Placki ziemniaczane z cukinią

bardzo je lubię z sosem czosnkowym

Naleśniki

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 153 głosów)

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 młoda cukinia ze skórką
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki koperku posiekanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz kolorowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubych oczkach tarki
  • delikatnie posolić i pozostawić na godzinę na sitku
  • aby pozbyć się nadmiaru płynu.
  • Połowę ziemniaków zetrzeć drobno a resztę na grubych oczkach tarki.
  • Cebulę zetrzeć na średnich oczkach.
  • Cukinię odcisnąć jeszcze z nadmiaru płynu i połączyć wszystkie składniki
  • doprawić do smaku i usmażyć placuszki na rozgrzanym oleju.
  • Z tej porcji ciasta było ich 19 sztuk.
  • Podać np. z sosem czosnkowym lub dżemem z cukinii.
  • Rada:
  • gdy ścieramy ziemniaki młode również należy je osączyć na sitku.

Porady

Zobacz też: Tian z cukinią - prowansalska warzywna zapiekanka

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na placki z dyni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy