Pasta z cukinii

Ocena:

2.33 (3)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pasta z cukinii to zdrowy warzywny dodatek do pieczywa. Zastąpi masło na kanapce lub hummus na stole z przekąskami. Można zamknąć ją w słoikach i cieszyć się nią przez całą zimę. Stworzenie tego smarowidła jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Da się je wzbogacić przeróżnymi dodatkami, na czele z pełnym smaku parmezanem. Delikatna pasta z cukinii posmakuje nie tylko wegetarianom.  

Składniki:

  • cukinia  1 szt.

  • por  1 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • parmezan  30 g

Pasta z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cukinię myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Umieszczamy ją na sitku i posypujemy solą. Dzięki temu warzywo puści sok i będziemy mogli usunąć z niego nadmiar wilgoci. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Por myjemy i drobno siekamy. Możemy użyć też delikatnej cebuli, na przykład dymki. 

    Pasta z cukinii – przygotowanie
  • Krok 2:

    Smażenie: rozgrzewamy oliwę w garnku lub na patelni z grubym dnem. Wrzucamy por. Podsmażamy go, aż zeszkli się i zmniejszy objętość. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż uwolni aromat. Odciskamy cukinię i wkładamy do pozostałych warzyw. Smażymy, aż całkowicie zmięknie, a woda odparuje. Potrwa to około 30 minut. Doprawiamy.  

    Pasta z cukinii – smażenie
  • Krok 3:

    Parmezan: ścieramy na małych oczkach tarki (można wykorzystać dowolny ser dojrzewający, na przykład nieco tłustszy i bardziej intensywny w smaku pecorino). Dodajemy do usmażonych warzyw. Dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy przyrządzić wegańskie smarowidło z cukinii, możemy wykorzystać w zamian płatki drożdżowe. Nadadzą paście smak umami i lekko ją zagęszczą.   

    Pasta z cukinii – dodanie parmezanu
  • Krok 4:

    Podanie: przekładamy gotowe smarowidło do dowolnego naczynia. Będzie przydatne do spożycia przez około 3 dni. Możemy przedłużyć jego trwałość, umieszczając je w szczelnie zamykanych, wyparzonych pojemniczkach. Pasta z cukinii do słoików to ciekawy pomysł na zimowe przetwory. Najlepiej zawekować ją przed dodaniem parmezanu. Można ją podawać na grzance lub kanapce, na przykład z dodatkiem pomidora i czarnego sezamu.   

    Pasta z cukinii – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne