REKLAMA

Leczo do słoików

Leczo do słoików to świetny pomysł na zimowe przetwory – możemy je wyciągnąć ze spiżarni w zimne dni i dzięki temu oszczędzić sporo czasu na przygotowaniu obiadu. Leczo do słoików na zimę najlepiej przyrządzić w lecie – wówczas warzywa, które są obowiązkowym składnikiem tego dania, są nie tylko najtańsze, ale również najsmaczniejsze i najbogatsze w wartości odżywcze. Przepis na leczo do słoików jest bardzo łatwy do odtworzenia. Podpowiadamy, jak przygotować leczo do słoików. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Przetwory leczo

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 184 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cukinia 1.

    Przepis na leczo do słoików na zimę zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, natomiast paprykę w paski. Dalej pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. W dalszej kolejności cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Potem wszystko przekładamy do dużego garnka, podlewamy wodą (tak, by przykrywała wszystkie warzywa), doprawiamy do smaku przyprawami, a następnie gotujemy przez ok. 20 minut (aż wszystkie warzywa będą miękkie). Dalej leczo wkładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez ok. 15 minut. 

Porady

  • Do leczo na zimę nie dodajemy mięsa, ponieważ wówczas miałoby ono krótszą datę przydatności do spożycia. Jednakże jeśli będziemy przygotowywać leczo ze słoika w zimie, to możemy dodać podsmażoną na patelni kiełbasę (opcjonalnie możemy dodać fileta z kurczaka czy mięso z szynki wieprzowej lub karkówki, pokrojone w kostkę. Jeśli nie jemy mięsa, to możemy dodać tofu)
  • Leczo na zimę możemy pasteryzować nie tylko w tradycyjny sposób, ale również w piekarniku. Wystarczy ustawić temperaturę 120 stopni Celsjusza (góra i dół), a następnie włożyć do niego słoiki z naszym leczo i piec przez ok. 30-40 minut. 
  • Leczo w słoikach jest świetnym daniem obiadowym. Można serwować je ze świeżym pieczywem, ryżem lub makaronem. 
  • Leczo na zimę bez pasteryzowania? Niestety, jeśli chcemy przygotować leczo w słoikach i zależy nam na tym, by przynajmniej przez kilka miesięcy zachowało zdatność do spożycia, to należy poddać je procesowi pasteryzacji. 
     

Notka redakcyjna

Leczo jest tradycyjną potrawą węgierską, przygotowywaną z pomidorów, papryki, cebuli. Co ciekawe w wersji oryginalnej nie dodaje się do niej cukinii. Leczo znane i chętnie spożywane jest również w innych krajach, w ty m.in. w Polsce, Ukrainie, Czechach, Niemczech, Austrii, Izraelu i na Słowacji. Na Węgrzech leczo przygotowuje się wyłącznie z warzyw (pomidory i paprykę dusi się na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny dla uzyskania aromatu) i stanowi częsty dodatek do dań mięsnych. Niekiedy spożywa się je jako samodzielny posiłek z dodatkiem kiełbasy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy