Pikantna zupa tajska

Rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa tajska idealnie nadaje się na jesienne kolacje.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 194 głosów)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok 1 l wody
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • kurkuma
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, wegeta
  • ostra papryka
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie (tak, aby nie zbrązowiała!). Dodać ząbek czosnku, pokrojonego kurczaka w paski, kurkumę (ok 1 łyżeczki), ostrą papryczkę obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i podsmażać ok 5 minut.
  • 2. Zawartość patelni przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać resztę przypraw (oprócz pietruszki i sosu sojowego) i gotować do tego momentu, aż marchewka będzie miękka. Dodać mleko kokosowe, sos sojowy i resztę składników. W razie potrzeby zupkę doprawić. SMACZNEGO!

Porady

Pyszna zupa tom yum kung - wypróbuj przepis i przepis na zupę tajską

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy