Pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji. Jest smaczny, a przy tym zdrowy i dietetyczny. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło, można podawać go z wieloma dodatkami. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, więc może gościć na domowym stole zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na pyszne danie wege. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na pasztet z cukinii.
BSS
(średnia 4.47 z 158 głosów)
Cukinia: myjemy ją, obieramy i usuwamy pestki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i pieprzem. Przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut.
Pozostałe warzywa: cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Bułki zalewamy mlekiem, żeby zmiękły. Osączamy i miksujemy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i razem z pomidorami kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oddzielamy białka od żółtek. Cukinię, cebulę, bułkę, paprykę, pomidory, natkę, żółtka i czosnek mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka: białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Pieczenie: dwie keksówki (30x12 cm) wykładamy pergaminem. Wlewamy masę i pieczemy pasztet z cukinii przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Porady
- Pasztet z cukinii można urozmaicić, dodając 2 starte na tarce o małych oczkach i podsmażone marchewki.
- Dla przełamania smaku wierzch pasztetu z cukinii można posypać ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub czarnuszką.
- Bardziej wyrazisty w smaku będzie pasztet z cukinii i pieczarek. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy razem z cebulą. Możemy je dodatkowo zmielić, jeśli chcemy, żeby masa była gładka.
- Można również przygotować pasztet z cukinii z serem żółtym. Ser ścieramy i dodajemy do masy. Część pozostawiamy do posypania wierzchu, ale dopiero pod koniec pieczenia, ok. 30 minut. Inaczej może się zbyt mocno przypiec.
- Z tego przepisu z powodzeniem zrobimy również wegański pasztet z cukinii, wystarczy pominąć jajka w składnikach. Zamiast nich możemy użyć dwóch łyżek zmielonego i namoczonego siemienia lnianego.
Pasztet z cukinii bez mięsa jest potrawą niskokaloryczną, więc osoby dbające o linię powinny włączyć go do swojego jadłospisu. 100 g tego specjału zawiera jedynie 140 kalorii. Dla porównania, taka sama porcja domowego pasztetu mięsnego może zawierać nawet 247 kalorii, a kupionego w sklepie – aż 325 kalorii. Przyrządzony z cukinii pasztet warzywny jest zatem bardziej dietetyczny. Pasztet z cukinii fit to świetna alternatywa dla tradycyjnych wersji.
Polecamy też przepis na pasztet z ciecierzycy w wersji wegańskiej.
Na przygotowanie pasztetu z cukinii potrzebujemy ok. 30–40 minut, a samo pieczenie potrwa 90 minut. Mając na uwadze oszczędność czasu, zazwyczaj przygotowujemy ten przysmak na zapas. Przechowywany w lodówce, pozostanie świeży przez dwa, a nawet trzy dni. Co jednak zrobić z nadmiarem pasztetu, jeżeli nie mamy zamiaru konsumować go w najbliższym czasie? Nic prostszego – wystarczy zamrozić pozostałą część. Przed umieszczeniem pasztetu w zamrażalniku, wystarczy owinąć go folią spożywczą i gotowe. W takich warunkach, potrawę można przechowywać nawet przez 2 miesiące.
Uwaga! Przed włożeniem pasztetu do zamrażalnika należy go ostudzić! Rozmrażamy go w lodówce i nigdy nie zamrażamy go ponownie.
To pyszne, bezmięsne danie można przygotować na wiele sposobów. Pasztet z cukinii i marchewki zachwyca wyrazistym smakiem, podobnie zresztą jak z serem, pieczarkami lub ziemniakami. Wspólnym mianownikiem każdego przepisu na ten przysmak pozostaje oczywiście cukinia.
Bez względu na przepis, pasztet z cukinii świetnie smakuje na zimno i na ciepło. To wyśmienity dodatek do świeżego pieczywa, a pokrojony w kostkę można dodawać do sałatek. Podsmażony na patelni w plastrach lub przypieczony w piekarniku, sprawdzi się jako wegetariański dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do ryżu, kaszy i ziemniaków. To także idealny sposób na przygotowanie wegetariańskich burgerów z pasztetu warzywnego. Pasztet z cukinii można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów.
Komentarze