Briam – grecka zapiekanka warzywna

Briam to wegetariańska wizytówka kuchni greckiej. Zapiekanka warzywna, w której główne role odgrywają ziemniaki, pomidory i cukinia oraz bakłażan lub papryka. Dzieło wieńczy oryginalny grecki przysmak, jakim jest ser feta. W kompozycji nie może zabraknąć aromatycznego oregano i oliwy. Jeśli lubicie lekkie potrawy z pieczonych warzyw, koniecznie wypróbujcie briam.

dodany przez: Kamila ~ soo.good.food

zapiekanki zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
1godz. 45min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Briam – grecka zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Briam – przygotowanie warzyw 1.

    Przygotowanie warzyw: ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Czosnek pozbawiamy łupinki i siekamy. Cukinię myjemy i plasterkujemy. Podobnie robimy z pomidorami i paprykami. Nie zapomnijmy o usunięciu gniazd nasiennych. Cebulę kroimy w piórka. Listki oregano obrywamy z łodygi. 

  • Briam – składanie zapiekanki 2.

    Składanie zapiekanki: formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm lub duże ceramiczne naczynie żaroodporne smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Na dnie umieszczamy talarki ziemniaków. Posypujemy je czosnkiem i świeżymi listkami oregano. Następnie układamy cukinię i paprykę. Kolejne warstwy skrapiamy oliwą i przetykamy cebulą.   

  • Briam – doprawianie zapiekanki 3.

    Wykończenie: na wierzchu zapiekanki umieszczamy plastry pomidora. Posypujemy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami oregano. Skrapiamy oliwą.

  • Briam – pieczenie 4.

    Pieczenie: wstawiamy briam do piekarnika rozgrzanego do 200°C (tryb góra-dół) na półtorej godziny. Kiedy wszystkie warstwy zapiekanki zmiękną, potrawa jest gotowa.  

  • Briam – podanie 5.

    Podanie: przekładamy pieczone warzywa po grecku na talerz. Dekorujemy je świeżym oregano. Na wierzchu układamy kawałki sera feta. Skrapiamy oliwą.

Porady

  • Paprykę możemy zastąpić bakłażanem, który jest popularnym składnikiem w greckiej kuchni. Można go spotkać między innymi w takich daniach jak musaka (zapiekanka z mięsem mielonym), melitzanosalata (pasta z bakłażanów) i imam bayildi (nadziewane bakłażany). Dobrą praktyką jest oprószenie go solą przed obróbką termiczną. Dzięki temu puszcza gorzkawy sok. Warzywo trzeba potem opłukać i osuszyć.  
  • Młoda cukinia nie wymaga obierania. Starsze okazy mają jednak twardszą skórkę, którą warto zdjąć. Często potrzebne jest też usunięcie przerośniętych gniazd nasiennych.   
  • Briam z fetą to lekkie i pożywne danie obiadowe dla wegetarian, ale mięsożercy mogą je uzupełnić o pulpeciki wieprzowe lub klopsiki z indyka.   
  • Grecką zapiekankę ziemniaczaną można przygotować wcześniej. Po ułożeniu wszystkich warstw w foremce przykrywamy ją i wstawiamy do lodówki. Kiedy przyjdzie czas na pieczenie, wystarczy skropić ją oliwą i oprószyć przyprawami.  
  • Osoby na diecie roślinnej mogą zamienić fetę na wegański ser, który powstaje poprzez marynowanie tofu w oliwie z suszonymi pomidorami, czosnkiem i kaparami oraz przyprawami (bazylią, tymiankiem i chili). 
  • Z czym podawać briam? Żeby stworzyć lekki obiad lub pożywną kolację, wystarczy dodatek pieczywa skropionego oliwą. Może być to na przykład grecka bułka pita lub chrupiąca bagietka. Do pieczonych warzyw pasuje również sos tzatziki (na bazie jogurtu, ogórków i czosnku) lub gęsty, esencjonalny dressing balsamiczny. 
  • Zapiekanka grecka briam świetnie smakuje z kieliszkiem białego wytrawnego wina retsina. Ma ono charakterystyczny, żywiczny smak i aromat, który ciekawie komponuje się z pieczonymi warzywami. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy