Curry wegetariańskie z ciecierzycą

Curry wegetariańskie to nasz pomysł na sycący i rozgrzewający obiad. To ostre danie, które smakuje po prostu wspaniale. Tym razem przygotowujemy je w wersji wegetariańskiej - źródłem białka będzie cieciorka. Robione z dużej ilości warzyw jest szybkie i wygodne w przygotowaniu. Do tego to potrawa jednogarnkowa, więc naprawdę nie napracujecie się przy niej zbyt ciężko. Dodanie aromatycznej pasty curry sprawia, że zapach waszego dania będzie rozchodził się w całym domu.

Curry

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 179 głosów)

Kroki wykonania:

  • curry 11.Do dużego garnka lub woka wlewamy olej, wrzucamy szalotki, czosnek, chili i imbir, dusimy 3 min. Dokładamy pieczarki, po kolejnych 3 min – pastę curry, kilka gałązek kolendry i cukinię. Dusimy razem 4 min.
  • curry 22.Wlewamy mleko i 800 ml wody (część wykorzystujemy do wypłukania puszki). Gotujemy 5 min, dodajemy brokuł, fasolkę i ciecierzycę. Po 5–6 min dorzucamy szpinak, przyprawiamy sokiem z limonki. Podajemy z resztą kolendry i sezamem.

Porady

W przepisie wykorzystujemy:

  • małą papryczkę chili - jeśli chcemy, by nasze danie było ostrzejsze używamy także znajdujących się w środku ziarenek, jeśli wolimy wersję łagodniejszą, usuwamy je i kroimy samą papryczkę. 
  • kawałek imbiru wielkości 4-5 cm, starty na tarce
  • drobne pieczarki - w przeciwieństwie do zwykłych pieczarek nie musimy ich kroić. 
  • czerwoną pastę curry
  • fasolkę szparagową mrożoną
  • ciecierzycę - możemy ją samodzielnie ugotować, ale jeśli zależy nam na czasie kupmy ciecierzycę w puszce lub w słoiku.

Aby curry wegetariańskie było odpowiednio kremowe, ale i miało charakterystyczny posmak, do jego przygotowania użyliśmy mleka kokosowego. Możecie jednak zastąpić je np. jogurtem lub śmietanką. Całe danie możemy gotować chwilę dłużej niż w przepisie, jeśli chcemy by nasze warzywa były miększe. 

Notka redakcyjna

Curry wegetariańskie to danie, które często pojawia się na naszym stole. Wykorzystując podstawowe produkty, które zawsze są w kuchni i dodając do nich różnego rodzaju warzywa możemy za każdym razem stwarzać nieco inne danie. Curry to potrawa kuchni indyjskiej, często serwowana również z mięsem - w naszym przepisie możecie zastąpić mięsem cieciorkę lub dorzucić je do curry z ciecierzycą. Jakie mięso wybrać? Postawcie na kurczaka, owoce morza lub jagnięcinę - najlepiej komponują się ze smakiem curry. 

Za ostrość dania odpowiadają pasta curry i papryczka chili. Pastę warto najpierw przez chwilę podsmażyć, ponieważ wydobędzie to jej smak. Polecamy także przygotować domową pastę curry - to w końcu nic innego jak przyprawy, olej i sok z limonki utarte na gładki mus w moździerzu lub blenderze. W sklepach możecie znaleźć zarówno gotową pastę curry - zieloną, żółtą lub czerwoną - jak i przyprawę curry, która także przyda się w naszej kuchni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy