Ciasto z mleczkiem kokosowym

Pyszne ciasto z mleczkiem kokosowym z kuchni azjatyckiej. Do tego mój autorski lukier kakaowy. Polecam przepis na to ciasto!

Desery

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 202 głosów)

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • lukier kakaowy:
  • 15 dag cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka kakao

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło,cukier waniliowy i cukier miksujemy na puszystą masę ,dodajemy po jednym jajku.Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,sodę i mleczko kokosowe wiórki kokosowe .Miksujemy wszystkie składniki na puszystą masę i wlewmy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
  • Pieczemy ciasto w 160 stopniach przez 60 min.
  • Sporządzamy lukier kakaowy (w orginalnym przepisie znajduje się następujący lukier: mleko,cukier puder i sok z cytryny).
  • Lukier kakaowy:
  • Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier i kakao. Doprowadzić do wrzenia, wlać ocet. Gotować na małym ogniu do nitki (tzn. gdy lukier kapiący z łyżeczki będzie pozostawiał wyraźną, ciągnącą się nitkę).Lekko ostudzić.
  • Ciasto polewamy lukrem kakaowym i posypujemy wiórkami kokosowymi. :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy