Anna Galuhn

Zupa z fasolki szparagowej

Ocena:

4.31 (180)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z fasolki szparagowej to pyszny pomysł na pierwsze danie z wykorzystaniem sezonowych strączków. Jej kremowy smak świetnie podkreśla dodatek śmietany, a delikatne nuty przełamuje odrobina papryczki chili. Wariant z marchewką i ziemniakami to klasyczny zestaw, który nie zawodzi – dobrze smakuje i zaspokaja apetyt. Zupę z fasolką szparagową możemy podać ze świeżo posiekanym koperkiem lub innymi pachnącymi ziołami.

Składniki:

  • fasolka szparagowa  450 ml

  • ziemniaki  500 g

  • marchewka  2 szt.

  • bulion warzywny  1 l

  • masło klarowane  15 g

  • kurkuma  2 g

  • papryka chili  1 g

  • koperek  15 g

  • śmietana 18%  30 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Zupa z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasolkę: myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki o długości ok. 3 cm.

  • Krok 2:

    Ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1,5 cm.

  • Krok 3:

    Marchewkę: obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.

  • Krok 4:

    Gotowanie: do garnka (o pojemności ponad 3 l) wlewamy 1 l bulionu warzywnego. Podgrzewamy do zagotowania, a następnie wrzucamy pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotujemy przez 10 min, po czym dodajemy przygotowaną fasolkę, masło klarowane, kurkumę i chili. Zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy zupę przez kolejne 10 min. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

  • Krok 5:

    Zabielanie: śmietanę przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy z 50 ml gorącego wywaru z zupy. Zahartowaną śmietanę przelewamy do garnka i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji.

  • Krok 6:

    Doprawianie: zupa z fasolki szparagowej jest gotowa, jednak zanim rozlejemy ją na talerze, warto posmakować, czy nie potrzebuje dodatkowych przypraw. W zależności od tego, jak dobrze doprawiony był bulion, dodajemy jedną lub dwie szczypty soli i opcjonalnie odrobinę pieprzu.

Porady

  • Do zupy możemy dodać zieloną lub żółtą fasolkę. Sprawdzi się także miks.
  • Jeśli używamy mrożonej fasolki, możemy ją wrzucić bezpośrednio do gorącego bulionu – bez wcześniejszego rozmrażania.
  • Zupa z fasolki szparagowej świetnie smakuje nie tylko na bulionie warzywnym, ale także drobiowym. Jest więc to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru domowego rosołu.
  • Jeśli nie mamy odłożonego bulionu, gotowanie zupy rozpoczynamy od wstawienia wody z włoszczyzną (wariant wegetariański) i nogą z kurczaka (wariant mięsny). Żeby uzyskać 1 l bulionu wlewamy 1,2 l wody. Do tego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Mięso, warzywa i przyprawy odcedzamy i wykorzystujemy np. na farsz do pierogów.
  • Zupę fasolkową możemy zabielić także słodką śmietaną 30%. W tym przypadku nie ma ryzyka, że się zważy, więc możemy ją dodać bezpośrednio do gorącego wywaru.
  • W wersji wegańskiej zamiast masła dodajemy oliwę z oliwek (lub olej), a zupę zabielamy jogurtem roślinnym, np. sojowym. Możemy także pozostawić klarowną wersję bez zabielania.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z fasolki szparagowej z makaronem

W tej wersji rezygnujemy z ziemniaków lub zmniejszamy ich ilość dla większej różnorodności dodatków. Do zupy z fasolką szparagową wybieramy makaron typu świderki (fusilli) lub rurki (penne). Dodajemy bezpośrednio do gorącego bulionu w momencie, kiedy fasolka jest półmiękka.

Jednak dobrym pomysłem jest ugotowanie makaronu osobno – zwłaszcza gdy planujemy odłożyć część zupy na drugi dzień. Makaron pozostawiony na noc w zupie wchłonie bulion i następnego dnia zamiast lekkiej potrawy powstanie gęsta papka.

Jakie przyprawy do zupy z fasolki szparagowej?

Zupa z fasolką szparagową najczęściej kojarzona jest z łagodnym smakiem i kremową konsystencją. W naszej wersji dodaliśmy odrobinę papryczki chili, żeby przełamać nieco tę monotonię smaków. Jeśli lubimy bardziej wyraziste potrawy, możemy dodać także:

  • por, cebulę lub czosnek – por kroimy w krążki, cebulę w cienkie pióra, a czosnek możemy dodać w całości (obrane ząbki) lub pokrojony w plasterki,
  • kminek – doda lekko korzennych i leśnych nut smakowych, a przy okazji wspomoże procesy trawienne,
  • sos sojowy – wzmocni słony smak bulionu,
  • sok z cytryny – podkręci smak o delikatną kwasowość. Kilka kropli dodajemy na sam koniec, kiedy już wszystkie warzywa są miękkie,
  • słodką lub wędzoną paprykę w proszku – to łagodniejsza alternatywa dla papryczki chili lub dodatek, który w ciekawy sposób urozmaici smak zupy.

Zamiast koperku możemy dodać natkę pietruszki lub inne świeże zioła, takie jak tymianek, bazylia, kolendra czy oregano.

Jak zagęścić zupę z fasolki szparagowej?

Osoby, które gustują w bardziej strukturalnych zupach, mogą dodać mąkę rozmieszaną z wodą lub zasmażkę (taką, jak do kapusty). Szczególnie ta druga opcja idealnie pasuje do zupy z fasolki szparagowej, podkręcając kremowy smak warzyw.

Zasmażkę robimy osobno w rondelku lub na patelni. Następnie mieszamy ją z gorącym wywarem i dopiero wtedy – taki gęsty i spójny sos – przelewamy do garnka z zupą. Trzeba przyznać, że jest to bardziej kaloryczny wariant, ale wyjątkowo przyjemnie rozprowadza smak zupy fasolkowej po podniebieniu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne