Kokosanki z czekoladą

Kokosanki z czekoladą to pyszne kruche ciasteczka przygotowane na bazie piany z białek. Masa z wiórków kokosowych zmieszana z mlekiem skondensowanym jest po upieczeniu chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku. Ciasteczka kokosowe wieńczy polewa z gorzkiej czekolady, która doskonale równoważy słodycz.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kokosanki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 150 głosów)

Kokosanki z czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Białka: ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

  • 2.

    Ciasto na kokosanki: w dużej misce mieszamy wiórki kokosowe, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Dodajemy ubitą pianę z białek i łączymy składniki, mieszając je drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.

  • 3.

    Przygotowania do pieczenia: dużą płaską blachę wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.

  • 4.

    Nakładanie ciastek: łyżką przekładamy kokosanki na blachę, formując ciastka o średnicy ok. 4–5 cm.

  • 5.

    Pieczenie: blachę z kokosankami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15–20 min. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia.

  • 6.

    Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Zanurzamy w niej spody ciasteczek i odkładamy na papier kuchenny polewą do góry.

  • 7.

    Studzenie: kokosanki z czekoladą zostawiamy na pergaminie do czasu, aż polewa zastygnie. Następnie podajemy na paterze lub przechowujemy w metalowej puszce.

Porady

  • Z podanych proporcji wychodzi ok. 25–30 ciasteczek.
  • Kokosanki możemy nakładać na blachę przy pomocy łyżki lub szprycy do kremu.
  • Pokryte polewą ciastka kokosowe można wstawić do lodówki na 10–15 min. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia.
  • Do polewy można użyć gorzkiej lub mlecznej czekolady.
  • Kokosanki w czekoladzie można przechowywać w zamykanym blaszanym pojemniku przez 3 dni. Można je także zamrozić – w tym przypadku trzeba spożyć je w ciągu 3 miesięcy.
  • Pyszne ciasteczka kokosowe można przygotować także z białek, cukru i wiórków kokosowych, zgodnie z podstawowym przepisem na kokosanki. Wystarczy dodać polewę.

Polecamy też przepis na kokoski, czyli pyszne kawałki ciasta otulone czekoladą i obsypane wiórkami kokosowymi.


Notka redakcyjna

Kokosanki w czekoladzie fit

Kokosanki z polewą czekoladową można przygotować bez mleka skondensowanego, aby były mniej kaloryczne:

  • 2 białka ubijamy z 50 g ksylitolu (lub miodu) i szczyptą soli,
  • wiórki kokosowe (250 g) mieszamy z mąką ziemniaczaną (50 g), a następnie z pianą z białek,
  • łyżką formujemy ciastka na blasze,
  • pieczemy przez 10–15 min w temperaturze 170ºC.

Aby kokosanki były bardziej wilgotne, do ciasta można dodać olej kokosowy (60 g).

Warianty przepisu na kokosanki z czekoladą

Ciasteczka kokosowe świetnie smakują także na prażonych wiórkach. Wystarczy podsmażyć je na suchej patelni przez ok. 5 min, aż będą rumiane. Po ostudzeniu mieszamy je z pianą z białek. Do ciasta na kokosanki można dodać także:

  • mielone orzechy włoskie – w proporcji pół na pół z wiórkami kokosowymi (100 g orzechów i 100 g wiórków),
  • rozkruszone płatki migdałów lub ekstrakt migdałowy,
  • kakao,
  • suszoną żurawinę,
  • bakalie.

Zdrowe ciasteczka z wiórkami kokosowymi

Podstawą kruchych ciasteczek są wiórki kokosowe, które zawierają szereg cennych składników odżywczych:

  • witaminy C, E i z grupy B – wspierają odporność organizmu i poprawiają wygląd skóry,
  • potas i magnez – mają pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego i mózgu,
  • wapń,cynk, sód i fosfor – wzmacniają zęby i kości,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – dostarczają energii, przyspieszają metabolizm,
  • błonnik – wspomaga trawienie.

Wiórki kokosowe można zrobić w domu z orzecha kokosowego. Trzeba go rozłupać, odlać wodę, wydrążyć miąższ, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy