Leczo do słoików bazuje na najprostszych składnikach – kolorowej papryce, cukinii i pomidorach. To doskonały pomysł na zimowe przetwory. Możemy wyjąć je ze spiżarni w chłodne dni i oszczędzić sporo czasu na przygotowanie obiadu. Wegetariański gulasz najlepiej przyrządzić latem – wtedy warzywa są nie tylko najtańsze, ale również najsmaczniejsze. Nasz przepis na leczo do słoików na zimę jest bardzo łatwy do odtworzenia – koniecznie musicie go spróbować.
Artur Rogalski
Przygotowanie składników: wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Cukinię dzielimy na półplasterki. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w ósemki. Cebulę pozbawiamy łupinki i siekamy.
Smażenie: w dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę. Czekamy, aż stanie się szklista, po czym dokładamy paprykę, cukinię i pomidory. Posypujemy warzywa solą, żeby szybciej puściły sok. Mieszamy.
Duszenie: podlewamy składniki na leczo niewielką ilością wody. Wsypujemy pieprz i paprykę w proszku. Gotujemy warzywa przez około 15 minut, aż staną się miękkie i powstanie gęsty sos pomidorowy.
Pasteryzacja: przekładamy leczo do słoików. Na wierzch każdego z nich wlewamy łyżkę oleju. Zakręcamy. Pasteryzujemy je przez 15 minut w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką i wypełnionym gorącą wodą.
Porady
- Z podanych proporcji otrzymamy około 4 słoików o pojemności 1 l.
- Możemy wykorzystać różne rodzaje i kolory papryki, najwięcej jednak powinno być czerwonego warzywa, żeby leczo do słoika zachowało swój charakterystyczną, głęboką barwę. Odpowiednia będzie też papryka żółta, zielona lub biała. Jeśli lubimy pikantne dania, możemy dodać trochę chili.
- Leczo do słoików na zimę możemy pasteryzować nie tylko w tradycyjny sposób, ale również w piekarniku. Wystarczy ustawić na nim temperaturę 120°C (grzanie góra-dół), a następnie włożyć do niego wypełnione i zakręcone słoiki. Powinny spędzić w nim około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ustawiamy je do góry dnem na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką.
- Domowe leczo z cukinii do słoików jest świetnym daniem obiadowym, które stanowi samodzielny posiłek. Można podawać je ze świeżym pieczywem, ryżem lub makaronem. Polecamy traktować je również jako dodatek do pieczonego mięsa lub kotletów.
- Czy cukinię trzeba obierać? Tylko jeśli mamy bardzo dojrzałe warzywo z twardą skórką. Warto usunąć też wtedy przerośnięte gniazda nasienne, które mogą sprawić, że gulasz stanie się gorzki.
- Leczo do słoików bez pasteryzowania należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilu dni. Jeśli chcemy zapobiec rozwojowi bakterii, musimy zawekować gotowy gulasz warzywny w garnku lub piekarniku. Możemy go wtedy trzymać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Poddane pasteryzacji leczo w słoiku zachowa świeżość nawet przez kilka sezonów.
- W naszym przepisie na leczo na zimę do słoika nie ma mięsa, ponieważ wtedy przetwory miałyby krótszą datę przydatności do spożycia. Jeśli bardzo zależy nam na uwzględnieniu tego składnika, powinniśmy przeprowadzić proces tyndalizacji. Używa się go do wekowania mięsa. Jak zrobić leczo do słoików z kiełbasą? Należy pasteryzować je trzykrotnie w odstępach 24 godzin.
Domowe leczo w słoiki najczęściej przyrządza się z dodatkiem różnokolorowej papryki i pomidorów. Ten podstawowy przepis można jednak dowolnie modyfikować. Polecamy przygotować za jednym razem kilka wersji, dzięki czemu urozmaicimy sobie zimowy jadłospis. Zastanawiacie się, co dodaje się do leczo z kabaczka? Oto kilka gotowych pomysłów:
Leczo do słoików to świetny sposób na szybki obiad. Przygotowujemy je w sezonie wakacyjnym, kiedy na targach warzywnych króluje żółty i zielony kabaczek, a ceny papryki idą w dół. Zawekowane smaki lata przydadzą się później, jesienią i zimą, kiedy brakuje nam pomysłów na pożywne potrawy. Leczo wystarczy odgrzać w rondelku lub mikrofali. Można dodać do niego ulubione przyprawy i świeże zioła, na przykład natkę pietruszki i aromatyczny czosnek niedźwiedzi. Mięsożercy chętnie wzbogacą wegetariańskie danie wkładką w postaci kiełbasy, filetu z kurczaka, szynki wieprzowej lub karkówki. Wystarczy podsmażyć wybrane mięso na patelni i wymieszać je z podgrzanym gulaszem warzywnym. Świetnie sprawdzi się także hiszpańskie chorizo pełne aromatu wędzonej papryki. Weganie mogą dodać do leczo różne wysokobiałkowe zamienniki, takie jak tofu, tempeh lub seitan.
Leczo jest tradycyjną potrawą węgierską, przygotowywaną z pomidorów, papryki i cebuli. Co ciekawe, w wersji oryginalnej nie dodaje się do niej cukinii. Znane i chętnie spożywane jest również w innych krajach, w tym m.in. w Polsce, Ukrainie, Czechach, Niemczech, Austrii, Izraelu i Słowacji. Leczo węgierskie przygotowuje się z samych warzyw – pomidory i paprykę dusi się na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny dla uzyskania aromatu. Stanowi częsty dodatek do dań mięsnych, na przykład kotletów schabowych. Tworzy popularny duet z kiełbasą lub szynką wieprzową. Pod koniec gotowania można także wmieszać do niego jajka.
Komentarze