iStock
0 (0)
Pudding z tapioki pozyskiwanej manioku to ciekawa i lekkostrawna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Idealny jest jako drugie śniadanie, deser lub słodka przekąska w ciągu dnia. Stanowi on doskonałą alternatywę dla sklepowych słodyczy, ale jest od nich o wiele zdrowszy. Pudding z tapioką jest przyjemnie kokosowy i delikatny, smak równoważy dodatek musu owocowego. Przygotowanie smakołyku jest niezwykle proste, a efekt zaskakuje.
mleko kokosowe 500 ml
cukier 30 g
syrop klonowy 30 ml
maliny 150 g
tapioka 30 g
Tapioka: mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Dodajemy tapiokę oraz cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min, aż będzie szklista. Podczas gotowania kilka razy mieszamy.
Przygotowanie musu malinowego: odkładamy 4 maliny, a resztę przekładamy do garnuszka. Dodajemy syrop klonowy. Gotujemy kilka minut aż sos zacznie gęstnieć.
Wykończenie potrawy: ciepły pudding z tapioki przelewamy do szklanek lub pucharków, wlewamy po porcji musu, ozdabiamy malinami. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Porady
- Aby pozbyć się w sosie malinowym pestek można przetrzeć go przez sitko.
- Pudding z tapioki możemy podać ze świeżymi jagodami, borówkami, truskawkami czy porzeczkami. Możemy także przygotować z nich mus, tak jak w podanym wyżej przepisie na mus malinowy. Poza sezonem możemy z powodzeniem używać owoców mrożonych lub dobrej jakości konfitur.
- Zamiast mleka kokosowego do puddingu z tapioki możemy użyć każde inne ulubione. Odpowiednie będzie też mleko krowie.
- Jeśli chcemy przygotować deser niskokaloryczny to możemy zamienić cukier na ksylitol lub erytrol, który praktycznie nie ma kalorii.
- Tapioka nie ma smaku i przejmuje go od dodatków. Polecamy spróbować wersji z przyprawami, np. z kardamonem, cynamonem, wanilią. Ciekawą propozycją jest aromatyzowanie cytrusami - skórką z cytryny lub pomarańczy.