Leczo z mięsem mielonym to szybkie, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Potrawa wywodząca się z węgierskiej tradycji kulinarnej doczekała się już wielu wersji. W tym przypadku zachwyca głębokim, mięsnym aromatem i obfitością warzyw. Nie może zabraknąć w niej kabaczka, papryki i pomidorów. Lekko pikantne leczo z cukinii z mięsem mielonym z pewnością oczaruje Wasze zmysły.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie składników: cebulę obieramy i siekamy. Paprykę i cukinię myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy. Usuwamy twarde szypułki. Miąższ dzielimy na mniejsze cząstki.
Smażenie: w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej cebulę. Dodajemy mięso mielone. Doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy je, aż zmieni kolor i odparuje z niego nadmiar wody. Rozdrabniamy je w międzyczasie widelcem, żeby rozbić większe grudki. Dorzucamy paprykę, cukinię i pomidory. Oprószamy je przyprawami i podgrzewamy przez około 10 minut.
Leczo z mięsem mielonym: podlewamy zawartość patelni przecierem pomidorowym i niewielką ilością wody. Gotujemy całość, aż wszystkie warzywa zmiękną i powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy posiekane świeże zioła, na przykład estragon, bazylię, rozmaryn lub tymianek.
dania główne, dania jednogarnkowe, leczo - zobacz inne inspiracjePorady
- Leczo z mięsa mielonego będzie pięknie prezentować się na talerzach, jeśli wykorzystamy warzywa w różnych kolorach, na przykład czerwoną i żółtą paprykę oraz kabaczek w dwóch barwach.
- Polecamy wykorzystanie mięsa mielonego z łopatki lub szybki wieprzowej. Sprawdzi się również nieco chudsza wołowina, indyk lub pierś z kurczaka.
- Czy cukinię trzeba obierać ze skórki? Jeśli warzywo nie jest już młode i ma twardą skórę, warto się jej pozbyć. To samo dotyczy gniazd nasiennych. Jeśli są przerośnięte, usuwamy je przed krojeniem miąższu.
- Mięsożery, którym nie wystarczy mielona wieprzowina, mogą wzbogacić leczo za pomocą podsmażonej polskiej kiełbasy, wędzonego boczku lub hiszpańskiego chorizo.
- Jakie przyprawy dodaje się do leczo? W kompozycji z pomidorami, papryką i cukinią świetnie sprawdzą się suszone zioła prowansalskie, takie jak bazylia i oregano. Można wykorzystać także tymianek, rozmaryn i czosnek niedźwiedzi. Smak węgierskiego dania doskonale podkreśla sproszkowana papryka – pikantna, łagodna lub wędzona.
- Tę potrawę jednogarnkową można podać po prostu z kromką chleba na zakwasie lub bagietką czosnkową, ale świetnie smakuje także leczo z mięsem mielonym i ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dzięki takim dodatkom powstaje sycące i niezwykle pożywne danie obiadowe. Warto eksperymentować z ulubionymi składnikami skrobiowymi, zwłaszcza tymi, które oferują moc wartości odżywczych. Ciekawy akompaniament dla leczo tworzy na przykład komosa ryżowa.
- Do garnka z węgierską potrawą można dorzucić dowolne dodatki warzywne, takie jak bakłażan, fasolka szparagowa lub ciecierzyca. Świetną propozycją jest też leczo z mięsem mielonym i pieczarkami lub boczniakami.
- W sezonie letnim warto wykorzystać świeże, mięsiste pomidory krajowe, na przykład bawole serce lub śliwkowe. Zimą możemy użyć produktu z puszki.
- Jeśli chcemy zachować potrawę na później, możemy przełożyć leczo do słoików. Jeśli zawiera ono mięso mielone, przechowujmy je w lodówce. W innym razie musimy poddać je tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w 24-godzinnych odstępach.
Komentarze