Kokosanki z czekoladą to pyszne kruche ciasteczka przygotowane na bazie piany z białek. Masa z wiórków kokosowych zmieszana z mlekiem skondensowanym jest po upieczeniu chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku. Ciasteczka kokosowe wieńczy polewa z gorzkiej czekolady, która doskonale równoważy słodycz.
Kokosanki / Zdjęcia: Artur Rogalski Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.48 z 150 głosów)
Białka: ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Ciasto na kokosanki: w dużej misce mieszamy wiórki kokosowe, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Dodajemy ubitą pianę z białek i łączymy składniki, mieszając je drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
Przygotowania do pieczenia: dużą płaską blachę wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Nakładanie ciastek: łyżką przekładamy kokosanki na blachę, formując ciastka o średnicy ok. 4–5 cm.
Pieczenie: blachę z kokosankami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15–20 min. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia.
Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Zanurzamy w niej spody ciasteczek i odkładamy na papier kuchenny polewą do góry.
Studzenie: kokosanki z czekoladą zostawiamy na pergaminie do czasu, aż polewa zastygnie. Następnie podajemy na paterze lub przechowujemy w metalowej puszce.
Porady
- Z podanych proporcji wychodzi ok. 25–30 ciasteczek.
- Kokosanki możemy nakładać na blachę przy pomocy łyżki lub szprycy do kremu.
- Pokryte polewą ciastka kokosowe można wstawić do lodówki na 10–15 min. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia.
- Do polewy można użyć gorzkiej lub mlecznej czekolady.
- Kokosanki w czekoladzie można przechowywać w zamykanym blaszanym pojemniku przez 3 dni. Można je także zamrozić – w tym przypadku trzeba spożyć je w ciągu 3 miesięcy.
- Pyszne ciasteczka kokosowe można przygotować także z białek, cukru i wiórków kokosowych, zgodnie z podstawowym przepisem na kokosanki. Wystarczy dodać polewę.
Polecamy też przepis na kokoski, czyli pyszne kawałki ciasta otulone czekoladą i obsypane wiórkami kokosowymi.
Kokosanki z polewą czekoladową można przygotować bez mleka skondensowanego, aby były mniej kaloryczne:
Aby kokosanki były bardziej wilgotne, do ciasta można dodać olej kokosowy (60 g).
Ciasteczka kokosowe świetnie smakują także na prażonych wiórkach. Wystarczy podsmażyć je na suchej patelni przez ok. 5 min, aż będą rumiane. Po ostudzeniu mieszamy je z pianą z białek. Do ciasta na kokosanki można dodać także:
Podstawą kruchych ciasteczek są wiórki kokosowe, które zawierają szereg cennych składników odżywczych:
Wiórki kokosowe można zrobić w domu z orzecha kokosowego. Trzeba go rozłupać, odlać wodę, wydrążyć miąższ, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Komentarze