Kokosanki

Dla fanów kokosa, kokosanki to jedynie słuszne ciasteczka! Przepis na kokosanki znany jest od lat, ale ciasteczka te nie powinny odejść w zapomnienie. Kokosanki smakują doskonale zarówno z polewą, jak i bez.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kokosanki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 150 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-maka-pszenna-min 1. Białka ubijamy na parze na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Mąkę przesiewamy do wiórków kokosowych, mieszamy ze skórką pomarańczową, skórką i sokiem z cytryny, dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
  • iStock-kokos (1) 2. Blachę wykładamy pergaminem, z masy wyciskamy szprycą krążki o śr. 4 cm, pieczemy 10 min w temp. 170ºC, wyjmujemy, studzimy. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w ciepłej kąpieli, zanurzamy w niej dna ciasteczek i odkładamy na papier kuchenny, aby zastygły.

Porady

Zobacz też: sernik kokosowy

Do przygotowania kokosanek przydadzą liczne akcesoria ułatwiające pieczenie. Na przykład przesiewak, który jednocześnie wymierzy ilość mąki i ją napowietrzy lub łopatka, która ułatwi przeniesienie gotowych ciastek z blachy do słoika. Przechowując gotowe ciastka można wybierać spośród ozdobnych metalowych pudełek albo odświętnych ceramicznych pojemników.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy