Babka kokosowa to aromatyczny, puszysty wypiek, idealny na Wielkanoc, ale nie tylko. Tradycyjne ucierane ciasto wystarczy wzbogacić mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi, żeby deser nabrał zupełnie innego wyrazu. To ciekawa, egzotyczna alternatywa dla klasycznego, świątecznego wypieku. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza babka kokosowa – wilgotna i lekka.
Getty/iStock
Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę otoczenia. Piekarnik nastawiamy na 160°C. Dużą foremkę na babkę z kominem smarujemy odrobiną oleju i oprószamy mąką.
Masa: miękkie masło ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Miksujemy dosyć długo, tak żeby powstała puszysta, jasna masa. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Zmniejszamy obroty i dolewamy 200 ml mleka, a następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i 90 g wiórków kokosowych.
Pieczenie: masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Wyjmujemy je na blat kuchenny i studzimy.
Lukier: cukier puder przesiewamy przez sitko. Mieszamy go z pozostałym mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny na gładką polewę.
Babka kokosowa: wystudzone ciasto wyjmujemy ostrożnie z foremki i układamy na paterze. Polewamy je lukrem i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Porady
- Mleko kokosowe możemy zastąpić zwykłym krowim mlekiem lub innym napojem roślinnym. Egzotyczny smak uzyskamy wtedy za sprawą wiórków, a jeśli czujemy się wyjątkowo odważni, możemy nasączyć ciasto likierem kokosowym.
- Wystarczy, że wyeliminujemy z przepisu mąkę pszenną i zastąpimy ją mąką kokosową, żeby wypiek stał się odpowiedni dla osób, które nie tolerują glutenu lub chorują na celiakię. Babka z mąki kokosowej to także świetny pomysł na lekki, niskokaloryczny deser.
- Kokosowe ciasto może przybrać różne kształty. Jeśli nie mamy specjalnej formy z kominem, użyjmy keksówki lub tortownicy.
- Ucieranie masła z cukrem i jajkami to kluczowy krok, dzięki któremu powstanie najlepsza babka kokosowa – wilgotna, puszysta i lekka. Dlatego bardzo ważne jest, żeby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej trudno będzie nam uzyskać jednolitą, kremową konsystencję, a na dodatek masa może się zważyć.
- Babka kokosowa na oleju to rozwiązanie dla tych, którzy unikają laktozy. W tej wersji możemy zamienić kolejność miksowania składników. Najpierw ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do niej cienkim strumieniem olej.
Szybka babka kokosowa zachwyca swoją prostotą. To ucierane ciasto przyrządza się błyskawicznie, a wierzch wystarczy polać najprostszym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Świetnie komponuje się także z takimi dodatkami jak:
Babka ucierana lub drożdżowa to tradycyjny świąteczny wypiek, który występuje pod wieloma postaciami. Istnieje niezliczona liczba przepisów na ten efektowny deser, ponieważ do piaskowej bazy możemy dodać właściwie każdy składnik smakowy. Na wielkanocnym stole świetnie zaprezentują się między innymi:
Komentarze