Fit ciasto czekoladowe to deser bez grama mąki pszennej i cukru. Dzięki temu z powodzeniem może po niego sięgnąć każda osoba dbająca o linię. Poza tym to również świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy unikają glutenu. Fit ciasto czekoladowe niewiele różni się od swojego klasycznego odpowiednika - podajemy je oblane aksamitną polewą. Jeśli chcemy, możemy udekorować je dodatkowo świeżymi owocami.
Adobe Stock
(średnia 4.49 z 167 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką. Jajka wybijamy do miseczki.
Suche składniki: mąkę gryczaną, ziemniaczaną oraz migdałową wsypujemy do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i 25 g kakao. Wszystko dokładnie mieszamy.
Czekolada: dzielimy ją na mniejsze kawałki, następnie przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oznacza to, że przenosimy ją do małego naczynia żaroodpornego, które następnie ustawiamy nad gotującą się wodą. Na końcu łączymy czekoladę z olejem i ksylitolem.
Ciasto: lekko ostudzoną czekoladę łączymy z mlekiem koksowym, wodą i jajkami. Gotową masę wlewamy do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Surowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 50 minut.
Polewa: olej i miód łączymy ze sobą, następnie dodajemy 20 g kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Podanie: ostudzone fit ciasto czekoladowe wyjmujemy z formy, wykładamy na duży talerz i oblewamy polewą.
Porady
- Fit ciasto czekoladowe przygotujemy również na bazie innych mąk np. owsianej, ryżowej, kokoswej, kasztanowej. Warto wymieszać je ze sobą. Poza tym, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sięgnąć po gotową mieszankę bezglutenową. Przed zakupem polecamy dokładnie sprawdzić skład produktu.
- Gotowe ciasto rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przechowujemy je owinięte folią spożywczą w chłodnym miejscu przez maksymalnie 4-5 dni.
- Ksylitol zastąpimy również inną substancją słodzącą np. erytrolem. Pamiętajmy, że mogą one różnić się od siebie natężeniem słodkości. W konsekwencji będziemy musieli zmniejszyć lub zwiększyć ilość wybranego produktu.
- Do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy. Jednak możemy również użyć słonecznikowego lub kokosowego. Niektórzy dodają także olej z orzechów arachidowych.
- Podczas rozpuszczania czekolady, należy uważać, żeby nie dostała się do niej woda. W przeciwnym razie powstaną twarde grudki. Pamiętajmy również, żeby w trakcie podgrzewania, mieszać ją od czasu do czasu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że się nie przypali.
- Wybierajmy kakao bez cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu. To świetna opcja dla wszystkich osób dbających o linię.
Fit ciasto czekoladowe to wspaniały deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Jest intensywny w smaku i wyjątkowo delikatny w konsystencji. Jeśli macie ochotę na ten wypiek w nieco innej wersji, poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
Fit ciasto czekoladowe pięknie wygląda oblane polewą. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, żeby udekorować je:
Komentarze