Ketchup z cukinii

Domowy ketchup z cukinii – ten przetwór zaskoczy was smakiem! To pyszny sposób na nadmiar cukinii i smakowity sos w kuchni. Ketchup z cukinii najlepiej doprawić odrobiną pikantnej papryki - będzie pyszny! Możemy dodawać go do mięs lub pieczonych warzyw. To po prostu bardzo uniwersalny dodatek. Sprawdź przepis na ketchup z cukinii!

ketchup z cukinii

Czas przygotowania:
360 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.04 z 291 głosów)

Kroki wykonania:

  • kecthup-z-cukinii21.Cukinię obieramy, pozbawiamy pestek, ścieramy na tartce o grubych okach. Cebulę kroimy w piórka. W dużej misie zasypujemy cebulę i cukinię garścią soli i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 6 godzin.
  • kecthup-z-cukinii2.Po upływie tego czasu warzywa miksujemy blenderem, umieszczamy w garnku i dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, po czym gotujemy dalej na średnim ogniu przez 20 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy szklankę octu, zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Porady

W przepisie na ketchup z cukinii wykorzystujemy:

  • cukinie – najlepiej średniej wielkości lub większe
  • cebulę – białą
  • koncentrat pomidorowy – dobrej jakości

Ketchup z cukinii, podobnie jak wiele innych przetworów, zrobicie przy użyciu blendera. Warto zaopatrzyć się w porządny blender o dużej mocy – dzięki temu będziecie mieli pewność, że wasze dania będą idealnie gładkie i kremowe. Możecie wybrać blender kielichowy, jak i ręczny. Z pewnością dużo wygodniejszy będzie blender kielichowy. Zazwyczaj ma większą moc od ręcznego, łatwiej też się go używa. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do kielicha blendera i nacisnąć guzik. Taki blender przyda się też na przykład do zup kremów czy deserów. Przygotujecie w nim najróżniejsze musy i kremy, ubijecie śmietanę czy rozdrobnicie warzywa lub mięso na pasztet. To bardzo potrzebny w kuchni sprzęt!

Notka redakcyjna

Ketchup z cukinii – sprawdzony przepis

Ketchup czy też keczup z cukinii to jeden z tych przetworów, które muszą znaleźć się na zimę w naszej spiżarni. Zamykamy do słoików pachnące słońcem cukinie, staną w jednym szeregu obok przetworów z pomidorów, owocowych dżemów i konfitur. Ketchup z cukinii to idealna propozycja dla wielbicieli różnych sosów – jest bardzo prosty do zrobienia, a smakuje naprawdę wspaniale.

Możecie przygotować łagodny lub pikantny ketchup z cukinii. Ostrość regulujcie przez dodawanie odpowiedniej ilości sproszkowanej ostrej papryki. Dobrym pomysłem jest również dodanie do ketchupu surowej papryczki chili. Zblendujcie ją na gładką masę razem z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie, żeby ketchup był naprawdę pikantny wykorzystajcie też pestki z papryczki – to w nich kryje się największa ostrość! 

Jak zrobić keczup z cukinii?

Domowy ketchup z cukinii jest prosty do zrobienia. Przechowujcie go w zacienionym i chłodnym miejscu, może stać nawet dwa lata! Keczup z cukinii i przecieru pomidorowego świetnie pasuje do wielu różnych dań. Przede wszystkim możemy podawać go po prostu jako sos, wspaniale komponuje się na przykład z pieczonymi lub grillowanymi mięsami. Dobrze pasuje też do warzyw. Pokrojona w słupki marchewka czy seler naciowy maczane w ketchupie z cukinii są prawdziwym przysmakiem. Ketchup z cukinii może zastąpić dip do nachosów, być zamiennikiem ketchupu z pomidorów na pizzy czy zapiekankach. Bardzo dobrze smakuje z frytkami.

Chcecie nieco urozmaicić smak ketchupu? Dodajcie do niego na przykład pieczoną paprykę. Ketchup z cukinii i papryki ma zupełnie inny smak, wielu osobom przypadnie do gustu. Inną opcją jest dodanie do ketchupu pomidorów. Otrzymany w ten sposób ketchup z cukinii i pomidorów smakuje bardzo dobrze, jest nieco delikatniejszy od ketchupu z samych pomidorów. Możecie także dodać do niego kilka łodyg selera naciowego, który dodatkowo wzbogaci smak ketchupu.

Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, śmiało dorzućcie do ketchupu trochę jabłek. Wybierzcie kwaskową, twardszą odmianę, które świetnie będzie komponować się z koncentratem pomidorowym i cukinią. Ketchup z cukinii jest sosem wegańskim i bezglutenowym, dlatego śmiało mogą spożywać go osoby na dietach eliminacyjnych. Z pewnością polubią go wegetarianie i weganie, dlatego że doskonale pasuje do wielu dań warzywnych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy