REKLAMA

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii z dodatkiem ostrej papryki – ten przetwór zaskoczy was smakiem! To pyszny sposób na nadmiar cukinii i smakowity sos w kuchni. Świetnie pasuje do mięs lub pieczonych warzyw. Może też być bazą sosu do makaronu lub do pizzy. To po prostu bardzo uniwersalny dodatek. Podajemy prosty przepis na ketchup z cukinii.

dodany przez: Kulinarna Ania

ketchup domowy ketchup z cukinii

Czas przygotowania:
6godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.04 z 294 głosów)


Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kecthup-z-cukinii2 1.

    Przygotowanie składników: cukinię obieramy, pozbawiamy pestek, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W dużej misie zasypujemy cebulę i cukinię garścią soli i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 6 godzin.

  • kecthup-z-cukinii 2.

    Ketchup z cukinii – przepis: po upływie tego czasu warzywa miksujemy blenderem, umieszczamy w garnku i dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, po czym gotujemy dalej na średnim ogniu przez 20 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy szklankę octu, zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Porady

  • Do ketchupu najlepsze będą cukinie średniej wielkości lub większe, ale jeśli mamy mniejsze, nic nie stoi na przeszkodzie, by je wykorzystać.
  • W przepisie na ketchup z cukinii wykorzystujemy białą cebulę. Równie dobrze sprawdzi się czerwona.
  • Żeby ketchup z cukinii wyszedł naprawdę dobry potrzebny będzie koncentrat pomidorowy wysokiej jakości. Ważna tu jest jak najwyższa zawartość pomidorów w produkcie. Sprawdzi się też passata.
  • Jeszcze lepszy będzie ketchup z cukinii i pomidorów. Ta wersja wymaga nieco więcej czasu, ponieważ musimy pozbawić skórek i pestek, a następnie pokroić w kostkę. Taki sos będzie się też dłużej dusił. Ale głęboki smak pełni lata w zupełności nam wynagrodzi trud włożony w przygotowanie.
  • W ketchupie z cukinii dla dzieci można pominąć dodatek ostrej papryki, pozostając jedynie przy słodkiej.
  • Ketchup z cukinii jest sosem wegańskim i bezglutenowym, dlatego śmiało mogą spożywać go osoby na dietach eliminacyjnych. Z pewnością polubią go wegetarianie i weganie, dlatego że doskonale pasuje do wielu dań warzywnych.

Notka redakcyjna

Ketchup z cukinii – warianty

Chcecie nieco urozmaicić smak podstawowej wersji? Warto spróbować ketchupu z cukinii i papryki – pieczona doda głębi sosowi. Ma zupełnie inny smak i z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Inną opcją jest ketchup z cukinii i pomidorów. Smakuje bardzo dobrze, jest nieco delikatniejszy od ketchupu z samych pomidorów. Można także dodać do niego kilka łodyg selera naciowego, który dodatkowo wzbogaci smak ketchupu.


Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, śmiało dorzućcie do ketchupu trochę jabłek. Wybierzcie kwaskową, twardszą odmianę, które świetnie będzie komponować się z koncentratem pomidorowym i cukinią.


Można też przygotować łagodny lub pikantny ketchup z cukinii. Ostrość regulujemy przez dodawanie odpowiedniej ilości sproszkowanej ostrej papryki. Dobrym pomysłem jest również dodanie surowej papryczki chili. Blendujemy ją na gładką masę razem z pozostałymi składnikami. Jeśli chcemy, żeby ketchup z cukinii był naprawdę pikantny wykorzystajmy też pestki z papryczki – to w nich kryje się największa ostrość!

 

Ketchup z cukinii – z czym podawać

Domowy ketchup z cukinii jest prosty do zrobienia. Przechowujemy go w zacienionym i chłodnym miejscu – może stać nawet dwa lata! Świetnie pasuje do wielu różnych dań. Przede wszystkim możemy podawać go po prostu jako sos, wspaniale komponuje się na przykład z pieczonymi lub grillowanymi mięsami. Dobrze pasuje też do warzyw. Pokrojona w słupki marchewka czy seler naciowy maczane w ketchupie z cukinii są prawdziwym przysmakiem. Może też zastąpić dip do nachosów, być zamiennikiem ketchupu z pomidorów na pizzy czy zapiekankach. Bardzo dobrze smakuje z frytkami.


Ketchup z cukinii – czym zblendować?

Ketchup z cukinii, podobnie jak wiele innych przetworów, zrobimy przy użyciu blendera. Warto zaopatrzyć się w porządne urządzenie o dużej mocy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że dania będą idealnie gładkie i kremowe.


Odpowiedni będzie zarówno kielichowy, jak i ręczny. Z pewnością dużo wygodniejszy będzie blender kielichowy. Zazwyczaj ma większą moc od ręcznego, łatwiej też się go używa. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do kielicha i nacisnąć guzik. Taki blender przyda się też na przykład do zup kremów czy deserów. Przygotujemy w nim najróżniejsze musy i kremy, ubijemy śmietanę czy rozdrobnimy warzywa lub mięso na pasztet. To bardzo przydatny sprzęt w kuchni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy