Curry wegetariańskie to nasz pomysł na sycący i rozgrzewający obiad. To ostre danie, które smakuje po prostu wspaniale. Tym razem przygotowujemy je w wersji wegetariańskiej - źródłem białka będzie cieciorka. Robione z dużej ilości warzyw jest szybkie i wygodne w przygotowaniu. Do tego to potrawa jednogarnkowa, więc naprawdę nie napracujecie się przy niej zbyt ciężko. Dodanie aromatycznej pasty curry sprawia, że zapach waszego dania będzie rozchodził się w całym domu.
Curry wegetariańskie / Fot. Igor Grątkowski, styl. Beata Grątkowska
(średnia 4.46 z 186 głosów)
Do dużego garnka lub woka wlewamy olej, wrzucamy szalotki, czosnek, chili i imbir, dusimy 3 min. Dokładamy pieczarki, po kolejnych 3 min – pastę curry, kilka gałązek kolendry i cukinię. Dusimy razem 4 min.
Wlewamy mleko i 800 ml wody (część wykorzystujemy do wypłukania puszki). Gotujemy 5 min, dodajemy brokuł, fasolkę i ciecierzycę. Po 5–6 min dorzucamy szpinak, przyprawiamy sokiem z limonki. Podajemy z resztą kolendry i sezamem.
Porady
W przepisie wykorzystujemy:
- małą papryczkę chili - jeśli chcemy, by nasze danie było ostrzejsze używamy także znajdujących się w środku ziarenek, jeśli wolimy wersję łagodniejszą, usuwamy je i kroimy samą papryczkę.
- kawałek imbiru wielkości 4-5 cm, starty na tarce
- drobne pieczarki - w przeciwieństwie do zwykłych pieczarek nie musimy ich kroić.
- czerwoną pastę curry
- fasolkę szparagową mrożoną
- ciecierzycę - możemy ją samodzielnie ugotować, ale jeśli zależy nam na czasie kupmy ciecierzycę w puszce lub w słoiku.
Aby curry wegetariańskie było odpowiednio kremowe, ale i miało charakterystyczny posmak, do jego przygotowania użyliśmy mleka kokosowego. Możecie jednak zastąpić je np. jogurtem lub śmietanką. Całe danie możemy gotować chwilę dłużej niż w przepisie, jeśli chcemy by nasze warzywa były miększe.
Curry wegetariańskie to danie, które często pojawia się na naszym stole. Wykorzystując podstawowe produkty, które zawsze są w kuchni i dodając do nich różnego rodzaju warzywa możemy za każdym razem stwarzać nieco inne danie. Curry to potrawa kuchni indyjskiej, często serwowana również z mięsem - w naszym przepisie możecie zastąpić mięsem cieciorkę lub dorzucić je do curry z ciecierzycą. Jakie mięso wybrać? Postawcie na kurczaka, owoce morza lub jagnięcinę - najlepiej komponują się ze smakiem curry.
Za ostrość dania odpowiadają pasta curry i papryczka chili. Pastę warto najpierw przez chwilę podsmażyć, ponieważ wydobędzie to jej smak. Polecamy także przygotować domową pastę curry - to w końcu nic innego jak przyprawy, olej i sok z limonki utarte na gładki mus w moździerzu lub blenderze. W sklepach możecie znaleźć zarówno gotową pastę curry - zieloną, żółtą lub czerwoną - jak i przyprawę curry, która także przyda się w naszej kuchni.
Komentarze