Wegańskie muffiny – proponujemy proste połączenie dwóch smaków: jabłka i cynamonu. Ten sprawdzony duet jest gwarancją idealnego smaku. Całość otulona jest przyjemnym, miękkim ciastem. Są bardzo proste w wykonaniu, zawsze wychodzą, poradzą sobie nawet początkujący i starsze dzieci. Wypieki są świetną propozycją na zdrowy podwieczorek, a także jako drugie śniadanie do szkoły. Sprawdźcie nasz przepis na wegańskie muffiny z jabłkami.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Piekarnik: nagrzewamy do 180°C.
Jabłka: obieramy je, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Cytrynę szorujemy, wyciskamy ją i dodajemy 15 ml do jabłek. Posypujemy je cynamonem. Całość mieszamy.
Suche składniki na wegańskie muffiny: mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy i sól. Mieszamy.
Ciasto: mleko kokosowe delikatnie podgrzewamy, dodajemy do suchych składników, wlewamy olej, ocet i mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka wkładamy wraz z rodzynkami do miski, łączymy.
Pieczenie: blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Wlewamy ciasto do ¾ wysokości foremki. Pieczemy na środkowej półce przez 25 minut. Wegańskie muffiny studzimy na kratce.
Podobne przepisy: muffinkiPorady
- Do ciasta na wegańskie muffiny zamiast jabłek możemy wsypać groszki czekoladowe. Muffinki czekoladowe sprawią frajdę najmłodszym smakoszom.
- Do masy możemy dodać 1–2 łyżki kakao, jabłka można pozostawić lub przygotować muffinki bananowe, dodając pokrojony owoc. Z dodatkiem kakao tworzą bardzo efektowne połączenie.
- Muffinki wegańskie możemy przygotować z innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi. Pyszne będą z truskawkami, malinami czy jagodami.
- Gotowe muffinki wegańskie warto posypać cukrem pudrem, polać kremem czekoladowym ganache lub lukrem, np. cytrynowym. Możemy wzbogacić je ulubionym kremem. Sprawdzi się tu klasyczna bita śmietana, także ta z dodatkiem mascarpone czy ricotty.
Komentarze