Leczo do słoików

Leczo do słoików bazuje na cukinii, różnokolorowej papryce, pomidorach i aromatycznych przyprawach. To wprost świetny pomysł na zimowe przetwory. Możemy wyjąć je ze spiżarni w zimne dni i dzięki temu oszczędzić sporo czasu na przygotowanie obiadu. Najlepiej jest przyrządzić je w lecie – wtedy warzywa są nie tylko najtańsze, ale również najsmaczniejsze i najbogatsze w wartości odżywcze. Nasz przepis na leczo do słoików na zimę jest bardzo łatwy do odtworzenia – koniecznie musicie tego spróbować.

dodany przez: Kulinarna Ania

przetwory leczo

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 184 głosów)

Leczo do słoików - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Leczo do słoików – przygotowanie warzyw: wszystkie dokładnie myjemy, a następnie cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, natomiast paprykę w paski. Dalej pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. W dalszej kolejności cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju.

  • 2.

    Leczo do słoików – duszenie: warzywa przekładamy do dużego garnka, podlewamy wodą (tak, by przykrywała wszystkie warzywa), doprawiamy do smaku przyprawami, a następnie gotujemy przez ok. 20 minut (aż wszystkie będą miękkie). Dalej leczo wkładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez ok. 15 minut. Z takiej proporcji wyjdzie nam ok. 4 litrowych słoików lub 8 półlitrowych.

Porady

  • W naszym przepisie do leczo na zimę nie dodajemy mięsa, ponieważ wtedy miałoby ono krótszą datę przydatności do spożycia. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie tej potrawy bez tego składnika, to możemy go dodać w czasie odgrzewania dania. Wystarczy podsmażyć kiełbasę na patelni i wymieszać z warzywami. Opcjonalnie możemy dodać filet z kurczaka, mięso z szynki wieprzowej lub karkówki, pokrojone w kostkę.
  • Jeśli chcemy zjeść sycące danie jednogarnkowe a nie jemy mięsa, to polecamy dodać do leczo  tofu lub ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Leczo do słoików możemy pasteryzować nie tylko w tradycyjny sposób, ale również w piekarniku. Wystarczy ustawić temperaturę 120 stopni Celsjusza (góra i dół), a następnie włożyć do niego słoiki z naszym leczo i piec przez ok. 30–40 minut.
  • Leczo w słoikach jest świetnym daniem obiadowym, które może stanowić samodzielny posiłek. Można podawać je też ze świeżym pieczywem, ryżem lub makaronem albo jako dodatek do mięsa bądź kotletów warzywnych.
  • Leczo na zimę bez pasteryzowania? Niestety, nie obejdziemy się bez tego procesu, tylko w ten sposób przechowamy je przez co najmniej kilka miesięcy.
  • Do leczo do słoików możemy zastosować różne rodzaje i kolory papryk, najwięcej jednak powinno być czerwonej. Odpowiednia będzie żółta, zielona i biała. A jak lubimy pikantne dania to możemy dodać również trochę papryki chili.

Notka redakcyjna

Leczo do słoików – inne wersje

Najczęściej robi się leczo z cukinii do słoików, z dodatkiem różnokolorowej papryki i pomidorów. Ale jak większość przepisów i ten można zmodyfikować. Polecamy przygotować sobie za jednym razem kilka wersji, dzięki temu urozmaicimy sobie zimowy jadłospis. Jeśli chcemy mieć gotowe, pełne danie obiadowe, to możemy dodać do niego ziemniaki. Potem wystarczy jedynie je podgrzać i cieszyć się smakiem lata w zimowe dni.

Inną propozycją jest leczo do słoików na zimę z pieczarkami. Całość robimy dokładnie tak samo, jak w podstawowym przepisie. Ale dodatkowo dodajemy obrane i umyte grzyby, pokrojone w plastry lub w ćwiartki – zwłaszcza, jeśli mamy mniejsze okazy. Jeszcze więcej smaku uzyskamy, gdy pieczarki wcześniej obsmażymy z cebulą.

Kolejny wariant leczo do słoików to dodatek bakłażana. Warzywo to dodajemy razem ze skórką – polecamy pokroić go w półplastry lub w kostkę. Najlepiej jest zacząć krojenie właśnie od bakłażana, ponieważ trzeba go obsypać sporą ilością soli i odstawić go na 30 minut. W ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku, który może się pojawić w potrawie. Po tym czasie trzeba przepłukać go wodą i udusić z pozostałymi warzywami.


Leczo – skąd pochodzi

Leczo jest tradycyjną potrawą węgierską, przygotowywaną z pomidorów, papryki i cebuli. Co ciekawe w wersji oryginalnej nie dodaje się do niej cukinii. Znane i chętnie spożywane jest również w innych krajach, w tym m.in. w Polsce, Ukrainie, Czechach, Niemczech, Austrii, Izraelu i na Słowacji. Leczo węgierskie przygotowuje się z samych warzyw (pomidory i paprykę dusi się na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny dla uzyskania aromatu) i stanowi częsty dodatek do dań mięsnych, a także z dodatkiem kiełbasy lub szynki wieprzowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy