Ketczup z cukinii

Domowy ketchup z cukinii - zaskoczy smakiem! To pyszny sposób na nadmiar cukinii i smakowity sos w kuchni. Ketchup z cukinii najlepiej doprawić odrobiną pikantnej papryki - będzie pyszny!

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.52 z 125 głosów)

Składniki

  • 1.5 kg cukinii bez skóry i pestek,
  • 0.5 kg cebuli,
  • garść soli,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka papryki ostrej,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 600 g koncentratu pomidorowy,
  • 1 szklanka octu

Przygotowanie

  1. Cukinię obieramy, pozbawiamy pestek, ścieramy na tartce o grubych okach. Cebulę kroimy w piórka. W dużej misie zasypujemy cebulę i cukinię garścią soli i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 6 godzin.
  2. Po upływie tego czasu warzywa miksujemy blenderem, umieszczamy w garnku i dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, po czym gotujemy dalej na średnim ogniu przez 20 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy szklankę octu, zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków.
  3. Kusi nas, by następnym razem dodać kilka łodyg selera naciowego i kilka pomidorów. Sądzimy, że dzięki temu smak będzie jeszcze bogatszy.
przekąska sos cukinia keczup
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy