Fasolka szparagowa w słoiku to sposób na zachowanie naturalnego smaku strączków w przetworach na zimę. Dzięki temu możemy wykorzystać ją w wielu różnych potrawach – zupach, sosach, zapiekankach i sałatkach. Prosta zalewa z dodatkiem soli i cukru działa konserwująco. Jednak, żeby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała zimę, należy poddać ją procesowi podwójnej pasteryzacji.
Artur Rogalski
(średnia 4.33 z 220 głosów)
Fasolkę: myjemy pod bieżącą wodą, a następnie odcinamy końcówki. W dużym garnku wstawiamy wodę i dodajemy 10 g soli. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy strączki i gotujemy przez 5 min. Fasolkę przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą
Zalewa: w osobny garnku wstawiamy do zagotowania 1,5 l wody, dodajemy 20 g soli i 10 g cukru. Mieszamy, a po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Układanie w słoikach: ugotowane fasolki układamy w słoikach pionowo i ciasno, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Wlewamy zalewę w taki sposób, aby w całości pokryła fasolki. Mocno zakręcamy słoiki.
Podwójna pasteryzacja: zakręcone słoiki z fasolką układamy w garnku na ściereczce kuchennej. Zalewamy wodą do ¾ wysokości i gotujemy przez 30 min od momentu wrzenia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu pasteryzacji). Po 24 godz. powtarzamy proces. Pasteryzowane słoiki odwracamy do góry dnem i owijamy ręcznikiem, aby powoli wystygły.
Fasolka szparagowa w słoikach: jest odpowiednia do spożycia w ciągu 1 roku.
Porady
- W słoikach możemy przygotować nie tylko żółtą, ale także zieloną fasolkę szparagową.
- Z proporcji podanych w przepisie uzyskamy 6 słoików z fasolką o pojemności 450 ml.
- Przed przystąpieniem do pracy należy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki razem z nakrętkami. Warto też sprawdzić, czy nakrętki są szczelne – muszą idealnie pasować do słoików i nie mogą być wyszczerbione.
- Proces podwójnej pasteryzacji jest potrzebny w przypadku wekowania przetworów bez dodatku octu. W ten sposób mamy pewność, że w słoiki nie będzie szkodliwych bakterii i innych drobnoustrojów.
- Słoiki możemy pasteryzować także w piekarniku lub w zmywarce. Więcej na ten temat – w naszym poradniku o alternatywnych metodach wekowania słoików na zimę.
- Gotowe przetwory przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jeśli zależy nam na tym, żeby fasolka szparagowa ze słoika miała naturalny smak, nie dodajemy żadnych ziół i przypraw (poza cukrem i solą, które są niezbędne do konserwacji warzyw). Osoby, które chciałyby jednak delikatnie podkręcić smak strączków, mogą skorzystać z poniższych propozycji:
Zgodnie z naszym przygotujemy fasolkę szparagową w słoiku bez octu, dzięki czemu będzie miała smak bardzo zbliżony do naturalnych ugotowanych strączków. Ale to nie jedyny sposób na pyszne przetwory z fasolki:
Fasolka szparagowa ze słoika świetnie się sprawdza w wielu różnych potrawach. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:
To tylko wybrane propozycje na dania z fasolką szparagową, którą można wykorzystać na wiele innych sposobów – jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek lub imprezowych przekąsek.
Komentarze