Nasi goreng

Nasi goreng to danie przygotowane z ugotowanego wcześniej ryżu, smażonego jajka, kurczaka i krewetek albo tofu oraz ulubionych warzyw. To odpowiednio skomponowane orientalne przyprawy nadają mu wyjątkowego charakteru. Jest to potrawa charakterystyczna dla kuchni malajskiej oraz indonezyjskiej. Jeśli lubicie nieoczekiwane smaki, to polecamy wypróbować nasz przepis na nasi goreng.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania jednogarnkowe

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Nasi goreng - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ryż: gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy, odparowujemy.

  • 2.

    Siekanie: czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Papryczki przekrawamy, wyciągamy gniazda nasienne i także rozdrabniamy. 

  • 3.

    Mięso: kurczaka kroimy w paski lub drobną kostkę.

  • 4.

    Krewetki: jeśli używamy świeżych, to zdejmujemy pancerze, grzbiet nacinamy i wyciągamy ciemną nitkę. Mrożone rozmrażamy wcześniej w lodówce.

  • 5.

    Smażenie: w woku lub dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy chili i czosnek. Smażymy 2 minuty.

  • 6.

    Jajka: wbijamy je do woka, mieszamy aż się zetną. Odsuwamy na bok, dodajemy kurczaka oraz krewetki i smażymy ok. 4 minut.

  • 7.

    Wykończenie dania: dodajemy ryż, składniki mieszamy. Wlewamy sos sojowy oraz rybny, dodajemy cukier. Mieszamy. Zieloną paprykę, oraz kapustę pekińską kroimy w paski lub kostkę, dodajemy na patelnię. Fasolke szparagową obieramy, myjemy , kroimy i dodajemy na patelnię. Całość smażymy, mieszając ok. 3 minuty. Warzywa powinny być chrupiące.

  • 8.

    Serwowanie: szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy, posypujemy nim wyłożone na talerze porcje nasi goreng.

Porady

  • Ryż do dania możemy przygotować dzień wcześniej i po wystudzeniu od razu schować do lodówki. Odpowiedni będzie tu każdy gatunek, np. biały lub basmati. 
  • Czosnek i papryczkę można też rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu, w razie potrzeby, dodając odrobinę wody.
  • Do potrawy możemy dodać brokuł, pieczarki, groszek zielony lub cukrowy, fasolkę szparagową, cukinię. W zasadzie sprawdzą się wszystkie warzywa. Warto wykorzystać te, które akurat mamy w lodówce.
  • Możemy dodać jeden rodzaj białka, np. tylko kurczaka, albo krewetki czy rybę albo dołożyć tofu otrzymując danie wegetariańskie.
  • Gotowe nasi goreng możemy posypać kiełkami, np. sojowymi oraz orzeszkami: nerkowcami lub piniowymi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy