Malibu z mlekiem kokosowym to likier, który z powodzeniem może pełnić funkcję deseru. Jest gęsty, kremowy i przyjemnie słodki. Świetnie prezentuje się nie tylko w ozdobnym kieliszku na nóżce, ale także w butelce, którą można wręczyć jako prezent dla bliskiej osoby. Likier kokosowy malibu sprawdzi się również w kuchni – jako dodatek do kremów, pralinek, tortów i babeczek.
Getty Images
Maceracja: wiórki kokosowe wsypujemy do litrowego słoika. Zalewamy je wodą i spirytusem, zakręcamy słoik i odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca na 7 dni (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji). Codziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać zawartość.
Przecedzanie: po tygodniu przelewamy zawartość słoika przez gazę, aby oddzielić wiórki kokosowe od płynu.
Mleko skondensowane: po odcedzeniu alkoholu, dodajemy do niego mleko skondensowane (150 ml –słodzonego i 500 ml – niesłodzonego) i dokładnie mieszamy składniki.
Podgrzewanie: w rondelku wstawiamy mleko kokosowe z cukrem. Podgrzewamy do czasu, aż się rozpuści i zdejmujemy z kuchenki (przed zagotowaniem). Studzimy, a następnie dodajemy do alkoholowej mieszanki.
Zlewanie: gotowy likier malibu przelewamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym, chłodnym miejscu.
Porady
- Zamiast spirytusu możemy dodać 500 ml wódki.
- Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 1,5 l malibu, który możemy rozlać do trzech butelek.
- Domowe malibu możeme przechowywać w piwnicy, jednak przez podaniem dobrze jest wstawić je do lodówki.
- Likier kokosowy serwujemy w kieliszkach na nóżce – o pojemności 50–60 ml.
- Malibu solo można podawać na kostkach lodu.
- Likier świetnie się sprawdza w koktajlach alkoholowych lub jako dodatek do ciast i kremów.
Słodki likier kokosowy świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów lub tortów. Można go dodać do:
Oryginalny likier malibu powstał z połączenia karaibskiego rumu z ekstraktem kokosowym. Pierwsza butelka została wyprodukowana w destylarni The West Indies Distillery – założonej przez braci Stades (pochodzących z Niemiec) na Barbados w 1893 r. Rum początkowo eksportowany był tylko na rynek niemiecki, jednak szybko zdobył światową sławę.
Likier z oryginalnej butelki jest klarowny – w domowym przepisie wódka zmieszana jest z mlekiem (skondensowanym i kokosowym), co sprawia, że ma kremową konsystencję.
Komentarze