Placki ziemniaczane z cukinią

bardzo je lubię z sosem czosnkowym

Dodany przez:

Placki ziemniaczane z cukinią

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
19 porcji
Ocena:

(średnia 3.3 z 10 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 młoda cukinia ze skórką
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki koperku posiekanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz kolorowy

Przygotowanie

  1. Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubych oczkach tarki, delikatnie posolić i pozostawić na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
  2. Połowę ziemniaków zetrzeć drobno a resztę na grubych oczkach tarki.
  3. Cebulę zetrzeć na średnich oczkach.
  4. Cukinię odcisnąć jeszcze z nadmiaru płynu i połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku i usmażyć placuszki na rozgrzanym oleju.
  5. Z tej porcji ciasta było ich 19 sztuk.
  6. Podać np. z sosem czosnkowym lub dżemem z cukinii.
  7. Rada:
  8. gdy ścieramy ziemniaki młode również należy je osączyć na sitku.
Śniadanie warzywa obiad kolacja dla dzieci cukinia cebula mąka ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze