Placuszki z cukinii z serem to świetny pomysł na prosty, a zarazem smaczny i pożywny obiad. Są miękkie wewnątrz, rumiane i aromatyczne – słowem genialne. Podane w towarzystwie sosu czosnkowego lub kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą wszystkich domowników. Co ważne, ich przygotowanie zajmuje jedynie 30 minut. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie codziennego menu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na placki z cukinii z serem żółtym.
iStock
(średnia 4.38 z 226 głosów)
Przygotowanie: cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy warzywo z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na wiórki.
Masa na placki: w dużym naczyniu umieszczamy cukinię, czosnek, cebulę i ser. Dodajemy jajka i mąkę pszenną. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, żeby powstała gęsta masa.
Smażenie: rozgrzewamy olej na dużej patelni z grubym dnem. Chochlą nabieramy niewielkie porcje masy. Placuszki z cukinii i sera smażymy z obu stron przez około 4 minuty, aż się zarumienią.
Podanie: po odsączeniu placków z tłuszczu serwujemy je na ciepło z ulubionymi dodatkami, na przykład kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Możemy je udekorować świeżym listkiem bazylii.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy około 20 placuszków.
- Dokładny czas smażenia kotletów z cukinii z serem żółtym może się różnić w zależności od ich wielkości. Placki o średnicy 8 cm potrzebują około 3–4 minut.
- Zastanawiacie się, jakiego sera użyć do przygotowania cukiniowych placuszków? Możecie sięgnąć po holenderską goudę lub angielski cheddar. Dobrze sprawdzi się również ementaler, mazdamer, parmezan lub ser tylżycki.
- Placki z cukinii z serem żółtym polecamy po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i trzymać w lodówce. Dzięki temu zachowają świeżość przez około 3 dni. Warto je też zamrozić. Można je wtedy przechowywać przez 3 miesiące.
- Danie można także przyrządzić bez tłuszczu, w piekarniku. Placuszki z cukinii z serem piecze się przez około 15–20 minut w temperaturze 180°C.
- Do masy warto dodać mieszankę śródziemnomorskich ziół – na przykład oregano, tymianku i cząbru. Sprawdzi się też wędzona lub słodka papryka mielona.
- Jeśli chcemy przygotować chrupiące placki z cukinii z serem, obtoczmy je przed smażeniem w bułce tartej. Najlepiej wykorzystać panierkę panko, która składa się z większych płatków pszennego pieczywa i tworzy apetyczną, kruchą otoczkę.
- Sprawdźcie również nasz przepis na smaczne i pożywne placki z cukinii na słodko.
Klasycznie placki z cukinii i sera przygotowuje się na bazie kilku nieskomplikowanych składników. Najważniejszym z nich jest świeże, młode warzywo o delikatnej skórce. Dodajemy do niego mąkę i jajka, żeby połączyć elementy w jedną całość. Ser żółty także pełni rolę spoiwa, a ponadto nadaje daniu pełny, satysfakcjonujący smak. Potrawę można też wzbogacić za pomocą innych składników i stworzyć na przykład:
Miękkie, rumiane i pyszne – takie właśnie są placki z cukinii z czosnkiem i serem. Chociaż świetnie spiszą się solo na lunch, obiad lub kolację, ich smak można wzbogacić za pomocą różnych sosów. Doskonale sprawdzą się na przykład:
Smakowite placuszki z cukinii z serem warto podać z surówką lub świeżą, lekką mieszanką, na przykład zielonych liści i pomidorków koktajlowych. Sprawdzi się też sałata ze śmietaną. Danie polecamy wykorzystać jako dodatek do gulaszu mięsnego lub warzywnego, zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Komentarze