Pasztet z cukinii to pyszna alternatywa dla tradycyjnego mięsnego. Ta wegetariańska wersja bazuje na startej cukinii, cebuli, natce pietruszki i czosnku, które podkręcają jego smak. Jest smaczny, a przy tym zdrowy i dietetyczny. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło, można podawać go z wieloma dodatkami. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, więc może gościć na domowym stole zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na pyszne danie wege. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na pasztet z cukinii.
Artur Rogalski
(średnia 4.44 z 162 głosów)
Cukinia: myjemy ją, odcinamy oba końce, obieramy warzywo i usuwamy pestki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i pieprzem. Przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut.
Cebula: obieramy ją i ścieramy na tarce, na małych oczkach. Dodajemy ją do cukinii, dosypujemy 10 g soli, mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy warzywa na sitko i mocno odsączamy, dociskając dłonią.
Masa na pasztet: marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do odsączonej cukinii i cebuli. Dolewamy oliwę, dosypujemy bułkę tartą, kaszę mannę, wbijamy jajka. Dosypujemy przyprawy: pieprz, paprykę, kurkumę i oregano. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik: nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Pieczenie: keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę cukiniową. Dociskamy ją, żeby usunąć pęcherzyki powietrza, wyrównujemy wierzch. Pasztet z cukinii wsadzamy do piekarnika na 75 minut.
Porady
- Dla przełamania smaku wierzch pasztetu z cukinii można posypać ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub czarnuszką.
- Bardziej wyrazisty w smaku będzie pasztet z cukinii i pieczarek. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy razem z cebulą. Możemy je dodatkowo zmielić, jeśli chcemy, żeby masa była gładka.
- Można również przygotować pasztet z cukinii z serem żółtym. Ser ścieramy i dodajemy do masy. Część pozostawiamy do posypania wierzchu, ale dopiero pod koniec pieczenia, ok. 30 minut. Inaczej może się zbyt mocno przypiec.
- Z tego przepisu z powodzeniem zrobimy również wegański pasztet z cukinii, wystarczy pominąć jajka w składnikach. Zamiast nich możemy użyć dwóch łyżek zmielonego i namoczonego siemienia lnianego. O zamiennikach jajek przeczytacie tutaj.
Pasztet warzywny daje wiele możliwości, można go modyfikować na wiele sposób i dostroić go do swojego smaku. Poniżej podajemy kilka możliwości:
A jeśli czasem lubimy zjeść mięso, to polecamy dodatek podsmażonego boczku lub kiełbasę. Można też keksówkę wyłożyć plastrami szynki, np. parmeńskiej lub prosciutto lub boczkiem.
Pasztet z cukinii bez mięsa jest potrawą niskokaloryczną, więc osoby dbające o linię powinny włączyć go do swojego jadłospisu. 100 g tego specjału zawiera jedynie 140 kalorii. Dla porównania, taka sama porcja domowego pasztetu mięsnego może zawierać nawet 247 kalorii, a kupionego w sklepie – aż 325 kalorii. Przyrządzony z cukinii pasztet warzywny jest zatem bardziej dietetyczny. Pasztet z cukinii fit to świetna alternatywa dla tradycyjnych wersji.
Polecamy też przepis na pasztet z ciecierzycy w wersji wegetariańskiej.
Na przygotowanie pasztetu z cukinii potrzebujemy ok. 40–50 minut, do tego pieczenie potrwa 75 minut. Mając na uwadze oszczędność czasu, zazwyczaj przygotowujemy ten przysmak na zapas. Przechowywany w lodówce, pozostanie świeży przez dwa, a nawet trzy dni. Co jednak zrobić z nadmiarem pasztetu, jeżeli nie mamy zamiaru konsumować go w najbliższym czasie? Nic prostszego – wystarczy zamrozić pozostałą część. Przed umieszczeniem pasztetu w zamrażalniku, wystarczy owinąć go folią spożywczą i gotowe. W takich warunkach, potrawę można przechowywać nawet przez 2 miesiące.
Uwaga! Przed włożeniem pasztetu do zamrażalnika należy go ostudzić! Rozmrażamy go w lodówce i nigdy nie zamrażamy go ponownie.
To pyszne, bezmięsne danie można przygotować na wiele sposobów. Pasztet z cukinii i marchewki zachwyca wyrazistym smakiem, podobnie zresztą jak z serem, pieczarkami lub ziemniakami. Wspólnym mianownikiem każdego przepisu na ten przysmak pozostaje oczywiście cukinia.
Bez względu na wybrany przepis, pasztet z cukinii świetnie smakuje na zimno i na ciepło. To wyśmienity dodatek do świeżego pieczywa, a pokrojony w kostkę można dodawać do sałatek. Podsmażony na patelni w plastrach lub przypieczony w piekarniku, sprawdzi się jako wegetariański dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do ryżu, kaszy i ziemniaków. To także idealny sposób na przygotowanie wegetariańskich burgerów z pasztetu warzywnego. Pasztet z cukinii można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów.
Komentarze