wariacji na temat tradycyjnego sernika. Składa się on z trzech części: kruchego spodu, wilgotnej masy serowej i puszystej bezy z dodatkiem wiórek. Sernik kokosowy przygotowuje się niezwykle prosto, jednak jest on dość angażujący i czasochłonny. Świetnie sprawdzi się on na przyjęciach, imprezach i spotkaniach w gronie rodzinnym. Dobrze smakuje również w towarzystwie kawy. Poniżej podajemy prosty przepis na sernik kokosowy! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta serniki Desery

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 201 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Sernik bez spodu - ser 1.

    Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki. Po 30 minutach trzeba wylepić dno blachy. Wszystkie składniki masy serowej (trzykrotnie zmielony twaróg, 200 g cukru, mleko, olej, budyń śmietankowy, 2 jajka i 4 żółtka) należy wymieszać i wylać na ciasto. Sernik należy piec w temperaturze 180°C przez 50-55 minut.

     

  • Żółtka - białka 2.

    Beza: białka ubić z szczyptą soli, dodać 100 g cukru i ubić na sztywno. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ciasto po 50 minutach wyjąć z piekarnika rozprowadzić bezę kokosową i piec jeszcze 15 minut. Sernik pod kokosową pierzynką należy wyjąć i odstawić do wystudzenia. 

Porady

  • Nasz przepis na sernik kokosowy możemy nieco zmodyfikować, dodając do niego pokrojone brzoskwinie z puszki. 
  • Jeśli zależy nam na skróceniu czasu przygotowania sernika, to zamiast sera twarogowego, możemy wykorzystać gotowy ser w wiaderku. Z kolei, jeśli wykorzystujemy twaróg, to warto pamiętać, by zmielić go dwu- lub nawet trzykrotnie. 
  • Przy przygotowaniu sernika kokosowego warto pamiętać, by nie ubijać masy serowej zbyt długo, ponieważ nie powinna być ona mocno napowietrzona
  • Przed przygotowaniem sernika kokosowego należy przesiać przez sitko wszystkie sypkie składniki, w tym przede wszystkim mąkę pszenną. 
     

Notka redakcyjna

Sernik z mleczkiem kokosowym 

Istnieje co najmniej kilka sposobów na nadanie sernikowi kokosowego posmaku. W tym celu możemy wykorzystać m.in. wiórki kokosowe (najłatwiejsza opcja), masło kokosowe czy mleczko kokosowe. Szczególną popularnością cieszy się ostatni z wymienionych wariantów, czyli sernik z mleczkiem kokosowym. Pusztę takiego mleczka (400 g) możemy dodać do masy serowej, a następnie zmiksować całość na gładką masę. Tak przygotowany sernik możemy polać sosem malinowym, truskawkowym bądź porzeczkowym (żeby przełamać jego słodycz). 


Dużym uznaniem wszystkich amatorów słodkości cieszy się również sernik na oleju kokosowym. W tym przypadku jednak nie dodaje się go do masy (jak mleczko kokosowe), a do spodu – dzięki temu nabiera on charakterystycznego kokosowego posmaku, który jednak nie jest bardzo wyrazisty czy też dominujący. 


Co zrobić, jeśli sernik przypala się z wierzchu? 


Sernik kokosowy (a także każdy inny) należy piec w temperaturze nie większej niż 180 stopni Celsjusza. Nie należy również używać termoobiegu. Jeśli zwiększymy temperaturę, to może się on nie tylko przypalić z wierzchu, ale również zbyt mocno przypiec, a przez to wysuszyć i pękać. Jednakże jeśli podczas pieczenia sernika zauważymy, że przypala się on z wierzchu, to możemy przykryć go np. papierem do pieczenia czy folią aluminiową. Warto też pamiętać, że po upływie wyznaczonego czasu pieczenia sernika, nie należy go od razu wyciągać z piekarnika – najlepiej pozostawić go do czasu ostudzenia (kilka godzin). 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy