Placki z cukinii z serem

Placki z cukinii z serem to świetny pomysł na prosty, a zarazem smaczny i pożywny obiad. Chrupiące, rumiane i aromatyczne – słowem genialne. Podane w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą wszystkich domowników. Co ważne ich przygotowanie zajmuje jedynie 30 minut. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie codziennego menu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na placki z cukinii z serem żółtym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

placki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 224 głosów)

Placki z cukinii z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: cukinię myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. W razie potrzeby odciskamy ją z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Bazylię osuszamy i sieczemy na drobno. Ser trzemy na drobne kawałeczki. W dużym naczyniu łączymy cukinię, czosnek, bazylię, ser, jajka oraz mąkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy.

  • 2.

    Placki z cukinii z serem: na patelni rozgrzewamy olej. Chochlą nabieramy niewielkie porcje masy. Placuszki z cukinii i sera smażymy z obu stron przez około 4 minuty, aż do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Dokładny czas smażenia placków z cukinii z serem może się różnić w zależności od ich wielkości. Placki o średnicy 8 cm potrzebują około 3–4 minut. 
  • Przed podaniem placki z cukinii z serem żółtym można delikatnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego. 
  • Zastanawiacie się, jaki ser użyć do przygotowania placków z cukinii? Możecie sięgnąć po holenderską goudę lub angielski cheddar. Dobrze sprawdzi się również ementaler, maasdamer, parmezan lub ser tylżycki. 
  • Po wystudzeniu placki z cukinii polecamy przykryć folią aluminiową i przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowają świeżość przez około 3 dni. 
  • Chcecie urozmaicić smak placków cukiniowych z serem? Zamiast bazylii do masy możecie dodać mieszankę innych, śródziemnomorskich ziół – oregano, tymianku i cząbru. Placuszki można też doprawić wędzoną lub słodką papryką mieloną.
  • Staracie się ograniczyć ilość tłuszczu w diecie? W takim razie możecie przygotować równie smaczne placki z cukinii z serem z piekarnika. Piecze się je przez około 15–20 minut w temperaturze 180°C. 
  • Placuszki z cukinii z serem można mrozić. Przed włożeniem do zamrażalnika każdy z nich polecamy owinąć folią spożywczą. Dzięki temu nie skleją się ze sobą. Tak zabezpieczone placki można przechowywać nawet do 3 miesięcy. 
  • Sprawdźcie również nasz przepis na smaczne i pożywne placki z cukinii na słodko

Notka redakcyjna

Placki z cukinii z serem – inne wersje przygotowania

Klasycznie placuszki przygotowuje się na bazie kilku składników – cukinii, sera, mąki i jajek. Jeśli jednak chcecie, by były one bardziej sycące możecie dodać do nich pokrojone w kostkę i podsmażone na rumiano mięso drobiowe. Równie dobrze smakują placki z cukinii z serem i szynką. Wystarczy pokroić ją na drobne kawałeczki i dodać do masy.

Macie ochotę na bardziej wyszukany obiad? W takim razie placki z cukinii z serem feta z pewnością przypadną wam do gustu. Smak greckiego sera świetnie podkreśli prosta mieszanka czosnku, koperku i szczypiorku. Można je również doprawić przy pomocy wyjątkowo aromatycznej przyprawy curry. 

Polecamy spróbować także placków z cukinii z serem białym. Są niezwykle lekkie i puszyste. Ich przygotowanie nie różni się zbytnio od opisanego powyżej. Szczególnie dobrze sprawdzą się na lekki lunch lub kolację na ciepło. Można je również z łatwością zabrać ze sobą do pracy. 

Z czym podawać placki z cukinii z czosnkiem i serem? 

Chrupiące, rumiane i pyszne – takie właśnie są placki z cukinii i żółtego sera. Ich smak świetnie podkreśli domowy sos czosnkowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy, w małym naczyniu, połączyć ze sobą jogurt naturalny (4 łyżki), majonez (5 łyżek), czosnek (2–3 ząbki), oregano (0,5 łyżeczki), bazylię (0,5 łyżeczki) oraz sól (1–2 szczypty). Opcjonalnie można doprawić go także odrobiną ostrej papryki mielonej lub pieprzu cytrynowego.

Smak placków z cukinii z żółtym serem równie dobrze podkreśli kwaśna śmietana. Całość warto jeszcze obsypać odrobiną posiekanej natki pietruszki lub koperku. Niektórzy serwują je też z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub aksamitnego sosu grzybowego. Placki można również podawać w towarzystwie gęstego gulaszu warzywnego lub mięsnego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy