Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią to ciekawy pomysł na urozmaicenie klasycznego przepisu. Są niezwykle aromatyczne, a cukinia dodaje im nieco lekkości. Sprawdzą się zarówno na kolację, jak i na obiad. Można podawać je z sosem i surówką lub jako dodatek do mięsa lub warzyw, zamiast ziemniaków. Sprawdź, jak zrobić chrupiące placki z cukinii i ziemniaków.

dodany przez: Kulinarna Ania

placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 154 głosów)

Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • placki ziemniaczane-z-cukinia1 1.

    Przygotowanie składników: cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubych oczkach tarki, delikatnie posolić i pozostawić na godzinę na sitku, żeby usunąć nadmiaru płynu. Połowę ziemniaków zetrzeć drobno, a resztę na grubych oczkach tarki. A cebulę na średnich. Koperek myjemy i siekamy.

  • placki ziemniaczane-z-cukinia2 2.

    Placki ziemniaczane z cukinii – przepis: warzywa odciskamy z nadmiaru płynu. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka, koperek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy – w razie potrzeby dosypujemy nieco więcej mąki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki. Z tej porcji wychodzi ok. 19 sztuk. Placki ziemniaczane z cukinią podajemy na przykład z sosem czosnkowym lub dżemem z cukinii.

Porady

  • Ziemniaki do placków ziemniaczanych z cukinią powinny mieć dużą zawartość skrobi. Dobrze sprawdzą się typu B, np. Irga lub C, np. Ibis. Młode ziemniaki mogą być zbyt wodniste. Jeśli mamy tylko takie, trzeba je bardzo dobrze odcisnąć i dodać trochę więcej mąki.
  • Cukinia nie powinna być zbyt duża. W przypadku większych okazów trzeba zwiększyć ilość wszystkich składników.
  • Niewielkie, młode cukinie możemy ścierać razem ze skórą i pestkami. Przerośnięte pestki lepiej jest usunąć, ponieważ będą wyczuwalne w masie na placki ziemniaczane.
  • Żeby placki ziemniaczane z cukinią były mniej tłuste, dobrze jest położyć je na chwilę na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  • Przygotowując placki ziemniaczane z cukinią, warto użyć do ich smażenia odpowiedniej patelni. Co ciekawe, możemy śmiało skorzystać z patelni do pancakes. Dzięki temu placki będą miały jednakowy kształt. Będzie nam też dużo łatwiej je obracać.
  • Placki ziemniaczane z cukinią smażymy na złoty kolor na patelni, ale możemy też upiec je w piekarniku. Dzięki temu będą mniej tłuste, ale trzeba również wziąć pod uwagę fakt, że staną się mniej chrupiące.

Zobacz też: Tian z cukinią - prowansalska warzywna zapiekanka


Notka redakcyjna

Placki ziemniaczane z cukinią – przepis prosty

Powyższy przepis na placki ziemniaczane z cukinią jest dość prosty. Warto jednak pamiętać, że cukinię musimy dokładnie osączyć na sitku. To samo dotyczy ziemniaków. Zdecydowanie nie możemy pominąć tego kroku przygotowania. W przeciwnym razie placki będą zbyt mokre i mogą się rozpadać. Placki ziemniaczane z cukinią będą smaczniejsze, jeśli użyjemy odpowiedniego typu ziemniaków. Najlepiej wybrać taki, w którym jest jak najwięcej skrobi.


Placki ziemniaczane z cukinią można przygotować na kilka sposobów. Możemy zgodnie z przepisem połowę ziemniaków zetrzeć na grubych oczkach, a połowę na drobnych. Ale możemy też ścierać całość na jednej, wybranej przez nas grubości, w zależności od wybranych upodobań. Jeszcze inną metodą jest po prostu zblendowanie razem ziemniaków i cukinii i smażenie placków z powstałej masy. Niezależnie od wybranej metody, warzywa po rozdrobnieniu, należy ponownie, dokładnie odcisnąć z soku.


Placki ziemniaczane z cukinią – dodatki

Placki ziemniaczane z cukinią warto doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami. Jakie przyprawy do nich pasują? Na pewno świetnie sprawdzi się słodka i ostra papryka, możemy też dodać nieco papryki wędzonej. Dobrze pasują też zioła, takie jak oregano, bazylia, tymianek czy rozmaryn.


Jeśli lubimy intensywne smaki to placki ziemniaczane z cukinią można wzbogacić o dodatek czosnku przeciśniętego przez praskę lub mielonego. W wersji orientalnej sprawdzi się curry w proszku lub pasta, z kolei kurkuma nada im piękny, intensywny żółty kolor.


Przepis na placki ziemniaczane z cukinią można modyfikować, dodając do masy inne składniki. Dobrze tu pasuje starta marchew lub ser żółty, a także pokrojona w drobną kostkę papryka. Odpowiednie będą też pieczarki, które wcześniej dobrze jest przesmażyć.


Placki ziemniaczane z cukinią najlepiej podać z gęstym sosem. Świetnie sprawdzi się sos jogurtowy, czosnkowy lub tzatziki. Możemy też jeść je jako samodzielne danie lub gulaszem mięsnym bądź warzywnym. A jeśli usmażymy jeden duży placek to będzie to doskonała alternatywa dla placków po węgiersku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy