REKLAMA

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Jest smaczny, a przy tym - zdrowy i dietetyczny. Smakuje na zimno i na ciepło, można podawać go z wieloma dodatkami. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, więc może gościć na domowym stole zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na pyszne danie wege.

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200

Pasztet Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 158 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ścieramy cukinię: Cukinie myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na sitku na 30 minut.

  • 2.

    Dodajemy pozostałe warzywa: Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Bułki zalewamy mlekiem, żeby zmiękły. Osączamy i miksujemy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i razem z pomidorami kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oddzielamy białka od żółtek. Cukinię, cebulę, bułkę, paprykę, pomidory, natkę, żółtka i czosnek mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • 3.

    Dodajemy białka: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

  • 4.

    Pieczemy pasztet w piekarniku: Dwie keksówki (30x12 cm) wykładamy pergaminem. Wlewamy masę i pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C.

Porady

  • Pasztet można urozmaicić, dodając 2 starte na tarce o małych oczkach i podsmażone marchewki.

  • Dla przełamania smaku wierzch pasztetu można posypać ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub czarnuszką.

 

Notka redakcyjna

Ile kalorii ma pasztet z cukinii?

Pasztet z cukinii bez mięsa jest potrawą niskokaloryczną, więc osoby dbające o linię powinny włączyć go do swojego jadłospisu. 100 g tego specjału zawiera jedynie 140 kalorii. Dla porównania, taka sama porcja domowego pasztetu mięsnego może zawierać nawet 247 kalorii, a kupionego w sklepie - aż 325 kalorii. Przyrządzony z cukinii pasztet warzywny jest zatem bardziej dietetyczny.

Czy pasztet z cukinii można zamrozić?

Na przygotowanie pasztetu z cukinii potrzebujemy ok. 30-40 minut, a samo pieczenie potrwa 75 minut. To niezbyt długo, ale mając na uwadze oszczędność czasu, zazwyczaj przygotowujemy ten przysmak na zapas. Przechowywany w lodówce, pozostanie świeży przez dwa, a nawet trzy dni. Co jednak zrobić z nadmiarem pasztetu, jeżeli nie mamy zamiaru konsumować go w najbliższym czasie? Nic prostszego - wystarczy zamrozić pozostałą część. Przed umieszczeniem pasztetu w zamrażalniku, wystarczy owinąć go folią spożywczą i gotowe. W takich warunkach, potrawę można przechowywać nawet przez 2 miesiące. Uwaga! Przed włożeniem pasztetu do zamrażalnika należy go ostudzić! Rozmrażaj go w lodówce i nigdy nie zamrażaj porcji, którą już wcześniej przechowywałeś w komorze zamrażalnika.

Z czym podawać pasztet z cukinii?

To pyszne, bezmięsne danie można przygotować na wiele sposobów. Pasztet z cukinii i marchewki zachwyca wyrazistym smakiem, podobnie zresztą jak pasztet z cukinii z serem, pieczarkami lub ziemniakami. Wspólnym mianownikiem każdego przepisu na ten przysmak pozostaje oczywiście cukinia, choć z powodzeniem może zastąpić ją kabaczek. Bez względu na przepis, pasztet z cukinii świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Pokrojony w plastry i z dodatkiem ulubionych warzyw, smakuje wybornie jako dodatek do świeżego pieczywa, pasztet pokrojony w kostkę można dodawać go do sałatek. Na ciepło (przysmażony na patelni lub przypieczony w piekarniku), sprawdzi się jako wegetariański dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do ryżu, kaszy i ziemniaków, ale nie też ma żadnych przeciwwskazań przed przygotowaniem wegetariańskich burgerów z pasztetu warzywnego. To jeden z tych przysmaków, które w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy