Risotto z cukinią

Risotto z cukinią to pochodzące z Włoch, kremowe i rozpływające się w ustach danie na bazie ryżu. Swój niezwykły aromat i smak zawdzięcza dodatkowi parmezanu, białego wina i esencjonalnego bulionu. Częstymi składnikami tego dania są również cebula i czosnek. Przyjemnie kleista konsystencja risotto z cukinią wynika z doboru odpowiedniego, bo krótkoziarnistego ryżu. Jest to najczęściej typ arborio, który szybko wchłania płyny, powodując rozpadanie się ziarenek i uwalnianie skrobi.  

 

dodany przez: Dominika Wilk

risotto

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Risotto z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: obieramy 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i pora, wkładamy do garnka i zalewamy 1,5 litrami zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy warzywa do miękkości. Gotowanie zajmie nam około 40-60 minut (tego czasu nie wliczamy w przygotowanie risotto).

  • 2.

    Smażenie ryżu: obieramy z łusek cebulę, kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu zeszklenia. Następnie dosypujemy ryż typu arborio, zmniejszamy ogień i trzymamy na patelni około 10 minut, cały czas mieszając. Podlewamy kieliszkiem białego wina. Czekamy aż alkohol odparuje, następnie dolewamy do ryżu 0,5 litra bulionu i czekamy aż wchłonie cały płyn.  
     

  • 3.

    Cukinia: gdy ryż smaży się na patelni, myjemy cukinię i ścieramy ją na tarce. Dodajemy ją do ryżu i dusimy do miękkości, podlewając resztą bulionu (0,5 l). 

  • 4.

    Dodatki: do smażącego się ryżu dokładamy: masło, starty na tarce ser oraz szczyptę pieprzu. Zestawiamy patelnię z ognia i czekamy aż masło i ser rozpuszczą się pod wpływem gorącej potrawy. Mieszamy składniki łyżką aż do całkowitego połączenia. 

  • 5.

    Sposób podania: risotto wykładamy na talerz i dekorujemy świeżymi listkami mięty lub tymiankiem.  
     

Porady

  • Jeśli risotto z cukinią ma mieć mocno kremową konsystencję, zamiast masła możemy dodać do niego serek mascarpone.  
  • Oprócz ryżu arborio do risotto można użyć carnaroli lub vialone nano. Arborio da nam największy efekt kleistości, z kolei carnaroli, który ma dłuższe ziarna i uwalnia mniej skrobi, daje bardziej luźną konsystencję potrawy. Vialone nano pozostaje najbardziej zwarty, gdyż ma najmniejsze ziarenka. Jednak mimo to dobrze wchłania ciecz. Potrafi wchłonąć dwa razy tyle wody lub bulionu niż ważą jego ziarenka.  
  • Risotto z cukinią jest idealną bazą do tworzenia oryginalnych przepisów i łączenia nowych smaków. Można komponować je zarówno z mięsem np. smażoną piersią kurczaka, jak i krewetkami lub owocami morza. Do risotto z warzywami lub rybą najbardziej polecany jest vialone nano.  Do potrawy z owocami morza pasuje ryż carnaloni. Z kolei, gdy chcemy ugotować risotto z kurczakiem i cukinią, najlepszym wyborem będzie arborio.  
  • Bulion dodawany do risotto musi być cały czas gorący. Dzięki temu proces gotowania ryżu nie jest przerwany.   
  • Przyprawami, które najlepiej pasują do risotto z cukinią są: oregano, tymianek i szafran. Dobrze sprawdzą się też bazylia i lubczyk. Ciekawy smak tej potrawy możemy uzyskać również wówczas, gdy dodamy do niego cytrynę lub bergamotkę.  
  • Wino nadaje potrawie odpowiedni aromat i kwasowość. Najlepsze do risotto z cukinią będzie białe wytrawne lub półwytrawne. Czerwone wina zarezerwowane są do innych potraw m.in. risotto al Barolo.  
  • Sekretem smakowitości risotto z cukinią jest dodanie masła i sera na samym końcu przygotowywania potrawy. Nie wolno ich już mocno podsmażać lub długo trzymać na ogniu. Najlepszy smak będą miały wtedy, gdy powoli rozpuszczą się pod wpływem ciepła smażonego ryżu.  
  • Jeśli chcemy uzyskać bardziej delikatny smak risotto z cukinią, zamiast cebuli, możemy przysmażyć do niego szalotkę.  
     
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy