Makaron z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem to pomysł na pyszny lunch lub kolację. Danie jest bogate w składniki odżywcze i pełne zróżnicowanych niuansów smakowych. Z powodzeniem uzupełnia spadek energii, a przy tym zapewnia ciekawe doświadczenie kulinarne. Kompozycję z makaronem i fasolką szparagową doskonale uzupełniają dodatki: sos na bazie słodkiej śmietany, ser grana padano i wyrazista rukola.
Artur Rogalski
(średnia 4.41 z 180 głosów)
Makaron: w dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania i dodajemy łyżeczkę soli (ok. 5 g). Do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy na sitko.
Fasolkę: myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki o wielkości 2-3 cm. W drugim garnku wstawiamy wodę i również dodajemy łyżeczkę soli. Gdy woda zawrze, wrzucamy fasolkę i gotujemy ją przez 5 min od momentu ponownego pojawienia się bąbelków. Po tym czasie odlewamy wodę i przekładamy strączki na sitko.
Czosnek: obieramy z łupin i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Boczek: kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy na rumiany kolor. Dodajemy starty czosnek, mieszamy.
Całość: do dużego garnka przekładamy fasolkę, makaron i boczek z patelni. Podgrzewamy na małej mocy palnika. Dodajemy śmietankę, szczyptę soli i pieprzu. Makaron z fasolką szparagową mieszamy i zdejmujemy z kuchenki. Na koniec dokładamy rukolę.
Podawanie: gotowe danie przekładamy na talerze i posypujemy startym serem.
Porady
- W kompozycji ze strączkami świetnie wypada makaron typu świderki (fusilli) lub pióra (penne).
- Możemy sięgnąć po żółtą lub zieloną fasolkę szparagową, przy czym zieloną należy gotować dłużej – ok. 15–20 min.
- Czas gotowania fasolki może być różny w zależności od tego, czy strąki są młode czy starsze. Młoda żółta fasolka jest miękka już po 5 min, starsza wymaga dłuższego gotowania – nawet do 15 min.
- Jeśli chcemy zaoszczędzić wodę i przestrzeń na kuchence, możemy ugotować makaron i fasolkę w jednym garnku.
- Fasolkę możemy ugotować także na parze, co pozwala na zachowanie bardziej intensywnego smaku i większej ilości wartościowych składników odżywczych. Do gotowania na parze przyda się parowar elektryczny lub specjalna nakładka na garnek.
- Makaron z fasolką szparagową możemy posypać także innym twardym serem, np. parmezanem lub angielskim cheddarem.
Przepis na makaron z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem łatwo można dostosować do własnych upodobań kulinarnych. Przygotowując autorską kompozycję na obiad, możemy wybrać następujące dodatki:
Makaron z fasolką szparagową to jeden z wielu pomysłów na obiad z sezonowymi strąkami w roli głównej. Najbardziej popularnym dodatkiem do obiadu jest fasolka szparagowa z bułką tartą. Inne smaczne potrawy to:
W podstawowym przepisie dodaliśmy słodką śmietanę, która doskonale pasuje do wędzonego boczku. Poniżej inne propozycje sosów do makaronu z fasolką szparagową:
Komentarze