Sernik kokosowy to jedna z licznych wariacji na temat tradycyjnego wypieku. Składa się z trzech części: kruchego spodu bez pieczenia, wilgotnej masy serowej z mlekiem kokosowym i polewy czekoladowej. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, na przyjęciach i spotkaniach w gronie rodzinnym lub w towarzystwie popołudniowej kawy. Podajemy niezawodny przepis na prosty, pieczony sernik kokosowy na spodzie z ciastek.
Getty/iStock
Przygotowanie: wszystkie składniki na sernik kokosowy doprowadzamy do temperatury pokojowej. Piekarnik nastawiamy na 180°C, grzanie góra-dół. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Spód: masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki kakaowe rozdrabniamy w malakserze. Łączymy je z masłem i przekładamy do tortownicy. Dociskamy je do dna foremki palcami, łyżką lub tłuczkiem z kulą.
Masa serowa: twaróg sernikowy, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy miksujemy do połączenia składników. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Cienkim strumieniem wlewamy mleko kokosowe. Kiedy uzyskamy masę o jednolitej konsystencji, wykładamy ją na spód z herbatników.
Pieczenie: wkładamy ciasto do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130°C i pieczemy je jeszcze przez 60 minut. Wyłączamy grzałki i uchylamy drzwiczki. Sernik z mlekiem kokosowym powinien spędzić w cieple jeszcze około 15 minut. Wyjmujemy go na blat kuchenny, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wstawiamy do lodówki na kilka godzin (czas na schłodzenie ciasta nie został ujęty w klasyfikacji dania).
Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy i zdejmujemy z palnika tuż przed zagotowaniem. Zalewamy nią czekoladę. Przykrywamy ją i odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy, aż uzyskamy aksamitny, gładki krem.
Dekoracja: schłodzony sernik delikatnie wyjmujemy z foremki i umieszczamy na paterze. Polewamy go kremem czekoladowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
- Żeby upewnić się, że sernik kokosowy wyjdzie delikatny i wilgotny, możemy upiec go w kąpieli wodnej. W tym celu wkładamy foremkę z masą do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego gorącą wodę, tak żeby sięgała do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.
- Jeśli nie chcemy używać gotowego sera z wiaderka, możemy samodzielnie zmielić twaróg. Ciasto będzie puszyste, jeśli przepuścimy go przez maszynkę do mięsa trzy razy.
- W przepisie na sernik z mlekiem kokosowym nie może zabraknąć wanilii. Możemy użyć nasion lub ekstraktu, ale najlepiej przyrządzić własną esencję waniliową.
- Do masy możemy dodać włoski serek mascarpone lub ricottę. Wnętrze sernika stanie się wtedy wyjątkowo kremowe.
- Masa na nasz sernik z wiórkami kokosowymi nie zawiera glutenu. Cały wypiek będzie odpowiedni dla osób, które nie tolerują tego białka, jeśli spód przyrządzimy z ciasteczek oznaczonych przekreślonym kłosem. Możemy też całkiem pominąć ten element i upiec kokosowe ciasto à la sernik wiedeński.
- W sezonie letnim warto przyrządzić puszysty sernik kokosowy z dodatkiem świeżych owoców, takich jak maliny, jagody i truskawki. Możemy udekorować nimi wierzch ciasta, a także zrobić z nich mus lub galaretkę.
- Wiórki kokosowe do posypania sernika możemy wcześniej uprażyć na złoty kolor z odrobiną masła. Uwolnią wtedy o wiele więcej orzechowego aromatu.
Wilgotny sernik z wiórkami kokosowymi ma niejedno oblicze. Łasuchy mogą wzbogacić go słodkimi, kremowymi dodatkami, a miłośnicy subtelnych połączeń smakowych kwaskowymi owocami. Oto kilka inspiracji na święta, urodziny lub niedzielny podwieczorek:
Zacznijmy od spodu. Możemy przyrządzić go tak, jak w powyższym przepisie, czyli na pokruszonych herbatnikach. Sprawdzą się także ciasteczka owsiane, krakersy lub biszkopciki. Żeby ciasto miało wyjątkowo intensywny aromat, możemy zrobić spód na bazie wiórków kokosowych i czekolady. Wnętrze zależy wyłącznie od naszego gustu lub przelotnej zachcianki. Kiedy najdzie was ochota na słodki deser bez pieczenia, koniecznie wypróbujcie:
Puszysty, pyszny sernik kokosowy z czekoladą może być także deserem dla osób, które nie akceptują składników pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy zastosować kilka prostych zamienników, a ponieważ dominującym smakiem jest kokos, możemy z powodzeniem skorzystać ze wszystkich jego naturalnych właściwości. Spód z ciastek wymieszajmy z olejem kokosowym, a czekoladę do polewy z mlekiem roślinnym. Rolę bazy dla masy serowej z powodzeniem odegra tofu lub kasza jaglana. Jeśli chcemy zrobić tofurnik kokosowy na zimno, zamiast żelatyny użyjemy agar-agar, czyli roślinnej substancji żelującej.
Komentarze